Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2019,
13.46

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Ana Velenšek Adrian Gomboc Klara Apotekar judo

Četrtek, 1. 8. 2019, 13.46

4 leta, 8 mesecev

V Tokiu deveterica slovenskih judoistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Klara Apotekar | Foto Miloš Vujinović/Sportida

Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Tokio bo konec avgusta gostil letošnje svetovno prvenstvo v judu, ki bo tudi generalka za olimpijske igre 2020. Slovenija bo v Deželi vzhajajočega sonca zastopana z deveterico borcev, tudi kandidati za kolajne. Obenem bo prvenstvo štelo tudi kot kvalifikacijska tekma za olimpijske igre.

V ženski kategoriji bodo slovenske barve branile Maruša Štangar, bronasta z evropskega prvenstva in evropskih iger junija letos v Minsku v kategoriji do 48 kg, njena sestra Anja v kategoriji do 53 kg, olimpijska prvakinja Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kg, aktualna evropska prvakinja iz Minska Klara Apotekar do 78 kg in Ana Velenšek, bronasta v zadnjih olimpijskih iger v Riu 2016 v kategoriji do 78 kg, ki zdaj tekmuje v kategoriji nad 78 kg.

V moški konkurenci je najmočnejše slovensko ime lanski evropski prvak Adrian Gomboc, ki bo tako kot Andraž Jereb nastopil v kategoriji do 66 kg, priložnost bo dobil tudi talentirani Martin Hojak v kategoriji do 73 kg in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kg.

Tina Trstenjak Marjan Fabjan | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Marjan Fabjan največ pričakuje od izkušenih tekmovalcev

Ekipa je v primerjavi s pričakovanji kar precej okrnjena. Andreja Leški in Kaja Kajzer okrevata po poškodbi in nista pripravljeni za SP, bržkone pa bi priložnost dobil tudi mladi Enej Marinič, ki pa prav tako počiva po poškodbi - moral je na operacijo kolena.

"Naši cilj ostajajo dobre borbe, ki bodo pripeljale tudi do želenih uspehov. Največja favorita za visoka mesta sta Tina Trstenjak in Adrian Gomboc," pred odhodom na SP pravi najizkušenejši med slovenskimi trenerji Marjan Fabjan. Ta veliko pričakuje predvsem od tekmovalcev, ki so v preteklosti že osvajali kolajne, a predvsem za svoje tekmovalke iz Sankakuja izpostavlja, da je denimo Velenškova še vedno nekaj kilogramov prelahka, da bi suvereno obvladovala konkurenco, Apotekarjevi pa ne glede na evropski naslov manjka še nekaj izkušenj.

Dvorano so bodo natančno ogledali

A prvenstvo bo pomembno tudi z drugih vidikov. Judoisti bodo nabirali pomembne točke za uvrstitev na olimpijske igre, obenem pa si bodo natančno ogledali dvorano, ki bo prihodnje leto gostila olimpijski turnir. "Tukaj bomo pripravili vse, da bo nastop prihodnje leto lažji. Gre za cel protokol, od slačilnic, do ogrevanja prihoda v dvorano. Obenem bomo testirali, koliko priprave posamezniki rabijo za pot v Tokiu, da se bodo čim lažje prilagodili na časovno in klimatsko razliko." še izpostavlja Fabjan.

Ana Velenšek
Sportal Velenškova tretja v Zagrebu, Apotekarjeva peta
Tina Trstenjak
Sportal Trstenjakova zmagala v Zagrebu!
Adrian Gomboc OI Rio 2016
Sportal Judoist Gomboc prvi dan velike nagrade v Zagrebu sedmi
Ne spreglejte