Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
2. 6. 2016,
20.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Bojan Prašnikar Euro 2016 nogomet Severna Irska

Četrtek, 2. 6. 2016, 20.28

6 let, 6 mesecev

Predstavitev udeleženke Eura (Severna Irska)

Dežela Georgea Besta spet na nogometnem zemljevidu

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Severna Irska bo v Franciji prvič nastopila na evropskem prvenstvu, kar je za državico, ki ima celo manj prebivalcev kot Slovenija, vrhunski dosežek.

Na Sportalu smo začeli odštevanje do začetka letošnjega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 10. julija v Franciji. Vsak dan predstavimo eno udeleženko. Sedemnajsta po vrsti je na vrsti Severna Irska.

 

Predstavili smo že: AlbanijoAnglijoAvstrijoBelgijoČeškoFrancijoHrvaškoIrskoIslandijoItalijoMadžarskoNemčijo,PoljskoPortugalsko, RomunijoRusijo. 

Največji uspehi Severne Irske:

Nastop na EP:
Nastop na SP: 3-krat (1958 – četrtfinale, 1982 – četrtfinale, 1986 – skupinski del)

Najvišja uvrstitev na lestvici Fife: 26. mesto (april do maj 2016)

V Francijo s prvega mesta

V ne preveč privlačni kvalifikacijski skupini zagotovo niso bili favoriti, a selektor Michael O'Neill je povezal ekipo in jo, vsaj kar zadeva kvalifikacije, spremenil v skoraj nepremagljiv stroj. Edini poraz je Severna Irska doživela proti Romuniji, vseeno pa na koncu v svoji skupini zasedla senzacionalno prvo mesto in se neposredno uvrstila v Francijo. Glede na to, da na evropskem prvenstvu še nikoli ni bila, si lahko le predstavljate, koliko vse skupaj pomeni njenim navijačem. Ne samo njim, celotni Severni Irski, ki bo zagotovo tako doma kot v Franciji dihala kot eno.

Pot Severne Irske na EP 2016:

Kvalifikacijska skupina F:
Madžarska : Severna Irska 1:2, Severna Irska : Ferski otoki 2:0, Grčija : Severna Irska 0:2, Romunija : Severna Irska 2:0, Severna Irska : Finska 2:1, Severna Irska : Romunija 0:0, Ferski otoki : Severna Irska 1:3, Severna Irska : Madžarska 1:1, Severna Irska : Grčija 3:1, Finska : Severna Irska 1:1;  

Vrstni red: 1. Severna Irska 21 točk (10 tekem), 2. Romunija 20, 3. Madžarska 16, 4. Finska 12, 5. Ferski otoki 6, 6. Grčija 6

Prvi zvezdnik Severne Irske je napadalec Kyle Lafferty, ki je v kvalifikacijah za Euro 2016 dosegel sedem zadetkov.  | Foto: Prvi zvezdnik Severne Irske je napadalec Kyle Lafferty, ki je v kvalifikacijah za Euro 2016 dosegel sedem zadetkov.

Večina iz prve in druge angleške lige

Severni Irci izrazitega zvezdnika nimajo, je pa ogrodje reprezentance sestavljeno iz nogometašev iz prve in druge angleške lige, kar pomeni, da so fantje navajeni moške in nepopustljive igre in bodo zagotovo neugodni za vsakega tekmeca.

Še najbolj znani igralec je nekdanji steber obrambe Manchester Uniteda, ki si zdaj kruh služi pri West Bromwichu, poznavalci premier lige so zagotovo že slišali tudi za Stevena Davisa, ki je tudi kapetan, tukaj pa so še mladi rdeči vrag Patrick McNair, Craig Cathcart, član Watforda, in trenutno najboljši strelec reprezentance Kyle Lafferty. V kvalifikacijah je nasprotnikom nasul kar sedem golov.

Potniki Severne Irske na EP 2016 (23):

Vratarji: Michael McGovern (Hamilton Academical), Roy Carroll (Notts County), Alan Mannus (St. Johnstone)

Branilci: Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Gareth McAuley (West Bromwich Albion), Jonny Evans (West Bromwich Albion), Chris Baird (Derby County), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Paddy McNair (Manchester United), Aaron Hughes (Melbourne City), Craig Cathcart (Watford), Lee Hodson (Milton Keynes Dons)

Zvezni igralci: Shane Ferguson (Millwall), Niall McGinn (Aberdeen), Steven Davis (Southampton), Corry Evans (Blackburn Rovers), Stuart Dallas (Leeds United), Oliver Norwood (Reading), Jamie Ward (Nottingham Forest)

Napadalci: Will Grigg (Wigan Athletic), Kyle Lafferty (Birmingham City), Conor Washington (Queens Park Rangers), Josh Magennis (Kilmarnock)

 

Reprezentanca Severne Irske je skupno vredna manj kot 36 milijonov evrov. Najdražji na mednarodni nogometni tržnici je branilec Jonny Evans. | Foto: Reprezentanca Severne Irske je skupno vredna manj kot 36 milijonov evrov. Najdražji na mednarodni nogometni tržnici je branilec Jonny Evans.

Najdražji reprezentanti Severne Irske:

6 milijonov evrov: Jonny Evans (WBA) 
5,5 milijona evrov:  Steven Davis (Southampton)
4,5 milijona evrov:  Patrick McNair (Manchester United)
3 milijonov evrov:  Craig Cathcart (Watford)
2 milijona evrov: Kyle Lafferty (Norwich City)

Po podatkih transfermarkt.de.

"Izrazitega favorita ni"

"So značilni Otočani, ki igrajo zelo trdo, nepopustljivo in motivirano." | Foto: "So značilni Otočani, ki igrajo zelo trdo, nepopustljivo in motivirano."

Če kaj ne govori v prid te simpatične reprezentance, pa je to zagotovo zastrašujoča skupina, ki ji jo je namenil žreb. V skupini C ji bodo družbo delale še svetovna prvakinja Nemčija, Poljska in Ukrajina, ki se bodo udarile za prvi dve mesti. Kaj pa Severna Irska? "Severna Irska je že s tem, da se je uvrstila na to veliko tekmovanje, naredila velik posel. So značilni Otočani, ki igrajo zelo trdo, nepopustljivo in motivirano. Tudi marčevska tekma proti Sloveniji je pokazala vse to in takrat so Srečko Katanec in njegovi izbranci tudi izgubili," je za uvod dejal 63-letni Bojan Prašnikar.

"Na tem prvenstvu ni izrazitega favorita. Ni ene reprezentance, ki ne bi imela težave, tako da Severni Irci vsaj na prvi in drugi tekmi lahko koga dobijo na levi nogi. A skupina je res zelo težka in če bi gledali realno, bi moralo biti četrto mesto rezervirano ravnjo zanjo. A na evropskih prvenstvih smo videli že toliko presenečenj, da ni dobro kogarkoli odpisati, še preden se brcne žoga. Ravno zato je evropsko prvenstvo tako priljubljeno in zanimivo," je še povedal nekdanji trener številnih slovenskih klubov in nekdanji slovenski selektor

Spored tekem Severne Irske na EP 2016:

Skupina C:
12. junij: Poljska – Severna Irska (Nice)
16. junij: Ukrajina – Severna Irska (Lyon)
21. junij: Severna Irska – Nemčija (Pariz)

Ne spreglejte