Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
25. 5. 2016,
17.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Tonči Žlogar Lars Lagerbäck Gylfi Sigurdsson Euro 2016

Sreda, 25. 5. 2016, 17.07

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura 2016

Malček, ki je poskrbel za solze v očeh velikana

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Islandija bo v Franciji prvič nastopila na velikem nogometnem tekmovanju, na evropskem prvenstvu, potem ko je v kvalifikacijah navdušila.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Deveta po vrsti je Islandija.

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijo, Hrvaško, Irsko.

"Islandci spominjajo na Slovenijo," pravi Tonči Žlogar. | Foto: "Islandci spominjajo na Slovenijo," pravi Tonči Žlogar. Islandci so v kvalifikacijah za veliko tekmovanje prvič nastopili pred več kot pol stoletja, ko so se neuspešno potegovali za nastop na svetovnem prvenstvu 1958. Potem 16 let niso sodelovali v bojih za uvrstitev na velika tekmovanja, od kvalifikacij za svetovno prvenstvo 1974 naprej pa so bili vselej neuspešni.

Na poti do svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji, na kateri so izločili tudi Slovence, jim je spodrsnilo na zadnji stopnički. Izpadli so v dodatnih kvalifikacijah proti Hrvatom, ko so doma remizirali brez zadetkov, potem pa v Zagrebu klonili z 0:2. Zdaj so bili tako prepričljivi, da jih ni mogel ustaviti nihče. 

Že na začetku kvalifikacij so navduševali, potem ko so nanizali tri zmage ob gol razliki 8:0, na kolena pa spravili tudi Turke in Nizozemce. Bronaste z zadnjega svetovnega prvenstva so premagali kar dvakrat in poskrbeli, da po daljšem času ne bodo videli velikega tekmovanja. 

Največji uspehi Islandije:

Nastopi na EP: /
Nastopi na SP: /

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 35. (julij 2015, september in oktober 2015)

Kolektiv in izrazit posameznik

"Islandci so bili že v prejšnjih kvalifikacijah blizu, a jim v dodatnih kvalifikacijah ni uspelo. Hrvati so bili premočni, čeprav jim ni bilo lahko. Islandija je pridobila izkušnje, še nekoliko zrasla in se v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo povsem zasluženo uvrstila na zaključni turnir. Gre za reprezentanco, ki gradi na kolektivni igri in ima enega posameznika, ki izrazito odstopa. Mislim seveda na Gylfija Sigurdssona," je na nogometaša Swanseaja, ki je bil s šestimi goli najboljši strelec Islandije v kvalifikacijah, opozoril Tonči Žlogar.

Islandci so v kvalifikacijah dvakrat na kolena spravili veliko Nizozemsko. | Foto: Islandci so v kvalifikacijah dvakrat na kolena spravili veliko Nizozemsko.

Seznam islandskih reprezentantov za EP 2016 (23):

Vratarji: Hannes Halldórsson (Bodø/Glimt, Nor), Ögmundur Kristinsson (Hammarby, Šve), Ingvar Jónsson (Sandefjord, Nor).

Branilci: Ari Skúlason (OB, Dan), Hordur Magnússon (Cesena, Ita), Hjörtur Hermannsson (PSV Eindhoven, Niz/IFK Göteborg, Šve), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar, Rus), Kári Árnason (Malmö, Šve), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren, Bel), Birkir Sævarsson (Hammarby, Šve), Haukur Heidar Hauksson (AIK, Šve).

Zvezni igralci: Emil Hallfredsson (Udinese, Ita), Gylfi Sigurdsson (Swansea City, Wal), Aron Gunnarsson (Cardiff City, Wal), Theódór Elmar Bjarnason (AGF, Dan), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping, Šve), Birkir Bjarnason (Basel, Švi), Johann Gudmundsson (Charlton, Ang), Eidur Gudjohnsen (Molde, Nor), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall, Šve).

