Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
19.27

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Peter John Stevens Katja Fain Glasgow

Sreda, 4. 12. 2019, 19.27

4 leta, 4 mesece

Glasgow, ep v plavanju

Stevensu osmo mesto, Fainova diskvalificirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Peter John Stevens | "Z izidom nisem povsem zadovoljen, a dobil sem potrdilo za napredek v tej sezoni," pravi John Peter Stevens. | Foto Vid Ponikvar

"Z izidom nisem povsem zadovoljen, a dobil sem potrdilo za napredek v tej sezoni," pravi John Peter Stevens.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski plavalci so si na evropskem prvenstvu v Glasgowu priborili tri finalne nastope. Peter John Stevens iz kranjskega Triglava je bil na 50 m prsno osmi, Katja Fain na 400 m mešano diskvalificirana, Tjaša Oder pa bo v že priborjenem finalu na 800 m prosto nastopila v četrtek.

Osmoljenka dneva je Mariborčanka Katja Fain, ki je v bazenu Tollcross prikazala 1600 metrov odličnega plavanja. Najprej je dopoldan dosegla osebni rekord na 400 m mešano in se prebila v finale, nato osvojila še 10. mesto na 800 m prosto, kjer ji je drugi finale preprečila utrujenost po dveh težkih nastopih.

Sodniki so se zapičili v tehniko nog

Popoldan se je mlada Štajerka še enkrat podala v boj z evropsko elito, na 400 m mešano dosegla drugi izid kariere 4:35,53 in šesto mesto, a bila nato diskvalificirana. Sodniki so jo kaznovali zaradi napačne tehnike nog pri plavanju delfina.

"Po času sem se tudi v finalu približala jutranjemu dosežku, saj sta bila izida skoraj identična. Želela sem si več, a poznalo se je, da sem zjutraj že plavala 400 m mešano in 800 m prosto. Za boljši izid mi je zmanjkalo malo energije. Pri diskvalifikaciji pa očitno je nekaj narobe in to bova skušali s trenerko popraviti, da se ne ponovi. Šesto mesto bi bila zelo dobra uvrstitev, a se ni izšlo," je finale ocenila 18-letna Fainova.

18-letna Mariborčanka Katja Fain je osmoljenka dneva na EP v Glasgowu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida 18-letna Mariborčanka Katja Fain je osmoljenka dneva na EP v Glasgowu. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ta ima visoke načrte tudi na 200 in 400 m prosto, kjer je po prijavljenih dosežkih med najboljšo osmerico. "Upam, da bom v obeh disciplinah zjutraj dovolj dobra, da se uvrstim naprej in da bom tudi v finalu nato dovolj hitra," je še povedala plavalka, ki je že danes potrdila, da je v dobri formi. "Prav zato komaj čakam naslednje nastope."

"Finale je bil hitrejši kot na svetovnem prvenstvu"

Stevens je jutranji nastop na 50 m prsno nadgradil z najboljšim dosežkom sezone 26,15 v polfinalu, v velikem finalu pa je bil štiri stotinke sekunde počasnejši in osmi.

"Finale je bil hitrejši kot na svetovnem prvenstvu. Z izidom nisem povsem zadovoljen, a dobil sem potrdilo za napredek v tej sezoni, v kateri sem zamenjal okolje in trenerja. Moj cilj ostajajo olimpijske igre v Tokiu in zdaj bomo videli, kako bo na 100 m prsno. Mislim, da sem na daljši razdalji lahko boljši, saj delam skoraj le na olimpijski distanci. Hitrost imam in mislim, da lahko podoben izid kot v finalu plavam v petek na obratu. Zelo sem optimističen," je po finalu razlagal Stevens, ki je bil v skupini plavalcev med drugim in osmim mestom, ki so jih ločile vsega tri desetinke sekunde.

Počitka za Slovence, ki so v uvodnih desetih nastopih dosegli šest osebnih rekordov, ne bo. V četrtek se bo ob Odrovi v predtekmovanju predstavila še šesterica, ki jo čaka sedem nastopov.

Presenetljiv rekord Morozova

Prireditelji pa so med 539 nastopajočih športnikov razdelili prvih šest od skupno 40 kompletov kolajn. Največje presenečenje je prav na 50 m prsno pripravil Rus Vladimir Morozov, specialist za prosto tehniko, ki je konkurenco ukrotil z novim evropskim rekordom 25,51. "Izredno dober je v prsnem slogu, a tega nihče ne ve, saj to disciplino plava le vsake toliko časa. A že na tekmah lige ISL je dokazoval, da je izreden. Tokrat pa je bilo ob njegovem nastopu verjetno tudi nekaj preračunavanja, saj sta na tekmi manjkala Adam Peaty in Kiril Prigoda, videl je priložnost za kolajno, potem pa se mu je tudi finale izšel izjemno," je uspeh Rusa pokomentiral Stevens.

Katinka Hosszu je prišla do jubilejne 90. zmage. | Foto: Guliverimage/Getty Images Katinka Hosszu je prišla do jubilejne 90. zmage. Foto: Guliverimage/Getty Images

Jubilej nepremagljive Madžarke

Na 400 m mešano je prepričljivo slavila Madžarka Katinka Hosszu, ki na tej razdalji v Evropi kraljuje že desetletje, v krajšem bazenu pa je slavila tretjič zaporedoma. Zmaga za Hosszujevo pomeni tudi majhen, vsaj statistični jubilej, saj je odličij okrog vratu vajena. Danes je osvojila že svojo 90. kolajno v karieri, 50. v kratkih bazenih.

Poljak Radoslaw Kawecki je bil razred zase na 200 m hrbtno in si v tej disciplini priplaval peto zlato. Litovec Danas Rapsys je svetovnemu naslovu na 400 m prosto dodal še evropskega, na 50 m prsno pa se je zmage z mladinskim svetovnim rekordom 29,31 veselila Italijanka Benedetta Pilato. Rusi z Morozovom so se veselili tudi zmage v štafeti na 4 x 50 m prosto.

Preberite še:

Katja Fain
Sportal Fainovi in Odrovi finale, Stevens polfinalist, Bau rekorder
Ne spreglejte