Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 10. 2014,
8.40

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Zavec boks Maribor

Sobota, 18. 10. 2014, 8.40

8 let, 2 meseca

Zavec odplesal do 34. poklicne zmage in spravil mariborsko občinstvo v delirij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sinoči je najboljši slovenski boksar Dejan Zavec pripravil imenitno predstavo v mariborski dvorani Tabor. Z Madžarom Hafnerjem je pometel v sedmih rundah in odlično začel operacijo Vrnitev.

Tako odlične in prepričljive predstave našega najboljšega boksarja že dolgo nismo videli. Svoj delež k imenitni predstavi Dejana Zavca pred kakšnimi tri tisoč evforičnimi navijači v mariborski dvorani Tabor je sicer prispeval nedorasel nasprotnik, ki resnici na ljubo razen trme in volje ni imel veliko pokazati. Zavec je dvoboj nadzoroval od prvega trenutka do konca, ki je prišel v sedmi rundi, ko se je Madžar še drugič znašel na tleh.

Do zmage je priplesal, ima pa še veliko rezerv

"Veseli me, da se je Ferenc prišel borit, ampak sem že po 30 sekundah dvoboja vedel, da me ne more premagati," je po 38. poklicnem dvoboju in 34. zmagi priznal 38-letni Ptujčan in dodal: "Za ta projekt sem se pripravljal delal dva meseca in tokrat mi je uspelo izpeljati vse, kar sem si zamislil. Vesel sem, da je šlo s takšno lahkoto, prepričan sem, da bo treba v prihodnje rokave še malo bolj zavihati. Imam pa še veliko rezerv, ki jih bom še kako potreboval v prihajajočih dvobojih."

Ob najavi vrnitve v ring je Zavec dejal, da začenja operacijo Vrnitev (Comeback), s katero si želi spet med najboljše boksarje sveta. Prvi korak mu je uspel izvrstno. Z zelo dominantno predstavo je zagotovo opozoril nase. "Želim si spet na vrh. V tem dvoboju sem predvsem iskal potrditev, da grem v pravo smer," je še pojasnil nekdanji svetovni velterski prvak po različici IBF, ki je sinoči v ringu poplesaval: "Imel sem veliko energije, ki so mi jo ponavadi pobrali dodatni trije kilogrami, ki sem jih moral izgubiti pred dvobojem. Bil sem sproščen, pred dvobojem ni bilo izčrpavanja, veliko energije mi je zato ostalo za v ring. Privoščil sem si lahko veliko več gibanja kot ponavadi, energije sem imel toliko, da sem z njo lahko razsipaval. Primerno svojim letom sem v zadnjem času nekoliko prilagodil treninge, veliko sem izpopolnjeval gibanje, delo nog. Delo zadnjih štirih, petih mesecev je obrodilo sadove, želel sem si, da bi bil bolj prilagodljiv, bolj raznolik boksar."

"Morda bi lahko malo več tvegal in dvoboj končal že prej"

V vseh pogledih je bil boljši od Hafnerja in dvoboj bi lahko končal tudi veliko prej. "Morda bi lahko malo več tvegal in dvoboj končal že prej, ampak mi je manjkalo kilometrine po tako dolgi pavzi. Hotel sem se prepričati, do kam lahko grem, preizkušal sem frekvenco dihanja, želel sem se preizkusiti. Nič ni narobe, če zmagaš po točkah," odgovarja Mr. Simpatikus, ki je v četrti rundi izgubil ščitnik za zobe in si prislužil opomin sodnika v ringu. "To se je zgodilo čisto po nesreči. Bolje, da sem ga izpljunil, kot da bi ga požrl. Globoko sem vdihnil in se mi je snel z zob," je razložil, z odgovorom na vprašanje, ali je prepričan, da se to ni zgodilo zaradi udarca, pa je poskrbel za nekaj smeha: "Ne. Ni bilo zaradi udarca. No, vsaj spomnim se ne, da bi bilo."

Zavec je v Mariboru izjemno priljubljeni športnik. V trenutku, ko je stopil v dvorano ob zvokih "svoje" motivacijske pesmi, t. i. walk in song (I Gotta Feeling, ameriške skupine Black Eyed Peas), je v dvorani Tabor izbruhnilo navdušenje. Ljudje so skočili na noge in od takrat naprej je bilo vse skupaj bolj podobno rockovskemu koncertu kot boksarskemu dvoboju. Atmosfera je bila zares neverjetna in če bi nam Zavec po dvoboju razlagal, da mu bučna podpora ni prišla do živega, bi mu le stežka verjeli. A je priznal, da ga je vzdušje poneslo. Le koga ne bi. "V Mariboru, v Sloveniji nasploh, se preprosto ni mogoče boriti slabo. Vzdušje v dvorani me vselej ponese in tudi tokrat me je. Občinstvu sem želel vrniti z dobro predstavo. Če nekaj dobiš, moraš tudi nekaj dati in ni lepšega kot se uglasiti s tako imenitnim občinstvom."

Operacija Vrnitev je v teku, kako naprej?

Po enoletnem premoru je Zavec dokazal, da še zmore. A to je bil šele prvi korak. Zdaj bo poskušal s pomočjo ameriškega promotorja Louja Di Bella najti dostojnejšega nasprotnika. "Zdaj me čaka prav iskanje naslednjega dvoboja. V naslednjih dneh bodo že stekli pogovori, res pa je, da imajo najboljši borci že dogovorjene termine. O tem, s kom se bom boril, si še nisem niti drznil razmišljati, si pa prav dolgega čakanja pri svojih letih ne morem več privoščiti. Optimalno bi bilo, če bi čez tri, štiri mesece spet stal v ringu. Večkrat sem že poudaril, kaj me zanima. Mi je pa vseeno, ali Amerika tam ali Amerika tukaj," o načrtih za prihodnost pravi Zavec, ki bo zdaj kandidate za dvoboj lahko iskal v dveh kategorijah: "Slalomiral bom med velterjem in supervelterjem. Tako imam več možnosti. V eni kategoriji je samo štiri ali šest morebitnih kandidatov, v dveh že dvanajst. Upam pa, da bom ostal v supervelterju, mi ne bo treba hujšati."

"Zanimajo me velika imena, se pravi uveljavljeni borci. Z naslovom evropskega prvaka bom morda že dovolj privlačen izziv. Je pa treba preveriti, kdaj so najboljši prosti, in se začeti dogovarjati za dvoboj," nam je še razložil, a smo vrtali, želeli smo si izvedeti, katera imena ima v mislih. "Ves svet meri na Floyda in Pacquiaa in nič ne bi imel proti , če mi uredijo dvoboj z enim od teh," nam je v svojem slogu odvrnil Ptujčan, bolj resno pa dodal: "Tu so še imena, kot so Cotto, Brook, Alvarez … Veliko jih je, ki me zanimajo. Želim si dvoboj z borcem zvenečega imena. Sem drzen in si upam razmišljati naprej. Sreča spremlja pogumne. Malo poguma imam, sreče še nekaj več, zato verjamem, da mi ne bo treba prav dolgo čakati. Malo se mi že mudi."

Ne spreglejte