Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
9.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mina Markovič Maja Vidmar Kranj

Petek, 16. 11. 2012, 9.06

8 let

V Kranju imajo že pripravljeno slovensko himno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Kranju je vse pripravljeno na začetek tekme letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju, 17. po vrsti. Z izjemo lani bo Kranj vnovič gostil finale svetovnega pokala.

Kranjska tekma bo odločila o zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Mesto vodilne bo branila najboljša Slovenka Mina Markovič.

"Na tekmo sem se dobro pripravila. Vem, da nas zagotovo čakajo zanimive smeri in zelo zanimivo tekmovanje, tako da že z veseljem pričakujem, da stopim v smeri in odplezam, tako kot sem v zadnjem času pripravljena," je napovedala Mina Markovič, ki bo pred domačimi navijači storila vse, da bi ubranila lansko skupno zmago ter drugič zapored postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Do ponovitve uspeha kariere jo na nekaj manj kot 14 metrski umetni steni v športni dvorani Zlato polje v Kranju čakajo štiri smeri, dve jutrišnji kvalifikacijski, polfinalna in nedeljska finalna. V vseh 24-letna tekmovalka s Ptuja napoveduje brezkompromisno plezanje, brez taktiziranja, v vsaki pa si želi splezati povsem do vrha.

Priložnost bodo dobili tudi debitanti

Selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon, ki je skupaj z vodjo tekmovanja Tomom Česnom med postavljavci smeri, je ponudil priložnost nekoliko širšemu krogu tekmovalcev, med katerimi so tudi trije debitanti. Na startu sobotnih ženskih kvalifikacij z začetkom ob 14. uri pet Slovenk, ob Markovičevi in Maji Vidmar, bodo nastopile še Tina Šušteršič in debitantki Anja Šerbinek in Tjaša Kalan. V moški konkurenci bo v sobotnih kvalifikacijah - te se bodo začele ob 9. uri - startalo osem Slovencev Domen Škofic, Urban Primožič, Klemen Bečan, Jure Bečan, Jure Raztresen, Sergej Epih, Izidor Zupan in debitant v svetovnem pokalu Martin Bergant.

"V ognju imamo 13 tekmovalcev. Od debitantov ne moremo pričakovati nekih vrhunskih uvrstitev, mislim pa, da je prav, da nastopijo na domačem tekmovanju in da si nabirajo izkušnje. Vsi ostali pa verjamem, da so ob dobrem plezanju sposobni polfinala," je bil optimističen Margon.

Glavni organizator kranjskega spektakla Česen ima slovensko himno že pripravljeno. Mina Markovič je namreč že pred zadnjo tekmo sezone osvojila skupno zmago v skupnem seštevku kombinacije. To je njena že druga zaporedna skupna zmaga v kombinaciji, v kateri se šteje po pet najboljših dosežkov v najmanj dveh disciplinah športnega plezanja. Markovičeva je v prvi polovici leta nastopala v balvanih, sezono je v tej disciplini končala na skupno četrtem mestu, v drugi polovici leta pa niza uspehe v svoji paradni disciplini težavnosti, v kateri načrtuje ubraniti lansko skupno zmago ter uspešno sezono tako kot lani skleniti z dvojno krono.

"Mina je že zmagovalka seštevka svetovnega pokala v kombinaciji. V težavnosti je trenutno vodilna, vendar bo morala v finalu premagati Korejko Jain Kim. Tista, ki bo na tekmi boljša, bo zmagala tudi skupni seštevek, tako da bo izid res tesen," je ob tem napovedal povedal selektor Margon. Markovičeva, ki vodilnega mesta ni izpustila iz rok od uvodne tekme v Chamonixu naprej, si je na osmih tekmah nabrala 33 točk prednosti pred drugouvrščeno Južnokorejko Kimovo.

Na tekmo se je v obeh konkurencah prijavilo 92 tekmovalcev iz 20 držav, pri ženskah je prijavljenih 40 tekmovalk, pri moških 52. Polfinale bo v soboto na sporedu ob 20. uri, finale pa bo v nedeljo ob 15.45.

Ne spreglejte