Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
12.02

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Gorazd Hren Mina Markovič Janja Garnbret Janja Garnbret

Sreda, 8. 11. 2017, 12.02

6 let, 5 mesecev

Sklepno dejanje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju

Ta konec tedna v Kranju športnoplezalni spektakel z Janjo Garnbret na čelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Kranj bo ta konec tedna prizorišče 22. finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med 126 prijavljenimi tekmovalci iz 22 držav bo tudi 20-članska slovenska ekipa na čelu z Janjo Garnbret, že drugo leto zapored skupno zmagovalko v težavnosti in kombinaciji. Tudi zanjo bo to posebna tekma, je priznala v zadnjem intervjuju za Sportal.

Na novinarski konferenci pred tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju Kranj 2017 so se predstavili (od leve proti desni) Vita Lukan, Mina Markovič, Janja Garnbret, Gorazd Hren, Tomo Česen in Matej Planko.  | Foto: Manca Čujež Na novinarski konferenci pred tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju Kranj 2017 so se predstavili (od leve proti desni) Vita Lukan, Mina Markovič, Janja Garnbret, Gorazd Hren, Tomo Česen in Matej Planko. Foto: Manca Čujež

Na zaključno tekmo v športnem plezanju sezone 2017 v dvorani Zlato polje v Kranju je prijavljenih 126 tekmovalcev iz 22 držav, kar je še več kot lani. "Na štartni listi je 56 deklet in 70 fantov," je na novinarski konferenci pred tekmovanjem povedal vodja svetovnega pokala Kranj 2017 Tomo Česen.

Program sklepnega dejanja sezone v športnem plezanju:

V soboto, 11. novembra, bodo ob 8. uri na sporedu kvalifikacije moških, ob 13. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri pa bo na sporedu polfinale. Nedelja, 12. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 16.45.

Dogajanje se bo začelo že jutri, 9. 11., ko bosta v Cineplexxu Kranj predavanje vrhunskega plezalca Adama Ondre ter kratka predstavitev sodelovanja med Slovenijo in Češko na področju planinstva in športnega plezanja.

Janja Garnbret je tudi letos razred zase. Zmagala je v skupnem seštevku v težavnosti in kombinaciji ter osvojila medaljo na evropskem prvenstvu v balvanih in drugo mesto v skupnem seštevku discipline. | Foto: Manca Čujež Janja Garnbret je tudi letos razred zase. Zmagala je v skupnem seštevku v težavnosti in kombinaciji ter osvojila medaljo na evropskem prvenstvu v balvanih in drugo mesto v skupnem seštevku discipline. Foto: Manca Čujež

20-članska slovenska zasedba

V Kranju bo nastopila kar 20-članska slovenska zasedba. "Ekipa bo številčnejša kot na preostalih tekmah letošnje sezone, saj je prav, da ponudimo priložnost še preostalim članom reprezentance, ki ali za prejšnje tekme niso bili izbrani ali pa so bili specialisti za druge discipline. Predvsem pa je pomembno, da dobijo izkušnjo naši najmlajši, na katere računamo v prihodnosti," je poudaril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Pred domačim občinstvom bo nastopilo dvanajst deklet (Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadić, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič in mladinke Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec) ter osem fantov (Domen Škofic, Jernej Kruder, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc in mladinci Zan Sudar, Luka Potočar in Klemen Novak).

Za oceno selektorja bo čas po koncu sezone

Slovenske športne plezalke in plezalci so tudi letos nepogrešljivi v svetovnem vrhu. Selektor je s predstavami slovenskih tekmovalk in tekmovalcev zadovoljen, želi pa si, da bi bili kot ekipa še boljši.

Selektor Gorazd Hren je zadovoljen s predstavami slovenskih športnih plezalcev in plezalk, a poudarja, da bi bili lahko na ekipni ravni še uspešnejši. | Foto: Manca Čujež Selektor Gorazd Hren je zadovoljen s predstavami slovenskih športnih plezalcev in plezalk, a poudarja, da bi bili lahko na ekipni ravni še uspešnejši. Foto: Manca Čujež "Glede Janje se najbrž strinjamo, da bolje skoraj ne gre, saj je skupni seštevek v težavnosti in kombinaciji že osvojen, za nameček sta tu še medalja z evropskega prvenstva v balvanih in drugo mesto v skupnem seštevku discipline.

Domen in Mina sta vseskozi kazala dobro pripravljenost in v težavnosti začela odlično. Mina si je priborila medaljo na evropskem prvenstvu, nato sta bila z Domnom druga v Villarsu, a se v nadaljevanju sezone ni vse izšlo po načrtih. Verjamem, da lahko pokažeta še veliko več.

Zadovoljen sem tudi z balvanisti in njihovimi odličnimi rezultati: Jernej Kruder je bil prvič na stopničkah svetovnega pokala, Anže Peharc nas je navdušil s predstavo na evropskem prvenstvu in si priplezal bron, Katja Kadić pa je dokazala, da spada med najboljše, in že postaja redna finalistka svetovnega pokala. Mladi so dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi, in že naslednjo sezono računam nanje," je dosežke nanizal Hren.

Ne spreglejte