Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2023,
17.40

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

kajak Ana Šteblaj Blaž Cof Nejc Žnidarčič Anže Urankar

Sobota, 20. 5. 2023, 17.40

11 mesecev, 2 tedna

Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah

Pet kolajn slovenskih spustašev za konec EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Nejc Žnidarčič Anže Urankar | Nejc Žnidarčič in Anže Urankar | Foto Nina Jelenc

Nejc Žnidarčič in Anže Urankar

Foto: Nina Jelenc

S posamičnimi in ekipnimi preizkušnjami v sprintu na divjih vodah se je v Skopju končalo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Slovenski tekmovalci so se tudi zadnji dan izkazali. Anže Urankar in kajakaška ekipa sta osvojila zlato, kajakašica Ana Šteblaj in kanuist Blaž Cof srebro, kajakaš Nejc Žnidarčič pa bron.

Ana Šteblaj | Foto: Nina Jelenc Ana Šteblaj Foto: Nina Jelenc

Anže Urankar je na reki Treski priveslal do še manjkajočega naslova evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, medtem ko je bil svetovni prvak že leta 2017.

"Bilo je napeto, ampak dovolj. Zelo sem vesel. Res sem želel tu zmagati, ves teden sem se počutil dobro. V zgornjem delu sem imel zelo dobro vožnjo, spodaj sem sicer naredil napako. Mislim, da bi mi tu lahko konkuriral le Vid Debeljak, če bi se vrnil, saj mi gre letos res dobro," je povedal Urankar, ki ga prihodnji teden že čaka nastop na svetovnem pokalu v sprintu na mirnih vodah v Poznanju.

Do nove kolajne je priveslal tudi Nejc Žnidarčič, svetovni prvak, ki je bil tokrat tretji z zaostankom 48 stotink za Urankarjem. Dvojno slovensko zmagoslavje je preprečil Francoz Maxence Barouh, ki je bil drugi. Simon Oven, ki je v sredo osvojil srebro v klasiki, je bil tokrat peti, mladinski evropski prvak Tjaš Til Kupsch pa je zasedel 14. mesto.

Ana Šteblaj | Foto: Nina Jelenc Ana Šteblaj Foto: Nina Jelenc Že v prvem finalu dneva je za kolajno poskrbela Ana Šteblaj. Ta je bila v petkovih kvalifikacijah prva, tokrat pa se ji je kolajna zlatega leska izmuznila za vsega stotinko sekunde. "Zelo sem vesela. To je moj drugi nastop na članskem EP. Poskušala sem pokazati čim boljšo vožnjo. V prvi polovici proge nisem bila najbolj samozavestna, ko pa sem slišala vpitje navijačev, sem poskušala dvigniti ritem in čim bolje odpeljati v spodnjem delu," je dejala Šteblajeva. Zmagala je Čehinja Marie Nemcova, tretja pa je bila Francozinja Mathilde Valdenaire. V finalu je veslala še Nika Ozimc ter bila 12.

Na najvišja mednarodna tekmovanja se je z osvojeno srebrno kolajno uspešno vrnil Blaž Cof, ki je kariero prekinil zaradi službenih in družinskih obveznosti, a je bila ljubezen do športa prevelika, tako da se je uspešno vrnil na tekmovališča. V kvalifikacijah je bil prvi, v finalu pa je zasedel drugo mesto. Hitrejši je bil Francoz Charles Ferrion, ki je Cofa prehitel za 43 stotink.

Kajakaš Anže Urankar je postal evropski prvak. | Foto: Nina Jelenc Kajakaš Anže Urankar je postal evropski prvak. Foto: Nina Jelenc

"Zelo sem zadovoljen. Po vsem trudu in odrekanjih v zadnji pripravljalni sezoni je to lepa nagrada. Tekma je bila zahtevna. V zadnjem tehničnem delu mi ni najbolj uspelo, sem pa izboljšal včerajšnji čas in bi šel težko hitreje, saj je zmagovalec postavil res neverjeten čas," je povedal Cof.

Slovenski kajakaši so že leta 2017 na EP v Skopju osvojili ekipno zlato tako v klasiki kot sprintu, enak cilj pa so si zadali tudi letos. Podvig jim je uspel. Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič so četrtkovi zlati kolajni s klasične ekipne tekme dodali še zlato na sprinterski. Slovenska trojica je bila enajst stotink hitrejša od Italijanov, bron pa so si priveslali Francozi. Ekipa kajakašic, za katero so veslale Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Sara Globokar, je bila peta. Zmagale so Čehinje.

Spustaše že junija čaka glavno tekmovanje sezone - svetovno prvenstvo v Augsburgu.

Simon Oven
Sportal Oven kot pred šestimi leti, srebrn v Skopju
Ne spreglejte