Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
15.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

odbojka

Četrtek, 24. 9. 2015, 15.12

8 let, 5 mesecev

V Ludwigsburgu proti evropskim velesilam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v sklopu priprav na bližajoče se evropsko prvenstvo v Bolgariji in Italiji odpotovala na močan mednarodni turnir v Ludwigsburg.

V Nemčiji se bodo naši odbojkarji pomerili s tremi evropskimi velesilami, Srbijo, Nemčijo in Francijo. Selektor slovenske izbrane vrste Andrea Giani je v Ludwigsburg popeljal štirinajst odbojkarjev, ki se od začetka septembra pripravljajo na nastop na evropskem prvenstvu. Po prvem resnem testu, pripravljalnih tekmah z Brazilijo, ki so ju naši odbojkarji izgubili z 1:3 in 2:3, bodo Slovenci tokrat zaigrali proti zmagovalcem svetovne lige, Francozom, proti eni najboljših reprezentanc zadnjih let, Srbiji ter proti zmagovalki evropskih iger in tretji s svetovnega pokala, Nemčiji. Prvi nasprotnik Slovenije bodo Srbi, ki se bodo v Ludwigsburgu borili za mesta v ekipi, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu. Po turnirju v Nemčiji bo namreč selektor Nikola Grbić določil štirinajsterico odbojkarjev, ki bo potovala v Busto Arsizio. »Dosedanje pripravljalne tekme so pokazale, kje so še naše pomanjkljivosti in kaj moramo še nadgraditi. Nismo še v vrhunski formi, a nam to tudi ustreza, saj je težko toliko časa držati raven igre na najvišji ravni. Turnir v Nemčiji bomo izkoristili za to, da stvari postavimo na svoje mesto,« je dejal Grbić.

Enak cilj ima tudi slovenski selektor Andrea Giani: "Prvi pravi test kakovosti te reprezentance sta bili tekmi proti Braziliji pa čeprav smo imeli takrat za seboj le dober teden treninga in smo se večinoma posvečali fizični pripravi. Prav s tega vidika bo turnir v Nemčiji zame še pomembnejši. Želim videti, kako se bodo igralci odzvali na tekme na najvišji ravni. Take tekme potrebujemo, saj se mora Slovenija, če želi napredovati, meriti z najmočnejšimi reprezentancami, če želi napredovati. Prav na takšnih tekmah se namreč pokažejo bistvene razlike med ekipami, ki že igrajo na najvišji ravni ter tistimi, ki se med najboljše šele prebijajo."

Alen Šket: Ta turnir bo za nas, igralce, zelo pomemben in se ga tudi že zelo veselimo

Tekem proti trem evropskim velesilam se veseli tudi reprezentant Alen Šket: "Ta turnir bo za nas, igralce, zelo pomemben in se ga tudi že zelo veselimo. Gre za zares močan turnir z najboljšimi evropskimi ekipami. V Nemčiji bomo igrali tekme na visoki ravni, poleg tega bo tudi ritem turnirja precej naporen, saj nas v treh dneh čakajo tri močne tekme. Enako bo tudi v Varni. To bo torej prava priprava na evropsko prvenstvo".

V taboru zmagovalcev svetovne lige, Francozov, o evropskem prvenstvu še ne govorijo, so se pa razveselili povabila na turnir v Ludwigsburgu. "Nemci so zagotovo ena najboljših evropskih reprezentanc, saj so osvojili evropske igre in bili tretji na zadnjem svetovnem pokalu. S Srbi smo se pomerili v finalu svetovne lige, kar pove vse o njihovi kakovosti. Poleg tega so na večjih tekmovanjih vedno v ospredju in imajo izjemne igralce. Slovenci pa so ena od vzhajajočih reprezentanc, ki jo vodi legenda svetovne odbojke, Andrea Giani. Da so zelo kakovostna ekipa so dokazali z zmago v evropski ligi in na minulih tekmah proti Braziliji,« je o nasprotnikih spregovoril pomočnik francoske izbrane vrste, Arnaud Josserand. Nemci se na prvenstvo stare celine pripravljajo na svojevrsten način, saj jih je selektor Vital Heynen, med drugim, odpeljal na t.i. Hell Week oz. Vražji teden, ko so morali igralci teden dni preživeti v divjini, odrezani od sveta. Vstajali so ob zori, govoriti so smeli le v določenih trenutkih, v veljavi pa je bila ob tem še kopica drugih pravil. Sicer pa so doslej odigrali že pripravljalne tekme s Finsko, Srbijo, Nizozemsko, Francijo in Češko. V dvorani MHP Arena bodo naši fantje prvo tekmo turnirja 4-Nationen-Turnier igrali jutri, ob 17. uri, proti Srbiji, v soboto se bodo pomerili z Nemci, za konec pa še s Francozi.

Ne spreglejte