Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2022,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Luka Bojanc Nikolaj Božič Andrej Mavrič Sebastijan Piletič Zala Trtnik Teja Belak gimnastika

Sreda, 19. 10. 2022, 15.47

1 leto, 6 mesecev

51. svetovno prvenstvo v športni gimnastiki

Slovenska peterica v Liverpool brez posebnih pričakovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
gimnastika, Koper, svetovni pokal, 3. dan, Teja Belak | Teja Belak bo glavno slovensko orožje na svetovnem prvenstvu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Teja Belak bo glavno slovensko orožje na svetovnem prvenstvu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovensko reprezentanco v športni gimnastiki čez dober teden dni čaka vrhunec sezone, 51. svetovno prvenstvo v Liverpoolu. V mesto Beatlesov bo odpotovala petčlanska vrsta na čelu z izkušeno Tejo Belak. Ob njej se bodo predstavili še mladi Lucija Hribar, Zala Trtnik, Nikolaj Božič in Luka Bojanc. Za slednje tri bo SP prvo v karieri.

Telovadce uradni treningi na prizorišču čakajo že prihodnji četrtek in petek, v soboto pa bo kot prva v slovenskem taboru nastopila prva adutinja slovenske vrste Belakova.

Potem ko je izkušeni telovadki na avgustovskem evropskem prvenstvu, kjer je merila na kolajno, spodletelo in se je med nastopom poškodovala, je na zadnjih tekmah pred SP pokazala dobro formo.

Na svetovnem izzivu v Osijeku ni prikazala nastopa po željah, pa je vseeno osvojila srebrno kolajno, na zadnjem testu, finalu svetovnega izziva v Mersinu, pa je zanesljivo zmagala in z odliko pokazala oba skoka.

gimnastika, Koper, svetovni pokal, 3. dan, Teja Belak
Sportal Izjemen uspeh Teje Belak v Turčiji

Glavnega cilja ni uresničila, na SP sproščeno

Po uspešni tekmi je njene priprave na SP sicer prekinil petdnevni oddih, ko sta s sestro peljali mamo v Barcelono, a kot poudarja, ji premor ni škodil. Na tekmo se odpravlja sproščeno, z željo, da ji oba skoka uspeta brez napak. Nenazadnje se ji za zdaj na SP še nikoli ni uspelo prebiti med najboljšo osmerico, v finale, kar je zagotovo dosegljiv cilj. Vendar sama poudarja, da gre v Anglijo brez posebnih pričakovanj.

"Moj glavni cilj sezone je bil vezan na evropsko prvenstvo, ki se mi je povsem ponesrečilo. Očitno sem imela previsoka pričakovanja. Na svetovno prvenstvo se odpravljam bolj sproščeno in upam, da mi bo uspelo prikazati dva lepa skoka," je dejala 28-letna Ljubljančanka.

"Glede ciljev vam ne morem povedati ničesar konkretnega, saj ne vemo, kaj nas čaka"

Ob Belakovi, ki bo tekmovala samo na preskoku, se bosta na vseh štirih orodjih, v mnogoboju, predstavili Hribarjeva in Trtnikova, ki ju kvalifikacije čakajo v nedeljo zjutraj. Obe poudarjata, da si želita prikazati tekmo brez padcev. Za Zalo Trtnik bo to premierno svetovno prvenstvo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za Zalo Trtnik bo to premierno svetovno prvenstvo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Gre za prvo svetovno prvenstvo, na katerega se je bilo treba kvalificirati. To je uspelo štirim Slovenkam, ob že omenjenih tudi Tjaši Kysselef na preskoku, ki pa je žal morala na operacijo. Glede ciljev vam ne morem povedati ničesar konkretnega, saj ne vemo, kaj nas čaka. Kot vsakič po olimpijskih igrah je prišlo do menjave generacij, tako da ne vemo natančno, kam sodijo naše telovadke," je povedal selektor ženske vrste Andrej Mavrič.

Kot je dodal selektor, pa pripravljenost telovadk ni vprašljiva: "Lahko zatrdim, da so vsa tri dekleta dobro pripravljena. Upam, da jim bodo uspeli nastopi po načrtih."

Piletič: Naši cilji so dolgoročni

Za telovadkami kvalifikacije čakajo še telovadce, med katerimi bosta, če bo vse po sreči, dva Slovenca. Božič se bo predstavil na parterju, Bojanc pa predvidoma na krogih, čeprav je za zdaj njegov nastop zaradi vnete rame še vprašljiv.

Oba bosta tako kot Trtnikova debitanta na SP, zato posebnih rezultatskih ciljev nimata. V prvi vrsti si želita svoji sestavi prikazati brez napak. "Na tem prvenstvu rezultatskih ciljev še nimamo, naši cilji so dolgoročni in upam, da bodo fantje že naslednjo sezono konkurenčni," pravi selektor telovadcev Sebastijan Piletič. | Foto: Sportida "Na tem prvenstvu rezultatskih ciljev še nimamo, naši cilji so dolgoročni in upam, da bodo fantje že naslednjo sezono konkurenčni," pravi selektor telovadcev Sebastijan Piletič. Foto: Sportida

"Smo v fazi dolgoročnih priprav, kjer gradimo sestave telovadcev, da bodo konkurenčne na največjih tekmovanjih, kar nam gre zelo dobro. Na zadnjem svetovnem pokalu pred SP se je pokazalo, da smo na dobri poti, da dobro delamo. Na tem prvenstvu rezultatskih ciljev še nimamo, naši cilji so dolgoročni in upam, da bodo fantje že naslednjo sezono konkurenčni," je dejal selektor telovadcev Sebastijan Piletič.

Podelili bodo prve olimpijske vozovnice

Za nastope je na prvenstvu sicer prijavljenih več kot 400 tekmovalcev iz 75 držav, na prvenstvu pa bodo podelili tudi prve vozovnice za olimpijske igre leta 2024 v Parizu. Po najboljše tri reprezentance iz finala ekip telovadk in telovadcev si bodo že priigrale vozovnice za Francijo.

Zala Trtnik
Sportal Zala Trtnik in Lucija Hribar v Mersinu do treh finalov
Ne spreglejte