SiolNET. Sportal Drugi športi
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
OI Tokio

Vodja organizacijskega odbora OI v Tokiu napovedal, da želi odstopiti

0,04

termometer

Yoshiro Mori |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanji japonski premier in predsednik organizacijskega odbora letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu Yoshiro Mori je napovedal, da želi odstopiti, potem ko je na Japonskem in v tujini sprožil val ogorčenje s svojimi trditvami, da ženske na sestankih govorijo preveč, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Več osrednjih japonskih medijev, ki so se sklicevali na anonimne vire, je dejalo, da je Mori dejal, da želi odstopiti, in namerava svoj odstop podati na za petek sklicanem sestanku organizacijskega odbora preloženih poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

Triinosemdesetletni Mori je prejšnji teden sprožil val ogorčenja na Japonskem in v tujini, ko je dejal, da ženske na sestankih govorijo preveč.

Od takrat se je opravičil za svoje seksistične opazke, a hkrati dodal, da "z ženskami ne govori veliko". Morijevo ravnanje je obsodil tudi Mednarodni olimpijski komite.

"Izjave so popolnoma neprimerne in v nasprotju z vrednotami Moka ter reformami olimpijske agende 2020," so zapisali pri Moku in dodali, da so igre v Tokiu z 49 odstotki športnic dosegle enakost spolov. Poleg tega se je Mok zavezal, da bo še naprej spodbujal vključevanje, solidarnost in ukrepe proti diskriminaciji. "V zahtevnih razmerah v svetu, v katerem živimo, je zdaj bolj kot kdajkoli prej raznolikost temeljna vrednota, ki jo moramo spoštovati in iz nje črpati moč," so še zapisali pri krovni olimpijski družini.

Pojavila so se že ugibanja o možnem Morijevem nasledniku na položaju. Japonski televizijski postaji TBS in NTV sta omenili, da razmišljajo o imenovanju nekdanjega nogometaša 84-letnega Sabura Kawabuchija za vodjo organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin