Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
8.44

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

paralimpijske igre Rio 2016 Franček Gorazd Tiršek Maracana Lidl Slovenija

Četrtek, 8. 9. 2016, 8.44

2 leti, 11 mesecev

Slovesno odprtje paraolimpijskih iger v Riu

Srce ne pozna meja, vsakdo ima srce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Paraolimpijske igre otvoritev Rio 2016 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Z današnjo slovesnostjo ob odprtju iger, ki je potekala pod sloganom Vsakdo ima srce, so se v Riu začele paraolimpijske igre. Najboljši športniki invalidi na svetu, med njimi je tudi osem slovenskih, bodo v Braziliji na svojem največjem športnem tekmovanju nastopali do 18. septembra.

O tem, koliko je pravzaprav udeležencev iger in iz koliko držav, ni povsem natančnih podatkov. Pred dnevi je bilo 162 sodelujočih držav, potem 164, zdaj naj bi prireditelji vendarle zagotovili sredstva še desetim najrevnejšim udeleženkam, ki sicer ne bi odpotovale v Brazilijo na paraolimpijske igre.

Na igrah bo več kot 4.300 športnikov, največ jih imajo Kitajci, prijavljenih je 307, ki imajo tudi sicer najštevilčnejšo delegacijo na igrah. Tik za njimi so Američani, prav veliko pa ne zaostajajo niti domačini Brazilci.

Otvoritvena slovesnost je potekala na znamenitem športnem objektu Maracana, eni največjih znamenitosti Ria de Janeira. | Foto: Vid Ponikvar Otvoritvena slovesnost je potekala na znamenitem športnem objektu Maracana, eni največjih znamenitosti Ria de Janeira. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je v tem pogledu v zadnji tretjini sodelujočih, a z osmimi aktivnimi udeleženci in skupno 22 člani delegacije tudi ne med najmanjšimi, ki so v Rio poslali samo simboličnega udeleženca ali dva.

Brazilski predsednik izžvižgan

Na slavnostnem odprtju so na štadionu Maracana, kjer sta slovesnosti potekali tudi na nedavno končanih olimpijskih igrah, seveda poskrbeli za vse potrebne ceremonialne in proceduralne dele, mednje spadajo prihod paraolimpijske zastave, prisege športnikov in sodnikov, uradno odprtje iger, ki ga je opravil novi brazilski predsednik Michel Temer (kljub minimalni protokolarni vlogi so ga na stadionu glasno izžvižgali), ter nagovor predsednika krovne športne organizacije invalidov IPC Phillipa Cravena (ta je bil sprejet z odobravanjem in glasnim aplavzom) in seveda prihod bakle s paraolimpijskim ognjem.

Slovenska zastava v rokah strelca

A slovesnost je bila še veliko več kot to, čeprav je za številne športnike naporna, saj pomeni večurno čakanje na začetek mimohoda, pred tem pa je treba tudi upoštevati zapleteno logistiko prevozov iz paraolimpijske vasi. Tudi zaradi tega se je sodelovanju odpovedal slovenski plavalec Darko Đurić, ki ga pomemben nastop čaka že dopoldne prvi dan iger.

Sodelovanju na odprtju se je v slovenskem taboru odpovedal plavalec Darko Đurić, ki ga pomemben nastop čaka že dopoldne prvi dan iger. Vsi ostali so se udeležili slovesnosti. | Foto: Vid Ponikvar Sodelovanju na odprtju se je v slovenskem taboru odpovedal plavalec Darko Đurić, ki ga pomemben nastop čaka že dopoldne prvi dan iger. Vsi ostali so se udeležili slovesnosti. Foto: Vid Ponikvar

V mimohodu vseh udeleženk je v slovenskem delu sodelovalo 20 od 22 članov slovenske ekipe v Riu, zastavo pa je nosil Franček Gorazd Tiršek, dobitnik strelskega srebra, edine slovenske medalje v Londonu 2012.

Dih jemajoči vložki

Med skoraj štiriurnim programom na štadionu Maracana ni manjkalo barvitosti, glasbe, brazilskih ritmov in dih jemajočih vložkov. Med drugim so na štadionu namestili tudi veliko rampo za rolkarje, po kateri se je spustil Aaron Fotheringham - Wheelz, športnik na vozičku. Po njegovem skoku se je sprožil ognjemet in uvodna slovesnost iger v Riu se je začela.

Na odprtju je imel svojo točko Aaron Fotheringham - Wheelz. | Foto: Vid Ponikvar Na odprtju je imel svojo točko Aaron Fotheringham - Wheelz. Foto: Vid Ponikvar

Ker so igre v Braziliji, se prireditelji niso mogli izogniti značilnim lokalnim motivom. Predstavili so tipično brazilsko vzdušje oziroma vzdušje Ria ter s plažami, bikiniji in peskom pričarali kraje, ki jih imajo Carioce, prebivalci Ria, najraje. To bodo v teh dveh tednih skušali predstaviti tudi svojim gostom z vsega sveta.

Srce ne pozna meja, vsakdo ima srce

Režisersko taktirko slovesnosti je imel v rokah priznani domači umetnik Vik Muniz. Med drugim si je zamislil tudi mozaik, ki so ga v kosih kot sestavljanko na štadion prinesli člani sodelujočih držav, do zadnjega pa je bila skrivnost, kaj bo mozaik predstavljal. Izkazalo se je, da so na štadionu sestavili srce, ki so mu nato ob pomoči tehnike vdihnili tudi srčne utripe – povsem v skladu s sloganom odprtja Srce ne pozna meja, vsakdo ima srce.

Močen dež ni mogel preprečiti dobrega vzdušja

Eden od vrhuncev takšnih prireditev je prižiganje ognja: čast zadnjega nosilca bakle paraolimpijskega ognja so v Riu dodelili svojemu najboljšemu športniku paraolimpijcu Clodoaldu Silvi. V zadnjem delu prireditve je sicer udeležencem ponagajalo vreme, a tudi močen dež ni mogel preprečiti dobrega vzdušja na štadionu.

Občinstvo in nastopajoči so se zibali v ritmih sambe. | Foto: Vid Ponikvar Občinstvo in nastopajoči so se zibali v ritmih sambe. Foto: Vid Ponikvar

Športniki, gostje in gledalci na slovitem štadionu Maracana pa so lahko uživali še v dobri brazilski glasbi, saj so znani domači izvajalci Teresa Cristina, Diogo Nogueira, Moncarco, Xande de Pilares, Hamilton Holanda in Pretinho da Serrinha poskrbeli, da se je ves štadion zibal v ritmih sambe.

Ne spreglejte