Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2024,
17.45

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Natisni članek

Žiga Lin Hočevar Peter Kauzer Ajda Novak Kajakaška zveza Slovenije kanu kajak

Četrtek, 12. 9. 2024, 17.45

50 minut

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, Ivrea, kvalifikacije

Uspešen slovenski dan v Ivrei

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Ajda Novak | Ajda Novak je v kvalifikacijah  postavila najhitrejši čas ter se suvereno prebila v polfinale. | Foto www.alesfevzer.com

Ajda Novak je v kvalifikacijah postavila najhitrejši čas ter se suvereno prebila v polfinale.

Foto: www.alesfevzer.com

 Po več kot treh mesecih se v italijanski Ivrei danes nadaljuje svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Prvi so bili na delu kajakaši in kajakašice, ki so danes opravili kvalifikacije. Uspešnih je bilo vseh šest slovenskih tekmovalcev, ki so si že po prvih vožnjah priborili polfinalni nastop. Po Augsburgu, Pragi in Krakovu je to četrta od petih tekem letošnje sezone in zadnja pred finalom v Španskem La Seuu.

Odlično je v prvi kvalifikacijski vožnji nastopila Ajda Novak in s časom 87,42 postavila najhitrejši čas ter se suvereno prebila v polfinale. Za 0,45 sekunde je bila hitrejša od druge Italijanke Agate Spagnol. Novak je v razvrstitvi kajaka v svetovnem pokalu tudi najboljša Slovenka, pred tekmo v Italiji je s 102 točkama na sedmem mestu.

Dobro je nastopila Eva Terčelj, ki je za rojakinjo zaostala 2,83 sekunde, in se kot šesta prebila v petkov polfinale. V prvi vožnji si je polfinale z 18. mestom in dvema kazenskima sekundama priveslala še Eva Alina Hočevar (+ 7,77), tako da nobena izmed Slovenk ni potrebovala druge vožnje.

V prvi vožnji si je polfinale z 18. mestom in dvema kazenskima sekundama priveslala še Eva Alina Hočevar. | Foto: Reuters V prvi vožnji si je polfinale z 18. mestom in dvema kazenskima sekundama priveslala še Eva Alina Hočevar. Foto: Reuters

Od Slovencev je bil najboljši Peter Kauzer, ki je v prvi vožnji zasedel šesto mesto. Za zmagovalcem kvalifikacij, Čehom Jakubom Krejčijem, je zaostal 1,54 sekunde. Kauzer je v tej sezoni svetovnega pokala kljub tekmi manj trenutno na sedmem mestu. V Augsburgu je bil tretji, v Pragi pa četrti.

Peter Kauzer je v prvi vožnji zasedel šesto mesto. | Foto: Reuters Peter Kauzer je v prvi vožnji zasedel šesto mesto. Foto: Reuters

Nekaj malega več je zaostal Lan Tominc (+ 2,07) in v polfinale napredoval kot deveti v prvi vožnji. Tudi on ima v seštevku sezone dobro izhodišče, na osmem mestu za Kauzerjem zaostaja za točko.

Za las pa v drugo vožnjo ni bilo treba Žigi Linu Hočevarju, evropskemu prvaku iz Tacna v začetku letošnje sezone in zmagovalcu prve tekme svetovnega pokala v kanuju, ki je z zaostankom 4,86 sekunde pristal na 30. mestu.

Za las pa v drugo vožnjo ni bilo treba Žigi Linu Hočevarju. | Foto: Nina Jelenc Za las pa v drugo vožnjo ni bilo treba Žigi Linu Hočevarju. Foto: Nina Jelenc

Nobenem od slovenskih tekmovalcev tako ni bilo treba drugič na progo, prav vseh šest pa si je privozilo petkov polfinalni nastop.

V petek bodo že zjutraj začeli kanuisti in kanuistke, ki jih najprej čakajo kvalifikacijske vožnje. Ob 14. uri je na sporedu polfinale kajakašic, ob 15.05 pa kajakašev. Ženski finale kajaka se bo nato začel ob 16.49, moški pa ob 17.26.

 

Ne spreglejte