Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Natisni članek

Telio Tuli Gerard Gordeau Floyd Mayweather Conor McGregor skok v športno preteklost UFC

Nedelja, 16. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Spektakularno rojstvo organizacije UFC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Gerard Gordeau Teilo Tuli UFC1 1993 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Medtem ko se za svoj epski spopad že ogrevata boksarska legenda Floyd Mayweather jr. in trenutno največji zvezdnik mešanih borilnih veščin Conor McGregor, se velja spomniti, kdo je oral ledino v danes velikanski in nadvse priljubljeni organizaciji UFC. Prvi turnir Ultimate Fighting Championshipa je potekal 12. novembra leta 1993 v Denverju v ZDA.

S prvimi uradnimi poskusi "ultimativnega" tekmovanja v mešanih borilnih veščinah so se že v 70. letih prejšnjega stoletja zabavali Japonci, a so bili turnirji, na katerih ni prevladovala zgolj ena borilna veščina s svojimi pravili, bolj kot ne ekshibicijske narave. Kljub vsemu se je v deželi vzhajajočega sonca proslavilo nekaj kasnejših legend.

Od brazilskih telovadnic ...

Neuradnih in pogosto nelegalnih turnirjev vale tuda, ki so se že pred japonskimi poskusi potekali v telovadnicah po Braziliji in jih je v 80. letih prejšnjega stoletja z "izzivi Gracie" (Gracie Challenge) popularizirala družina Gracie, ni mogoče šteti med resne poskuse organizacije, a prav ti so postali nekakšen prototip kasnejših, bolje organiziranih in predvsem uradnih, legalnih turnirjev na Japonskem.

Royce Gracie je za zmago na prvem turnirju UFC dobil 50 tisoč dolarjev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Royce Gracie je za zmago na prvem turnirju UFC dobil 50 tisoč dolarjev. Foto: Guliverimage/Getty Images

... do velikega odra v Denverju

Tudi danes največjo organizacijo, ki organizira tovrstne borilne spektakle, ameriško UFC, je močno zaznamoval slavni brazilski klan Gracie. Prvi turnir UFC je bil leta 1993 v Denverju, šlo je za turnir osmih borcev, ki so se merili v četrtfinalu, polfinalu in finalu. Končne zmage se je takrat, pred skoraj četrt stoletja, veselil Royce Gracie in tako že takoj na začetku uveljavil brazilski ju-jitsu kot nekakšno najbolj vsestransko borilno veščino.

Prvi UFC-dvoboj med Nizozemcem in Američanom

A čast prvega dvoboja na turnirju UFC je pripadla nizozemskemu karateistu Gerardu Gordeauju in ameriškemu sumo borcu samoanskih korenin Teili Tuliju. In prav ta dvoboj je krvoželjnim ljubiteljem borilnih veščin kar takoj ponudil spektakel, ki mu dotlej ni bilo para.

Prvi dvoboj v zgodovini UFC:

Leteči zob navdušil in osupnil

Čvrsti nizozemski mojster šole karateja kjokušinkai je za zmago na prvem dvoboju organizacije UFC potreboval vsega 26 sekund, veliko težjega in s tem mnogo počasnejšega tekmeca pa je premagal na odločen in brutalen način. Potem ko ga je z nekaj dobro odmerjenimi udarci z rokami spravil na tla, ga je za konec še močno brcnil v glavo in mu izbil dva zoba. En se je Gordeauju zaril v nogo, drugi je iz kletke odletel na tribuno. Občinstvo je bilo osuplo in navdušeno, nekaj prijavljenih borcev, ki so v Denver prišli z vseh vetrov, pa je šele takrat ugotovilo, da nov turnir ni šala.

"Ni pravil!"

Prvi turnir UFC so organizatorji – med njimi še en član klana Gracie Rorion Gracie – oglaševali kot "bojevanje brez pravil" in s tem le malo prikrojili resnico. Na turnirju, na katerem ni bilo nobenih težnostnih kategorij in časovno odmerjenih rund, sta bila prepovedana zgolj grizenje in iztikanje oči, pa še za kršitev teh pravil je bilo zagroženih le 1.500 dolarjev denarne kazni.

Utrinki iz "kavbojskih" časov UFC:

Z zlomljeno roko in zobom v nogi do finala

Dvoboji, na katerih so se borci večinoma spopadali brez rokavic ali kakšne druge zaščitne opreme, čeprav ta ni bila prepovedana, so se lahko končali zgolj z nokavtom, podreditvijo na parterju ali predajo. Gordeau, ki se je poškodoval že v prvem dvoboju, ko si je na Tulijevih zobeh poškodoval desno nogo, z nespretnim refleksnim udarcem v Tulijevo čelo pa še zlomil kost v desnem zapestju, se je kasneje prebil do finala. V tem ga je z davljenjem premagal Royce Gracie.

