SiolNET. Sportal Drugi športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Svetovno prvenstvo, kratki bazeni, Winsdor

Stevens za dve sekundi izboljšal osebni rekord, a za malo ostal pred vrati polfinala

0

termometer

Peter John Stevens
Foto: Vid Ponikvar

Plavalci so v kanadskem Windsorju začeli letošnje svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Z dosežkom 58,35 na 100 metrov prsno je svoj napredek potrdil plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens, kljub dve sekundi izboljšanemu osebnemu rekordu pa je za dobro desetinko zaostal za polfinalom in bil 18.

V konkurenci natanko 100 plavalcev iz več kot 70 držav je Stevens, tudi študent univerze Tennessee, že na polovici s 26,97 potrdil, da je zelo hiter, saj je kljub temu, da je delal obrat, za osebnim rekordom na 50 metrov prsno zaostal za vsega tri desetinke sekunde, in to v dopoldanskem plavanju.

Hitrejši le še Dugonjić

Na koncu je Stevens, letos na EP v Londonu srebrn na 50 metrov prsno, dosegel drugi najboljši slovenski izid vseh časov na tej razdalji ter se na večni letvici uvrstil za rekorderjem Damirjem Dugonjićem, ob tem pa je postal četrti Slovenec, ki je 100 metrov prsno preplaval v manj kot minuti. Ob že omenjenih je to doslej uspelo tudi Emilu Tahiroviću in Matjažu Markiču.

Polfinale izgubil na tretjem obratu

"Izid je dober, posebej, ker sem imel v očalih vodo, kar je za nas plavalce zelo moteče in ti vzame koncentracijo. Sicer pa sem plaval popolnoma po načrtih, le na zadnjem obratu sem bil pri podvodnem zavesljaju pregloboko, se ob prihodu iz vode praktično ustavil in tam izgubil veliko časa in polfinale ter seveda vse tisto, kar sem prej pridobil," je po tekmi povedal 21-letni Stevens, ki ga na tekmi vzpodbujata tudi starša.

Naloga je bila za mladega Slovenca dodatno težka, ker je v prvi skupini plaval praktično sam: "A to sem vedel in me niti ni toliko motilo. Bolj sem bil začuden, da sem bil na polovici tako hiter, saj sem izid dosegel praktično brez naprezanja, kar je definitivno zelo vzpodbudno za tekmo na 50 prsno," je še dejal plavalec, ki je spomladi na evropskem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo na najkrajši razdalji v prsnem slogu.

Natlačnova in Bau se nista približala osebnim rekordom

Manj uspešna sta bila ravenska plavalca Gaja Natlačen in Martin Bau na 200 oziroma 400 metrov prosto, ki nista ponovila svojih osebnih rekordov oziroma se jim približala. Natlačnova, ki ji je disciplina služila kot ogrevanje za 800 metrov prosto, je z 2:00,98 osvojila 29. mesto med 86 plavalkami, Bau je bil v konkurenci 73 plavalcev s 3:46,52 26. na 400 metrov prosto.

Gaja Natlačen je končala na 29. mestu. Gaja Natlačen je končala na 29. mestu. Foto: Sportida

Le 24 ur za privajanje na šesturno časovno razliko

K nastopu obeh je treba pripisati, da sta imela po 24-urni poti iz Slovenije v Windsor pri Detroitu le 24 ur časa za počitek in privajanje na šest ur časovne razlike.

"Tega niti nočem poudarjati. Oba sta lani precej napredovala in tukaj plavala v nosilnih skupinah na zunanji deveti progi. Taktično je to težko, posebej ko ti tekmeci že po 50 metrih uidejo. Vendarle je povsem drugače plavati v skupini, kjer so tekmeci izenačeni," je povedal njun trener Gorazd Podržavnik in s tem posredno potrdil, da se njegova tekmovalca v vodi preprosto nista najbolje znašla.

V sredo bo Natlačnova nastopila na 800 metrov prosto, Bau za ogrevanje pred nastopom na 1500 metrov prosto na 200-metrski razdalji v kravlu, prvič pa se bo predstavila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki jo čaka start na 100 metrov prosto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin