Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
22.33

Osveženo pred

6 dni, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Pariz 2024 Vita Lukan Mia Krampl Budimpešta balvansko plezanje plezanje

Četrtek, 20. 6. 2024, 22.33

6 dni, 17 ur

Plezanje, Budimpešta, kvalifikacije za OI

V Budimpešti za zdaj najbolje kaže Mii Krampl in Viti Lukan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Mia Krampl, Budimpešta kv. za OI | Mia Krampl (na sliki) in Vita Lukan si pop predtekmovanju delita 13. mesto. | Foto Reuters

Mia Krampl (na sliki) in Vita Lukan si pop predtekmovanju delita 13. mesto.

Foto: Reuters

V Budimpešti se je s predtekmovanjem v balvanskem plezanju začel drugi del kvalifikacij za olimpijske igre v Parizu, na katerih se za tri preostale slovenske olimpijske kvote poteguje osem članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Na balvanih sta se od Slovencev najbolje odrezali Mia Krampl in Vita Lukan, ki si delita 13. mesto.

Krampl in Lukan si delita enak dosežek s tremi vrhovi, tremi višjimi in štirimi nižjimi cona oprimki po uvodnem krogu tekmovanja, ki ga je dobila Japonka Miho Nonaka. V uvodnem krogu tekmovanja na balvanih se je Lucija Tarkuš uvrstila na 25., Sara Čopar pa na 30. mesto.

Moško balvansko rundo je dobil Belgijec Hannes Van Duysen, od Slovencev sta najvišje posegla Luka Potočar na 24. in Martin Bergant na 25. mestu. Na 30. mesto se je uvrstil Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar pa je prvi krog tekmovanja v Budimpešti sklenil na 35. mestu.

V petek bo na sporedu še uvodna preizkušnja v težavnosti, po kateri bo znanih 20 polfinalistov oziroma 20 polfinalistk, ki se bodo v obeh disciplinah balvanih in težavnosti pomerili v soboto, dan pozneje bo finale najboljše osmerice, prav tako v obeh disciplinah. Takrat bodo znani tudi potniki na olimpijske igre.

Najboljša športna plezalka Janja Garnbret si je že lani avgusta na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici kot svetovna prvakinja v kombinaciji balvani težavnost med prvimi zagotovila neposredno uvrstitev v Pariz.

Prvi del olimpijskih kvalifikacij je bil od 16. do 19. maja v Šanghaju na Kitajskem, po drugem delu v Budimpešti pa bo znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre Pariz, kjer bo Garnbret avgusta branila naslov olimpijske prvakinje.

Slovenci se na Kitajskem niso prebili v finale. Krampl je na Kitajskem zasedla 12. mesto, Peharc in Potočar sta prvi del olimpijskih kvalifikacij končala na 14. oziroma 15. mestu, Tarkuš je prvi del kvalifikacij sklenila na 18. mestu, Lukan je bila 24., Lovenjak Sudar 30., Čopar 33., Bergant pa je pristal na 35. mestu.

Preberite še:

plezanje splošna
Sportal Predlog za vključitev paraplezanja na spored paraolimpijskih iger leta 2028
Mia Krampl polfinale Koper 2023
Sportal Brez slovenskega finala v Šanghaju
Ne spreglejte