Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
11.03

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Kempinski Palace Portorož

Foto: Reuters, Gettyimages in arhiv MK Group.

Natisni članek

advertorial Barcolana jadranje Portorož Trst

Sobota, 6. 10. 2018, 11.03

2 meseca

To je kraj, kjer morate biti to soboto!

Vsebino omogoča Kempinski Palace Portorož

Foto: Reuters, Gettyimages in arhiv MK Group.

V soboto, 13. oktobra, se na portoroški obali obeta pravi poklon slovenskemu jadralnemu športu. Izpred tamkajšnjega hotela Kempinski Palace bodo namreč v sklopu jubilejne Barcolane in dogodka Go to Barcolana from Slovenia krenile na pot proti Trstu slovenske jadralne posadke. Spektakularna predstava, ki je nikakor ne gre zamuditi, se bo začela ob 11. uri pred hotelom Kempinski Palace Portorož. Cilj? Pomol Audace v Trstu okrog 13. ure.

Barcolana je po eni strani ena najbolj množičnih jadralnih regat na svetu, po drugi strani pa je to tudi velik turistični praznik in družaben ter poslovni dogodek, ki ga poslovneži z vseh vetrov izkoristijo kot priložnost za vzpostavljanje stikov. Različni dogodki v enem tednu jadralskega spektakla v regijo privabijo do 300 tisoč obiskovalcev, tekmovanj pa se udeleži približno 20 tisoč obiskovalcev. | Foto: Barcolana je po eni strani ena najbolj množičnih jadralnih regat na svetu, po drugi strani pa je to tudi velik turistični praznik in družaben ter poslovni dogodek, ki ga poslovneži z vseh vetrov izkoristijo kot priložnost za vzpostavljanje stikov. Različni dogodki v enem tednu jadralskega spektakla v regijo privabijo do 300 tisoč obiskovalcev, tekmovanj pa se udeleži približno 20 tisoč obiskovalcev.

Goste bosta pozdravila najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar in šampionka slovenskega alpskega smučanja Tina Maze. Jadralci se bodo letos tako prvič na pot odpravili iz Portoroža, k čemur je v veliki meri pripomoglo prav novo glavno pokroviteljstvo. S tem Kempinski Palace Portorož potrjuje, da skupaj z lastnikom MK Group močno podpirajo razvoj slovenskega športa in turizma.

Pred začetkom letošnje Barcolane smo se pogovarjali z direktorjem hotelske divizije MK Group, ene od vodilnih hotelskih družb v regiji, Nikolo Avramom.

Več o jubilejni 50. Barcolani si preberite tukaj.

Nikola Avram, direktor hotelske divizije MK Group (Foto: MK Group) | Foto: Nikola Avram, direktor hotelske divizije MK Group (Foto: MK Group) Gospod Avram, letos ste postali partner regate Barcolana in glavni sponzor reli regate Go to Barcolana from Slovenia. Kakšna priložnost je dogodek takšnih razsežnosti za konkurenčnost regije, pa tudi za hotel sam?

Regija, če govorimo o severnem Jadranu, je že zdaj povsem konkurenčna in ima vse možnosti, da z nadaljnjimi strateškimi vlaganji postane še boljša destinacija. Barcolana je točno tak dogodek, ki daje dodano vrednost destinaciji ter severni Jadran še dodatno dviguje in plemeniti. Barcolana je eden najprestižnejših dogodkov v regiji in kot tak tudi pritegne pozornost svetovne javnosti. To se neposredno odraža v večji zasedenosti in razvoju elitnega turizma ter večjem interesu najbolj zaželenih gostov, pa tudi v razvoju same destinacije. Goste v oktobru resda pritegne Barcolana, a nazaj jih bomo pripeljali samo, če jih bomo prepričali s kakovostjo ponudbe, ki jo takšna raven gostov pričakuje.

V hotelu Kempinski Palace Portorož ustvarite več kot 65 tisoč prenočitev na leto. Kako zaseden je hotel v času Barcolane?

Hotel Kempinski Palace Portorož je med poletno sezono popolnoma zaseden, enako velja tudi za obdobje, ko poteka Barcolana. Za zapolnitev kapacitet zunaj sezone pa vedno bolj razvijamo kongresni turizem, kjer smo v zadnjih letih naredili velik korak naprej. Tako smo v lanskem letu zunaj glavne sezone pod črto ustvarili za 12 odstotkov več prenočitev kot leto prej.

Želite dvigniti raven destinacije in Portorož razviti v eno najprestižnejših turističnih letovišč na Jadranu. V čem je največji potencial severnega dela Istre in Portoroža?

Največji potencial Portoroža in severnega dela Istre je v ljudeh in ponudbi. Na zadovoljstvo gostov poleg nastanitvenih kapacitet vplivajo tudi druge stvari, od prijaznosti turističnih delavcev, ravni storitve do ne nazadnje celotne ponudbe destinacije, ki mora izpolniti njihova pričakovanja. Pri tem imam v mislih športne aktivnosti, kulinariko, kulturne in glasbene prireditve, znamenitosti in podobno. V tem predelu Jadrana, ki je zelo dober vinorodni okoliš, je tudi izjemna ponudba vrhunskih vin, ki jo odlično dopolnjujejo kulinarične specialitete.

