Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
13. 2. 2023,
4.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Natisni članek

Jalen Hurts Super Bowl Patrick Mahomes Kansas City Chiefs Philadelphia Eagles ameriški nogomet NFL

Ponedeljek, 13. 2. 2023, 4.15

1 leto, 2 meseca

Super Bowl LVII

V bolečinah MVP Mahomes drugič s Chiefs osvojil Lombardijev pokal

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

2

Kansas City Chiefs Patrick Mahomes | Patrick Mahomes se drugič veseli osvojitve lige NFL. | Foto Guliver Image

Patrick Mahomes se drugič veseli osvojitve lige NFL.

Foto: Guliver Image

Največji športni dogodek februarja: Super Bowl. Veliki finale lige ameriškega nogometa NFL, ki ga samo v ZDA vsako leto spremlja več kot 110 milijonov ljudi, milijoni pa tudi v Evropi. Kljub obnovljeni poškodbi gležnja je MVP lige Patrick Mahomes s Kansas City Chiefs drugič osvojil Lombardijev pokal. Philadelphio Eaglese so premagali z 38:35, pa so ob polčasu zaostajali za deset točk.

Super Bowl LVII

Kansas City Chiefs : Philadelphia Eagles 38:35
Mahomes 182 jardov, 3 TD, Pacheco 76 jardov, 1 TD, Kelce 81 jardov, 1 TD; Hurts 303 jardi po zraku, 1 TD in 70 jardov po tleh in 3 TD, Smith 100 jardov, Brown 96 jardov, 1 TD

Dan pred Super Bowlom so za MVP lige drugič izbrali Patricka Mahomesa. | Foto: Reuters Dan pred Super Bowlom so za MVP lige drugič izbrali Patricka Mahomesa. Foto: Reuters V Arizoni se je igral Super Bowl LVII. Za 57. naslov prvaka lige NFL so igrali Kansas City Chiefs, ki jim je Lombardijev pokal nazadnje uspelo osvojiti pred tremi leti, in Philadelphia Eagles, ki so najprestižnejšo ameriško športno lovoriko dvignili pred petimi leti. V vlogi favorita je bil Kansas City, ki je z dvakratnim MVP-jem lige 27-letnim Patrickom Mahomesom (pred nekaj tedni si je lažje poškodoval gleženj) v vrhu lige že zadnjih šestih let. V rednem delu sezone so zmagali na 14 od 17 tekem. Na drugi strani je bila Philadelphia najlepše presenečenje sezone. Prav tako so zmagali na 14 tekmah, do devetega kroga so bili celo neporaženi. Pa jih na igrišču vodi 24-letni podajalec v svoji tretji sezoni med profesionalci Jalen Hurts. Je pa res, da so imeli malo zares težkih nasprotnikov. Še nikoli nista bila oba prva podajalca na Super Bowlu tako zelo mlada. Na zelenici pa sta bila tudi brata Kelce, Travis Kelce je igralec napada Kansasa, Jason Kelce pa center Philadelphie. Chiefs so imeli najboljši napad sezone, Eagles pa najboljšo obrambo lige.

Donna Kelce, mama Jasona in Travisa v barvah obeh ekip. Zmagala bi v vsakem primeru. | Foto: Reuters Donna Kelce, mama Jasona in Travisa v barvah obeh ekip. Zmagala bi v vsakem primeru. Foto: Reuters

Trevis Kalce za 7:7. | Foto: Reuters Trevis Kalce za 7:7. Foto: Reuters Oba napada sta tekmo začela zelo učinkovito. Prva je s 7:0 povedla Philadelphia (touchdown Hurtsa po tleh), nato pa je Kansas City z navezo Mahomes - Kelce odgovoril v manj kot treh minutah (7:7). To je bil touchdown, dolg 20 jardov. Nato pa sta sledili zanesljivejša igra obeh obramb in napaka strelca Chiefsov Harrisona Butkerja, ki je streljal za vodstvo 10:7, a zadel vratnico. In tako je bil izid prve četrtine 7:7. Že prva akcija druge četrtina pa je prinesla drugi zadetek Philadelphie. AJ Brown je ujel žogo v končni coni po podaji Hurtsa, dolgi kar 45 jardov (14:7).

Jalen Hurts | Foto: Reuters Jalen Hurts Foto: Reuters Sredi druge četrtine si je podajalec Eaglesov privoščil veliko napako, ko je na svoji polovici izgubil žogo. To je pobral Nick Bolton in Chiefsi so tako izenačili na 14:14 s touchdownom obrambe. A še pred koncem prvega polčasa se je Hurts odkupil s svojim drugim zadetkom na tekmi (21:14). V prvem polčasu je osvojil 183 jardov, na drugi strani Mahomes le 89. Ko je zadnjega eden od obrambnih igralcev potegnil za gleženj in podrl na tla, je MVP še obnovil poškodbo. Philadelphia je ob polčasu vodila s 24:14.