Tuli je postal nekakšna maskota brutalnega novega tekmovanja, ljudem, ki so ga kasneje prepoznavali na ulicah, pa je šele po 15 letih začel pritrjevati, da je res "znameniti Tuli". "Le kdo bi si želel priznati, da je ta, ki je tako surovo izgubil? Šele zadnjih pet let ljudem povem po pravici, kdo sem, saj opažam, da k meni pristopijo z velikim spoštovanjem," danes priznava Tuli, ki je kmalu po porazu v Denverju spet začel uporabljati krstno ime Taylor Wily. "S tem sem se tudi malo potuhnil, če bi me kdo iskal za poravnavo zdravstvenih računov," dodaja v smehu.

Prvi dvoboj je nakazal, v katero smer se bo razvijala borilna platforma UFC. In če se je Tuli v njej znašel bolj kot ne po naključju, je bil Gordeau že prekaljen ulični in turnirski borec, ki je svoji osnovni veščini karateju dodajal prvine iz drugih borilnih veščin in bil v času rojstva UFC na Japonskem že znano ime.

"Za seboj sem imel že 500 dvobojev in za prijavo na turnir UFC sem moral poslati video s kratko predstavitvijo, kdo sem in kaj sem dosegel. To, da sem se že 20 let klatil po svetu in se boril v številnih disciplinah, sem jim zamolčal. Omenil sem le naslova nizozemskega državnega in evropskega prvaka v karateju," se spominja danes 58-letni Nizozemec: "Sprejeli so me in mi v žrebu že v prvem krogu namenili Gracieja. Ko so me v Denverju obstopili japonski navijači, pa so se organizatorji pozanimali, kdo sem, in spremenili pare."

Nizozemski pionirji

Gordeau je bil eden tistih nizozemskih borilnih avanturistov, ki so po svetu iskali najboljše pretepe in jih je pot vodila na Japonsko. Njegovi bolj znani rojaki so na primer Chris DolmanRamon Dekkers, ki se je specializiral bolj za "stand-up" borbe, in Bas Rutten, brez omembe katerega danes skorajda ni mogoče pisati o zgodovini mešanih borilnih veščin.

Nori Nizozemci:

Gracie dobil tri turnirje UFC

Na prvem turnirju je nastopil še ameriški as Ken Shamrock, ki je bil v tistem času veliko bolj znan na Japonskem, a kot že rečeno, na prvem turnirju je zmagal Brazilec Royce Gracie. Ta se še danes, pri 50 letih, bojuje v ringu UFC-ju konkurenčne organizacije Bellator. Royce Gracie je kasneje dobil še turnirja UFC 2 in UFC 4, sprejet je bil v dvorano slavnih te organizacije in velja za eno najvplivnejših oseb pri popularizaciji UFC.

"Človeški petelinji boji"

Prvi dvoboji so poskrbeli za šok v ameriški in svetovni javnosti. Senator John McCane je šport označil za "človeške petelinje boje" in ameriške zvezne države so turnirje prepovedovale druga za drugo. Preohlapna pravila so omejevala razvoj športa in v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja so organizatorji začeli uveljavljati bolj stroga pravila.

Dana White in prva velika zvezdnica UFC Ronda Rousey | Foto: Reuters Dana White in prva velika zvezdnica UFC Ronda Rousey Foto: Reuters

Kupila za dva milijona, prodala za štiri milijarde dolarjev

Z bolj dodelanimi pravili je "festival brezglavega nasilja" postal resen šport, razširil pa se je tudi krog borcev. Do leta 2000 so v ringih (osmerokotnih kletkah) nastopali asi, kot so Mark Coleman, Randy Couture, Pat Miletich, Chuck Liddell, Matt Hughes, Tito Ortiz in Wanderlei Silva, organizacijo pa sta leta 2001 za dva milijona dolarjev kupila podjetniška brata Frank in Lorenzo Fertitta ter za direktorja postavila Dano Whita.

Ko sta v novem tisočletju propadli konkurenčni in nekoč veliko večji japonski organizaciji K-1 in Pride, je UFC poletel. Leta 2016 sta brata Fertitta UFC prodala konzorciju WME-IMG za neverjetne 4,2 milijarde dolarjev. V UFC danes veljajo stroga in do potankosti izdelana pravila, največji zvezdnik organizacije pa je Irec Conor McGregor, ki ste ga na naših spletni strani najbrž že dodobra spoznali.

Zadnji trije skoki v športno preteklost:

-> Hrvaška zmaga, ki si jo bodo zapomnili za vedno #video
-> Kako je strastni kadilec in pivec piva utišal sestri Williams
-> Lepotica, ki je s svojo hitrostjo jemala dih #video

Ne spreglejte