Seveda pa se ne smemo omejevati samo na turistično ponudbo med poletno sezono. Potencial Portoroža in slovenske obale se skriva tudi v tem, da ne tako daleč stran Slovenija ponuja tudi odlična smučišča, možnosti planinarjenja in (gorskega) kolesarjenja. Po koncu poletne sezone se odprejo tudi večje možnosti razvoja kongresnega turizma. Portorož ima v tem pogledu vse pogoje, da se razvije v izjemno turistično destinacijo, ki živi vse leto. In to je naš cilj. "Hotel Kempinski Palace Portorož je med poletno sezono popolnoma zaseden, enako velja tudi za obdobje, ko poteka Barcolana." | Foto: "Hotel Kempinski Palace Portorož je med poletno sezono popolnoma zaseden, enako velja tudi za obdobje, ko poteka Barcolana."

Kaj menite, kolikšen delež tega prostora v turističnem smislu še ni izkoriščen?

V MK Group prisegamo na kakovost tako nastanitve kot ponudbe, saj bomo le tako dovolj atraktivni, da se bodo gostje vračali. In če govorimo o kakovosti, govorimo tudi o luksuzu oziroma Portorožu kot prestižnem, višje kakovostnem letovišču na Jadranu. A za to je potrebno imeti dovolj luksuznih hotelov in urejenih luksuznih plaž, kakršno smo v MK Group pred letošnjo sezono odprli v Savudriji. Ponudbi morajo slediti tudi kakovostne restavracije, trgovine s prestižnimi znamkami in tako naprej.

Izjemnega pomena je tudi dostopnost. Petični gostje želijo čim manj časa preživeti na cesti in v kolonah. V tem pogledu mora Portorož čim prej dobiti sodobno letališče za večja letala, ki lahko pripeljejo več kot 150 potnikov.

Kot ponudniki razkošnih turističnih doživetij ne sledite trendom, ampak jih ustvarjate. Čemu posvečate največ pozornosti? So to komentarji gostov, izkušnje hotelskega osebja, dogovori z lokalno turistično organizacijo?

Pri ustvarjanju trendov so pomembni vsi vidiki, ki ste jih omenili. Gostje, turistični delavci, produkti, storitve in seveda najpomembnejša sestavina – sodelovanje z lokalno skupnostjo. Samo tako lahko ponudbo dvignemo na raven, ki jo gost pričakuje.

Gost je zelo dober pokazatelj zadovoljstva. In zato, da se gost vrne, mu moramo ponuditi doživetje, ki ga pričakuje, zaradi katerega se nas je odločil obiskati. V tem delu je pomembno prisluhniti turističnim delavcem, ki so dnevno v stiku z gosti, njihovimi potrebami in željami. Prav tako se moramo lastniki zavedati, da lahko samo zadovoljen turistični delavec ponuja visok raven storitev, zato jim moramo prisluhniti. Povezovanje in usmerjanje pa je vloga, ki jo mora v vsem tem odigrati lokalna turistična organizacija.

Kempinski Palace Portorož, izpred katerega bodo štartali slovenski jadralci, je postal glavni pokrovitelj regate. Če je Trst poznan kot pristaniško mesto, lahko za Portorož trdimo, da se tudi po zaslugi hotela Kempinski Palace Portorož razvija v luksuzno turistično destinacijo. Kempinski Palace Portorož bo zmagovalcem vsake kategorije podelil nagrado: bivanje v portoroškem hotelu Kempinski Palace Portorož, ki se ponaša s petimi zvezdicami. | Foto: Kempinski Palace Portorož, izpred katerega bodo štartali slovenski jadralci, je postal glavni pokrovitelj regate. Če je Trst poznan kot pristaniško mesto, lahko za Portorož trdimo, da se tudi po zaslugi hotela Kempinski Palace Portorož razvija v luksuzno turistično destinacijo. Kempinski Palace Portorož bo zmagovalcem vsake kategorije podelil nagrado: bivanje v portoroškem hotelu Kempinski Palace Portorož, ki se ponaša s petimi zvezdicami.

S kakšnimi posebnimi zahtevami se srečujete, glede na to, da gostje hotela Kempinski veljajo za zahtevnejše?

Če zadeve postavimo na pravo mesto, ni pretirano zahtevnih gostov. Za ceno, ki jo plačajo gostje, povsem pričakovano zahtevajo tudi ustrezno storitev. Že zaradi tega menim, da so zahteve prilagojene tistemu, kar ponujamo, to pa so razkošno ugodje na luksuzni destinaciji, vrhunska storitev ter najvišji standard ponudbe in vsebine.

Svoje znanje ste izpopolnjevali na Floridi, kjer ste se seznanili z uspešnimi načini vodenja hotelov. Kaj je bistvo uspeha v hotelirskem poslu?

Na eni strani sta to odnos do gosta ter prilagojen osebni pristop k njegovim željam in potrebam, na drugi strani pa odnos do zaposlenih, ki je izredno pomemben, saj samo zadovoljna ekipa sodelavcev lahko zagotovi tudi visoko zadovoljstvo gostov.

