Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
20. 8. 2017,
17.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

svetovno prvenstvo kajak Špela Ponomarenko Janić

Nedelja, 20. 8. 2017, 17.36

6 let, 6 mesecev

Sprva je bila skeptična, letos pa ima že sedem medalj

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Špela Ponomarenko Janić | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Špelo Ponomarenko Janić, najboljšo slovensko kajakašico na mirnih vodah, kmalu čaka najpomembnejša tekma v sezoni – svetovno prvenstvo. Primorka nam je zaupala, da je bila sprva zelo skeptična do nove posadke, ki pa je postala prava uspešnica letošnje sezone.

Špela Ponomarenko Janić ima za seboj izjemno sezono. Na sedmih tekmah je osvojila kar sedem medalj, čeprav si ni predstavljala, da bo dosegala takšne rezultate. V pripravljalnem obdobju se je počutila dobro, na treningih pa ji je pomagala družba mlajših tekmovalk. "Očitno so mlada dekleta, ki letos trenirajo z mano, pripomogla k temu, da so me malo priganjala, jaz pa sem jim skušala čim bolj bežati."

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta bili v dvojcu na 500 metrov drugi. | Foto: Nina Jelenc Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta bili v dvojcu na 500 metrov drugi. Foto: Nina Jelenc

Iz tekme v tekme se učita novih stvari

Na svetovnem prvenstvu v Račicah (od 23. do 27. avgusta) bodo vse ekipe dobro pripravljene, a Špela poudarja, da so se tudi one dobro pripravile na to prvenstvo. Na evropskem prvenstvu, kjer sta bili z Anjo Osterman tretji, nista bili optimalno pripravljeni. "Sva mlada posadka in iz tekme v tekmo se učiva novih stvari, enako tudi na treningu. Ko veslava v dvojcu, spoznavava druga drugo. Še so rezerve in v primerjavi z evropskim prvenstvom sva še boljši. Mislim, da bodo največje konkurentke tekmovalke z Nove Zelandije in Avstralije, prav tako sem prepričana, da bodo Madžarke našle kakšno boljšo posadko, potem ko so na evropskem prvenstvu ostale brez medalje."

"Bilo je težko in nikakor nisem razumela Stjepana, zakaj moramo vztrajati." | Foto: Nina Jelenc "Bilo je težko in nikakor nisem razumela Stjepana, zakaj moramo vztrajati." Foto: Nina Jelenc Sprva je bilo kar mučno

Špela in Anja sta že na uvodnih tekmah pokazali, da sta povsem konkurenčni najboljšim tekmicam, čeprav sta se v čoln prvič skupaj usedli šele letos pozimi. Seveda pa na uvodnih treningih ni šlo vse tako gladko. "V Avstraliji, ko sva nekajkrat skupaj veslali, sem Stjepana vprašala: 'Si prepričan, da bomo nadaljevali?' Bilo je kar mučno, zelo se je bilo treba prilagajati. Najini tehniki veslanja sta se povsem razlikovali. Bilo je težko in nikakor nisem razumela Stjepana, zakaj morava vztrajati. A očitno je v naju videl potencial. Nato je prišla tekma v Szegedu, kjer sva bili tretji. Po tistem sva bili vedno boljši in boljši in danes ni več toliko kritičnih trenutkov, kot jih je bilo na začetku."

Sina bo tokrat pustila doma

Med Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman je dvanajst let razlike, vendar se je v ekipi ne čuti. "Mogoče se one obnašajo nekoliko bolj odraslo in se na koncu najdemo nekje na sredini. Mislim, da to sploh ni težava. Njim pomagajo moje izkušnje, meni pa morda pomaga njihova mladostniška brezskrbnost," je razkrila Ponomarenko Janićeva. Z njo skoraj povsod potuje njen sin Adam, na svetovno prvenstvo pa bo odšla sama, saj bi se rada čim bolj osredotočila na tekmo.

Špela Ponomarenko Janić s svojim sinom Adamom. | Foto: Osebni arhiv Špela Ponomarenko Janić s svojim sinom Adamom. Foto: Osebni arhiv

Bohinj jim zelo ustreza

Ekipa v poletnih mesecih veliko trenira v Bohinju, kjer je našla svoj mir in kjer so boljši pogoji za trening v vročih poletnih dneh. Čeprav je v zadnjih tednih v Bohinju velika gneča, je sami ne občutijo toliko. "Da, gneča je kar velika in tudi redarji pridejo v treh minutah, če je avtomobil napačno parkiran. Bohinj je takšen kraj, kjer sicer ni opaziti velike gneče. Velik del jezera ni dostopen turistom in je to povsem nekaj drugega. Tudi na vodi ni nobene gneče, kar je za trening zelo dobro."

Ne spreglejte