Kansas City Chiefs Patrick Mahomes | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Čeprav Mahomes zaradi poškodovanega gležnja ni bil stoodstoten, je v prvem napadu drugega polčasa ekipo pripeljal na rob končne cone, touchdown pa je dosegel tekač Isiah Pacheco (21:24). Nato je obrambni igralec Chiefsov Bolton še drugič na tekmi prišel v končno cono, a tokrat zadetek ni veljal, saj Miles Sanders naj še ne bi imel posesti nad žogo, preden so mu jo izbili iz rok. Zaradi zelo mejne sodniške odločitve Kansas ni povedel. Rezultat po treh četrtinah je bil 27:21 za Philadelphio.

Kadarius Toney | Foto: Reuters Kadarius Toney Foto: Reuters V napadu so bili Chiefsi učinkovitejši tudi v uvodnih minutah zadnje četrtine. Najprej tri lepe podaje Mahomesa na JuJuja Smith-Schusterja, nato pa je sledila podaja za touchdown na Kadariusa Toneyja in rdeče-beli so sploh prvič na tekmi vodili (28:27). Tekma se je obrnila povsem v prid Kansasa. Obramba je v naslednjem napadu hitro ustavila Hurtsa, Toney pa je po puntu žogo vrnil za več kot 50 jardov in tako Mahomesu s štirih jardov ni bilo težko podati še za tretji touchdown na tekmi. Tega je ujel Skyy Moore in Chiefs so povedli s 35:27.

Harrison Butker | Foto: Reuters Harrison Butker Foto: Reuters A tekme še ni bilo konec. V naslednjem napadu je sledil tretji touchdown Hurtsa po tleh (skupno njegov četrti). Nato je podajalec Eaglesov sam uspešno odigral še akcijo za dve točki in rezultat je bil poravnan na 35:35. Kansas City je pametno odigral svoj zadnji napad. Pokurili so zadnjih pet minut in prepustili Butkerju, da je osem sekund pred koncem zadel prosti strel s 27 jardov za vodstvo z 38:35. Tako kot pred tremi leti so osvojili Super Bowl, potem ko so ob polčasu zaostajali za deset točk. Mahomes je postal prvi aktualni MVP lige, ki je osvojil Lombardijev pokal po letu 1999 (prejšnjim devetim, ki so zaigrali na Super Bowlu to namreč ni uspelo).

27-letni Mahomes je kljub poškodbi podal za tri zadetke. | Foto: Reuters 27-letni Mahomes je kljub poškodbi podal za tri zadetke. Foto: Reuters

Kansas City je petič igral v finalu, od tega tretjič v zadnjih štirih sezonah pod vodstvom podajalca Patricka Mahomesa. Leta 2020 je ugnal San Francisco 49ers, sezono kasneje pa izgubil proti Tampa Bay Buccaneers. Chiefs so izgubili v sploh prvem Super Bowlu leta 1967 proti Green Bay Packers, nato pa slavili leta 1970 proti Minnesota Vikings.

Več kot le tekma

Super Bowl XVII | Foto: Reuters Foto: Reuters Gre za neuradni ameriški praznik, ko se zbere celotna družina. Samo na zahvalni dan Američani pojedo in popijejo več kot na finale lige NFL. Super Bowl pa je tudi praznik ameriškega patriotizma in tekma, ki je več kot le tekma, se je začela z ameriško himno, ki jo je zapel zvezdnik kantri glasbe Chris Stapleton. Pesem America the Beautiful pa je zapel dobitnik 12 grammyjev Babyface

Ob polčasu je sledil še koncert, ki je vsako leto spektakel za oči in ušesa. Tokrat je nastopila Rihanna, ki je zapela miks svojih največjih uspešnic. Na zelenici jo je spremljalo več kot sto plesalcev, tako da je šlo bolj za plesni kot glasbeni šov.

Polčas je pripadel Rihanni. | Foto: Reuters Polčas je pripadel Rihanni. Foto: Reuters

Ker je gledanost televizijskega prenosa tolikšna, oglase prodajajo po vrtoglavih cenah. Letos je bilo treba za 30 sekund oglasa odšteti 6,5 milijona ameriških dolarjev. In tudi zato so oglasi pravi mali filmčki in tudi ti vredni ogleda.

Kansas City Chiefs
Sportal Kansas City in Philadelphia za naslov v ligi NFL
Tom Brady
Sportal Tom Brady tokrat "odhaja" za vedno
Ne spreglejte