Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2022,
8.01

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

63

Natisni članek

Ukrajina vojna gimnastika

Ponedeljek, 7. 3. 2022, 8.01

1 leto, 2 meseca

Neprimerno vedenje ruskega telovadca

Vojni simbol na dresu: provokacija ruskega telovadca, Fig napovedal disciplinski postopek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

63

Ruski telovadec Ivan Kuljak je med podelitvijo, na kateri je bil na stopničkah tudi ukrajinski telovadec Ilija Kovtun, na svojem dresu nosil nacionalni vojni simbol Z, ki ima v ruski vojski svoj pomen. Na dogodek se je že odzvala tudi Mednarodna gimnastična zveza (Fig), ki je napovedala disciplinski postopek. Grozi mu suspenz in odvzem dosežka.

V Dohi je ta konec tedna potekal svetovni pokal v gimnastiki. Na bradlji je zmagal ukrajinski telovadec Ilija Kovtun, medtem ko je 20-letni Rus Ivan Kuljak osvojil tretje mesto. Neprimernemu ravnanju so bili prisotni priča na podelitvi, na kateri je imel Kuljak na prsih prilepljeno črko Z. Ta je namreč napisana na ruskih tankih in vojaških vozilih ob invaziji na Ukrajino.

Mednarodna gimnastična zveza (Fig) je že napovedala disciplinski postopek proti ruskemu telovadcu "zaradi šokantnega obnašanja". Kot je poročal Guardian, Kuljaku grozi odvzem rezultata, torej tretjega mesta, ali celo potencialno dolgoročna prepoved tekmovanj.

Simbol Z naj bi pomenil zmago

Na naši spletni strani smo že pred dnevi pisali, kaj pomenijo različni simboli na ruskih vojaških vozilih. Ti naj bi označevali vozila, črka Z pa naj bi pomenila tudi zmago. Kot so zapisali britanski mediji, naj bi bil Ivan Kuljak novembra lani na vojaškem usposabljanju pri ruski vojski.

Na to potezo ruskega telovadca se je na družbenih omrežjih odzval ukrajinski telovadec Oleg Verniajev. "Seveda mi boste oprostili, a naj Rusi ne kričijo, da šport ni del politike. Čestitke našemu fantu. Vse je na svojem mestu. Slava Ukrajini," je na Instagramu zapisal Verniajev.

Preiskava že poteka, od ponedeljka prepoved nastopov

Mednarodna gimnastična zveza (FIG) je že sporočila, da je proti ruskemu telovadcu sprožila disciplinski postopek zaradi njegovega "šokantnega vedenja" na svetovnem pokalu v Dohi.

Že prejšnji teden je ta krovna organizacija sprejela odločitev, da od tega ponedeljka ruski in beloruski telovadci ne bodo smeli tekmovati na mednarodnih tekmovanjih.

Rus Daniil Medvedjev, prvi teniški igralec sveta, se zavzema za mir. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rus Daniil Medvedjev, prvi teniški igralec sveta, se zavzema za mir. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nekateri ruski športniki se zavzemajo za mir

Ob tem je vseeno treba povedati, da niso vsi ruski športniki zagovorniki vojne v Ukrajini. Daniil Medvedjev, prvi igralec sveta, je že pred dnevi dejal, da se zavzema za mir. Enako mnenje je delil tudi njegov rojak Andrej Rubljov.
tank
Avtomoto Kaj pomenijo? Ruski tanki s skrivnostnimi belimi oznakami.

 

Ne spreglejte