Napadalci: Kolbeinn Sigthórsson (Nantes, Fra), Alfred Finnbogason (Augsburg, Nem), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern, Nem).

Ne enega, imajo kar dva selektorja

 | Foto: Islandce s klopi, kar je v svetu nogometa redkost, vodita dva selektorja, ki sta, vsaj uradno, enakopravna. Šved Lars Lagerbäck in Islandec Heimir Hallgrimsson, ki je bil pred prihodom nekdanjega dolgoletnega selektorja Švedske pomočnik prejšnjega selektorja.

"Pod njunim vodstvom je Islandija pokazala veliko in bila skozi celotne kvalifikacije konstantna, kar še zdaleč ni lahko, saj so tekme na sporedu na vsake dva, tri mesece. V skupini skupaj z Nizozemci, Turki in Čehi, ki je bila ena izmed težjih, so se neposredno uvrstili na veliko tekmovanje, kar je treba spoštovati. Uspeh, ki so ga dosegli, je za tako majhno državo zelo velik," pravi nekdanji slovenski reprezentant.


 

Pot Islandije na EP 2016:

Skupina A:
Islandija : Turčija 3:0, Latvija : Islandija 0:3, Islandija : Nizozemska 2:0, Češka : Islandija 2:1, Kazahstan : Islandija 0:3, Islandija : Češka 2:1, Nizozemska : Islandija 0:1, Islandija : Kazahstan 0:0, Islandija : Latvija 2:2, Turčija : Islandija 1:0.

Lestvica: Češka 22 točk (10 tekem), Islandija 20, Turčija 18, Nizozemska 13, Kazahstan 5, Latvija 5. 

Spominja na Slovenijo in Zlatka Zahovića

Islandija, ki je debitantka na velikih tekmovanjih, ima vsega nekaj več kot 300 tisoč prebivalcev in, tudi zaradi tega, ker jo krasi kolektivna igra z enim izstopajočim zvezdnikom, močno spominja na slovensko reprezentanco na prelomu tisočletij, ko se je ta dvakrat zapored uvrstila na velika tekmovanja, v njenem dresu pa je blestel Zlatko Zahović.
Nesporni zvezdnik Islandije je Gylfi Sigurdsson, nogometaš Swanseaja. | Foto: Nesporni zvezdnik Islandije je Gylfi Sigurdsson, nogometaš Swanseaja.

"Da, res je. Zlahka povlečemo vzporednice. Če so bili Islandci pred zadnjimi uspehi v nogometnem svetu le ribiči, Slovenci pa takrat smučarji, je zdaj drugače. Islandci so se postavili na nogometni zemljevid," je povedal 38-letni nekdanji nogometaš, ki verjame, da Islandci z uvrstitvijo na letošnji Euro še niso rekli zadnje.

Najdražji islandski nogometaši:

11 milijonov evrov – Gylfi Sigurdsson (Tottenham)
6 milijonov evrov – Ragnar Sigurdsson (Krasnodar)
3,5 milijona evrov – Alfred Finnbogason (Augsburg)
3 milijone evrov – Emil Hallfredson (Udinese), Kolbeinn Sihthorsson (Nantes) in Aron Gunnarson (Cardiff City)


Po podatkih Transfermarkt.de.

V skupini F, v kateri si bodo mesto delili s Portugalci, Madžari in Avstrijci, jim pripisuje možnosti za napredovanje. "Lahko jim uspe. Glede na to, kaj so pokazali v kvalifikacijah, nedvomno. Portugalci so favoriti, preostale tri reprezentance pa so primerljive. Mislim, da se lahko Islandci po robu postavijo prav vsakemu v svoji skupini. Zelo zanimivo bo," je sklepno misel podal Primorec, ki se je po koncu igralske poti podal v trenerske vode.

Tekme Islandije v skupinskem delu EP 2016:

Skupina F:
14. junij (Saint-Etienne): Portugalska – Islandija
18. junij (Marseille): Islandija – Madžarska
22. junij (Pariz): Islandija - Avstrija

Ne spreglejte