V čem se najbolj razlikujejo zakonitosti vodenja hotelov pri nas in v ZDA?

V ZDA imajo bolj prilagodljiv pristop pri upravljanju hotela kot v Evropi, čeprav se standardi enako upoštevajo. Ta prilagodljivost se kaže tako pri odnosu do gostov kot pri pravilih hotelskih korporacij.

Drugačna je tudi struktura plače. Glavna usmeritev ni toliko na sami plači kot na napitninah in nagradah gostov, ki jih namenijo ponudniku glede na kakovost storitve, ki jo ponuja.

Barcolana v Trst že tradicionalno privabi množice tekmovalcev in gledalcev in Trst takrat postane največje športno središče na svetu. Slovenski jadralni navdušenci lahko že en dan prej, v soboto, 13. oktobra, z začetkom ob 11. uri spremljajo slovenske jadralne posadke v regati Go to Barcolana from Slovenia, ki letos poteka že petič. Barcolana je sicer ime dobila po nekdaj stari slovenski ribiški vasi, ki je zdaj postala del Trsta in se imenuje Barkovlje.
 | Foto: Barcolana v Trst že tradicionalno privabi množice tekmovalcev in gledalcev in Trst takrat postane največje športno središče na svetu. Slovenski jadralni navdušenci lahko že en dan prej, v soboto, 13. oktobra, z začetkom ob 11. uri spremljajo slovenske jadralne posadke v regati Go to Barcolana from Slovenia, ki letos poteka že petič. Barcolana je sicer ime dobila po nekdaj stari slovenski ribiški vasi, ki je zdaj postala del Trsta in se imenuje Barkovlje.

Holding MK Group je lani investiral v eno najprestižnejših turističnih naselij na Hrvaškem, lani ste pridobili 30-odstotni delež Aerodroma Portorož, načrtujete gradnjo še enega golfišča v hrvaškem delu Istre, vaš cilj pa so tudi druge naložbene priložnosti v okolici. Nam lahko poveste kaj več o morebitnih prihodnjih investicijah?

V MK Group smo v zadnjih desetih letih vložili več kot 200 milijonov evrov v hotelirstvo. Trenutno imamo v večinski ali manjšinski lasti 16 hotelov, ki imajo skupaj več kot 2.500 sob.

V naslednjih letih želimo v MK Group razširiti nastanitvene kapacitete na 5.000 sob in s tem utrditi položaj vodilne družbe v regiji na področju turizma.

Koliko se v desetih letih spremeni način vodenja vrhunskega hotela?

Hotelska dejavnost je pravzaprav zelo dinamična in spremembe se dogajajo zelo hitro, zato je danes slika povsem drugačna kot pred desetimi leti. Danes je digitalizacija v celoti oblikovala poslovanje hotela, določa njegovo prihodnost in preživetje na trgu. Digitalizacija je prisotna v vseh poslovnih procesih hotela – od trženja in prodaje do poslovanja in merjenja ravni zadovoljstva strank. Vsi hoteli, ki teh procesov ne bodo digitalizirali, bodo zato na žalost izginili s turističnih zemljevidov.

Se vidimo v soboto pred hotelom Kempinski Palace Portorož. Udeležence bo pozdravil tudi najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar.  | Foto: Getty Images Se vidimo v soboto pred hotelom Kempinski Palace Portorož. Udeležence bo pozdravil tudi najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar. Foto: Getty Images

Kako se v tem času spreminjajo želje in zahteve gostov?

Želje po doživetjih, ki jih prinaša turistična destinacija, in vrhunskih storitvah so konstantne. Spreminja pa se način, kako to zagotoviti. Danes je pomembna hitrost zagotavljanja informacij in storitev. Gostje ne želijo izgubljati časa z zapletenim iskanjem informacij o cenah in ponudbi, temveč iščejo preprosto, hitro komunikacijo in rezervacijo namestitve. Prav tako pričakujejo in zahtevajo personaliziran pristop, od ponudbe do zagotavljanja storitev v hotelu.

Kaj bi svojim poslovnim partnerjem svetovali, če bi želeli obiskati Portorož oziroma severni Jadran?

Vse poslovne partnerje radi povabimo v Portorož in na druge lokacije v regiji, kjer imamo hotele. Večini priporočam, da se prepustijo kulinaričnemu popotovanju ali obiščejo naravne znamenitosti, kot so Sečoveljske soline, ki so eden izmed meni najljubših naravnih parkov. Vsem, ki želijo predvsem napolniti baterije in uživati ob Jadranskem morju, pa svetujem obisk naše nove luksuzne plaže ob hotelu Kempinski Hotel Adriatic v Savudriji. Poleg tega imajo na razpolago velik nabor aktivnosti na prostem za vso družino.

Katere destinacije so vam osebno najljubše, kaj mora imeti neka dežela oziroma kraj, da vas pritegne?

Istra in Batumi v Gruziji.


Preberite tudi:

Barcolana
Sportal Slovenske jadrnice na Barcolano letos iz Portoroža

 

Ne spreglejte