Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
24. 8. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić Anja Osterman

Četrtek, 24. 8. 2017, 9.35

6 let, 6 mesecev

Stjepan Janić

Trener, ki je med dekleti naredil revolucijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Špela Ponomarenko Janić | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Stjepan Janić je trener, ki je v zadnjem letu v slovenski ženski ekipi v sprintih naredil pravi preporod. S Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman mu je uspel zadetek v polno, saj je sestavil vrhunski dvojec. Izjemno velik napredek je pokazala tudi mlada Mia Medved.

Stjepan Janić, ki je bil tudi sam nekdaj vrhunski kajakaš, pred svetovnim prvenstvom v Račicah pravi, da je pomembno, da se vsa energija, ki so jo vložili v trening, povrne in da dekleta pridejo na svetovno prvenstvo polne energije. "To je zelo pomembno in občutljivo obdobje. Pred prvenstvom smo sproščeni in zelo osredotočeni na to, kar počnemo. Veselimo se že svetovnega prvenstva," je uvodoma povedal Janić, mož Špele Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko Janić | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc V dvojec je verjel že od začetka

V tem letu sta se Špeli Ponomarenko Janić na treningih pridružili Anja Osterman in Mia Medved, ki sta pod vodstvom Janića zelo napredovali. Sanjsko sezono ima tudi Špela, ki je na sedmih tekmovanjih osvojila sedem medalj. Dve tudi na zadnjem evropskem prvenstvu. To je dokaz, da so v pripravljalnem obdobju in tudi skozi sezono zelo dobro delali in da so na pravi poti.

Zanimivo je, da Špela na začetku ni bila najbolj optimistična glede uspešnosti dvojca, Stjepan Janić pa je v zgodbo verjel že od samega začetka. Tudi vodilnim na kajakaški zvezi je povedal, da so naročili kajakaški dvojec.

Špela Ponomarenko Janić | Foto: Nina Jelenc Foto: Nina Jelenc

"Pred tem so veliko stvari delali narobe"

"Povsem običajno je bilo, da obstaja možnost za sestavo dvojca, ker se nam je pridružila Anja. Upal sem, da nam bo uspelo. Moram pa povedati, da je bilo veliko dela. Anja je zelo napredovala. Gre za velik talent in mislim, da ima še veliko prostora za napredovanje. Ona je tekmovalka, ki je vajena delati in trenirati. Pred tem so veliko stvari delali narobe, zato je ostala na isti ravni in ni mogla napredovati. Anja je že po prvem mesecu treninga čutila velik napredek."

Podobna zgodba je tudi pri tretji članici ženske ekipe, Mii Medved. Ta je na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu zasedla peto mesto in ni bila daleč od medalje. "To pomeni, da gre za stabilno in močno tekmovalko, ki ima še veliko prostora za napredek. Prihodnje leto bo že zelo nevarna drugim tekmovalkam."

Stjepan Janić pri naših tekmovalkah skrbi praktično za vse. | Foto: Nina Jelenc Stjepan Janić pri naših tekmovalkah skrbi praktično za vse. Foto: Nina Jelenc

Primerjali so ga s Teslo

Pogoji za treninge pri nas niso optimalni, a očitno se z voljo in trdim delom da veliko doseči. Stjepan Janić pri naših tekmovalkah skrbi za vse. "Razen svojih občutkov in znanja druge pomoči praktično nimam. Pogoji so skorajda na minimumu. Treniramo v Bohinju, kjer so sicer zelo dobri pogoji, drugih stvari pa nimamo."

Tuji tekmovalci so se mu čudili, kako mu vse to uspeva, in ga celo primerjali s Teslo. "Kaj mi preostane drugega, saj moram," je v smehu še povedal Janić.

Ne spreglejte