Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
11.29

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

plavanje doping WADA

Torek, 21. 5. 2024, 11.29

3 tedne, 4 dni

Primer 23 kitajskih plavalcev še vedno predmet obtožb

Wada tarča vse bolj ostrih kritik Ameriške protidopinške agencije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Wada | Primer 23 kitajskih plavalcev še vedno predmet obtožb. | Foto Reuters

Primer 23 kitajskih plavalcev še vedno predmet obtožb.

Foto: Reuters

Mednarodna protidopinška agencija (Wada) je tarča vse bolj ostrih kritik Ameriške protidopinške agencije (Usada). Ta je predsednika Wade Witolda Banko obtožila blatenja ameriških športnikov z namenom preusmerjanja pozornosti od primera 23 kitajskih plavalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wada
Sportal Kakšni bodo zaključki posebne seje, sklicane zaradi dopinga med kitajskimi plavalci?

Omenjeni kitajski plavalci so bili pozitivni na dopinškem testu pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021, a jim je Wada vseeno dovolila nastop na igrah, saj je sledila pojasnilom kitajskih oblasti, da so bili povišani vzorci prepovedanih substanc posledica kontaminacije hrane v hotelu.

Usada je zaradi tega Wado obtožila pomoči pri potencialnem prikrivanju sistemskega dopinga kitajskih oblasti. Na te trditve se je ostro odzval predsednik Wade Witold Banka, ki je dejal, da 90 odstotkov športnic in športnikov, ki tekmujejo v ameriških profesionalnih ligah ter na univerzah, ni zavezanih mednarodnim protidopinškim pravilom.

Ob tem je izpostavil primere treh ameriških športnikov, ki so bili prav tako pozitivni na doping kontroli, a je bila prepovedana snov podobno kot v primeru kitajskih plavalcev posledica kontaminacije iz okolja, v katerem so bivali.

Kitajski plavalci so bili pozitivni na dopinškem testu pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021, a jim je Wada vseeno dovolila nastop na igrah. | Foto: Vid Ponikvar Kitajski plavalci so bili pozitivni na dopinškem testu pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021, a jim je Wada vseeno dovolila nastop na igrah. Foto: Vid Ponikvar

Banka je ob tem dodal še, da pred igrami v Tokiu več kot 30 odstotkov ameriških športnikov ni imelo opravljenega protidopinškega testa, ki bi ustrezal mednarodnim standardom.

Na te trditve se je odzvala tudi Usada, ki je zatrdila, da so bili omenjeni primeri razkriti, kršitelji pa diskvalificirani iz vseh tekmovanj. Dodala je še, da imajo profesionalne lige svoje organe, ki bedijo nad morebitno zlorabo prepovedanih substanc v športu, in dejala, da takšna namigovanja niso žaljiva le za športnike, ki tekmujejo v omenjenih tekmovanjih, temveč tudi za tekmovanja.

Pound: Usado financira ameriška vlada, ki trenutno ni v najboljših odnosih s Kitajsko

Zaradi javno izraženih dvomov o integriteti postopka proti 23 kitajskim plavalcem je Usado pred dnevi ostro kritiziral tudi nekdanji predsednik Wade Kanadčan Richard Pound. Ta je v svoji izjavi namignil, da bi lahko imele obtožbe celo politične razsežnosti. "Usado financira ameriška vlada, ki trenutno ni v najboljših odnosih s Kitajsko. Ali je to vse skupaj naključje?" je dogajanje slikovito komentiral Pound.

A Usada glede tega primera ostaja neomajna, poroča AFP. "Stvari najlažje pometeš pod preprogo tako, da napadeš tistega, ki jih je razkril. Natančno to počne Banka, ki se je zdaj spustil tako nizko, da želi z zavajanjem in polresnicami očrniti vse ameriške športnike," so zapisali pri Usadi.

Pierre_Ambroise Bosse
Sportal Pierre-Ambroise Bosse prejel enoletno prepoved nastopanja
Ne spreglejte