Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2020,
13.31

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Baseball ameriški nogomet Washington redskins Cleveland Indians rasizem

Sobota, 4. 7. 2020, 13.31

3 leta, 9 mesecev

Velikana ameriškega športa zaradi rasizma razmišljata o spremembi imena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Cleveland Indians | Cleveland Indians imajo ime že vse od leta 1915. | Foto Reuters

Cleveland Indians imajo ime že vse od leta 1915.

Foto: Reuters

Zaradi vse bolj pereče diskusije o rasizmu v ZDA je tudi druga od velikih ameriških ekip v profesionalnih športih najavila morebitno spremembo imena. Že v četrtek so to najavili v upravi nogometnega kluba Washington Redskins, danes so se temu pridružili še pri baseballskem moštvu Cleveland Indians, ki imajo to ime že vse od leta 1915.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo skušali okolje in vse udeležene spodbuditi, da pri imenu ekipe skupaj poiščejo pot naprej. Kot pravijo v klubu, je prav ime ekipe lahko ena najbolj vidnih povezav z družbo. In kot dodajajo v klubu, ne gre za novo razpravo, vezano na zadnje protirasistične demonstracije, so pa te izpostavile nujnost razmisleka o spremembi. Kot pravijo, se je treba tudi v športu izboljšati na področjih, kot je socialna pravičnost.

Po tragični smrti temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki ga je ubil policist, je tudi ameriški šport pod vse večjim pritiskom, da uredi nekatere zastarele "pristope".

O spremembi imena razmišljajo tudi pri Washington Redskins. | Foto: Reuters O spremembi imena razmišljajo tudi pri Washington Redskins. Foto: Reuters

Svoje dodali še sponzorji

Svoje lahko dodajo tudi pri sponzorjih. Tak je primer Redskinsov oziroma v prevodu rdečekožcev, kar je kot naziv tudi svojevrstna žaljivka za ameriške praprebivalce. Podjetje FedEx, po katerem se po vložku 200 milijonov dolarjev imenuje tudi stadion ekipe, je neposredno zahtevalo spremembo imena. Po poročanju ameriških medijev so podobne zahteve podali tudi drugi veliki pokrovitelji, ki pa tega za razliko od FedExa še niso potrdili.

Še pred nekaj leti o čem podobnem v Washingtonu, čeprav so v indijanskih sredinah to zahtevali, niso razmišljali. Leta 2018 je lastnik Dan Snyder ostro zavrnil možnost spremembe imena in poudaril, da do nje ne bo prišlo nikoli. Zdaj je spremenil mnenje in sporočil, da bodo o spremembi odločali v klubu, za nasvet pa povprašali tudi širšo lokalno skupnost.

Preberite še:

Mala morska deklica
Novice Slavni danski kip oskrunili z napisom "rasistična riba"
Sportal Mercedes s črnimi bolidi proti rasizmu
Donald Trump
Novice Trump objavil rasistični tvit in ga po kritikah umaknil
Ne spreglejte