Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2023,
9.22

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

boks Daniel Dubois Oleksandr Usik

Nedelja, 27. 8. 2023, 9.22

8 mesecev, 1 teden

boks, težka kategorija po verzijah IBF, WBO in IBO

Usik z nokavtom ubranil pasove svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Oleksandr Usik | Oleksandr Usik je ubranil pasove svetovnega prvaka. | Foto Guliverimage

Oleksandr Usik je ubranil pasove svetovnega prvaka.

Foto: Guliverimage

Ukrajinec Oleksander Usik ostaja svetovni prvak v boksu v težki kategoriji po verzijah IBF, WBO in IBO. Šestintridesetletni Usik, ki ima v lasti tudi pas po verziji WBA, je slavil v deveti rundi dvoboja, ki je potekal v razprodani Tarczynski Areni v Vroclavu. Za 21. karierno zmago je nokavtiral 25-letnega Britanca Daniela Duboisa. Ukrajinec je od 21 profesionalnih dvobojev kar 14 zmag dosegel z nokavtom.

Usik je povsem prevladoval v ringu, njegovi udarci so bili natančni, kot običajno pa je ob koncu vsake runde še povečal svojo prednost. Vseeno je Usik na začetku pete runde končal na tleh po aperkatu Duboisa, ki je pristal nizko, skoraj v mednožju ukrajinskega boksarja. Sodnik v ringu je presodil, da je šlo za nedovoljen udarec in zato dal Ukrajincu pet minut časa, da si opomore, Duboisa pa opozoril, da bo za naslednji takšen udarec diskvalificiran.

Felix Verdejo
Sportal Nekdanji boksar obsojen zaradi smrti nosečnice

"Daniel je bil oropan zmage"

Vendar se Dubois in njegov menedžer po tekmi nista mogla sprijazniti s takšno odločitvijo. "Daniel je bil oropan zmage," je dejal menedžer britanskega borca.

"Daniel je bil oropan zmage," je dejal menedžer britanskega borca. | Foto: Guliverimage "Daniel je bil oropan zmage," je dejal menedžer britanskega borca. Foto: Guliverimage

"Kako nizko je lahko to," je zavpil Dubois, potem ko je na velikem platnu videl posnetek tistega udarca z začetka pete runde.

Do konca dvoboja je britanski boksar zadal še nekaj udarcev, ki so bili na meji nedovoljenih udarcev, vendar pa je Usik zdržal. Ob koncu osme runde je Usik prvič podrl britanskega tekmeca. Sodnik je skoraj štel do deset, preden je Britanec pokazal, da je pripravljen nadaljevati dvoboj.

Sredi devete runde pa je Usik zadal udarec, po katerem se Dubois ni mogel več pobrati, sodnik pa je dvoboj prekinil. Oleksandr Usik | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

V njegovi lasti skoraj vsi pasovi

Usikovo slavje se je lahko začelo. V njegovi lasti so skoraj vsi pasovi svetovnega prvaka. Ta, ki ga pogreša, je po različici WBC. Je v lasti še enega britanskega boksarja, in sicer Tysona Furyja.

Če se promotorji ne bodo uspeli dogovoriti za dvoboj za združitev vseh naslovov, bi Usik lahko prvi branil naslov po verziji IBF. Izzivalec za ta pas je hrvaški boksar Filip Hrgović.

Na vprašanje o morebitnem dvoboju s Hrgovićem Ukrajinec neposredno po dvoboju ni odgovoril, povedal pa je, da zdaj potrebuje počitek, za pripravo naslednje borbe pa je odgovoren njegov menedžer, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ema Kozin
Sportal Matematičarka z najtršimi pestmi: Septembra grem po tisto, kar je moje
Ema Kozin, Timea Belik
Sportal Slovenska šampionka brez večjih težav v Nemčiji
Boks boksarski ring
Sportal Boks je ostal brez olimpijske zveze
Boks Rio 2016
Sportal So olimpijskemu boksu šteti dnevi?
Ne spreglejte