Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
2. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Sportalov skok v preteklost skok v športno preteklost Serena Williams Venus Williams Karsten Braasch

Nedelja, 2. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Kako je strastni kadilec in pivec piva utišal sestri Williams

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Karsten Braasch, Serena Williams, Venus Williams | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bojev med spoloma v teniškem svetu skozi zgodovino ni manjkalo. Nazadnje se je leta 2013 s kitajsko zvezdnico Li Na pomeril takrat najboljši teniški igralec Srb Novak Đoković, a morda najzanimivejši dvoboj oziroma troboj se je zgodil leta 1998 v Avstraliji, ko je širši javnosti neznani Nemec Karsten Braasch na dvoboj izzval sestri Venus in Sereno Williams.

Obračun, ki se ga v teniškem svetu marsikdo spominja še danes, se je zgodil na OP Avstralije leta 1998. V središču pozornosti so se znašli takrat 16-letna Serena Williams, za katero je bil sploh prvi nastop na turnirjih za grand slam, na katerem je izpadla v drugem krogu, njena leto dni starejša sestra Venus Williams, ki je bila v času ekshibicijskega dvoboja še v igri za naslov (pozneje je prišla do četrtfinala), in Nemec Karsten Braasch.

Dvoboj je bil splet naključij. Ko sta se sestri med turnirjem ob neki priložnosti znašli v istem prostoru kot takrat 30-letni Nemec, sta se širokoustili in med drugim trdili, da bi premagali vsakega moškega, ki je na lestvici ATP uvrščen nižje od 200. mesta.

Igralec, ki je treniral ob škatlici cigaret

Karsten Braasch | Foto: Reuters Foto: Reuters Braasch, ki je bil takrat na 203. mestu, je veljal za pravo nasprotje vzornega športnika. Neki novinar ga je opisal kot igralca, ki trenira ob škatlici cigaret in hladnem zaboju piva. Ko je slišal njune besede, se je nasmejal in ju izzval na dvoboj. Beseda je dala besedo, sestri, ki sta se takrat vzpenjali na poti do današnje slave, sta izziv sprejeli in dva dneva pozneje so se vsi skupaj znašli na istem igrišču.

Na eni strani je bil Nemec, ki je bil na lestvici ATP najvišje leta 1994, ko je bil 38., v karieri ni osvojil niti enega turnirja (enkrat je bil v finalu), na turnirjih za grand slam je najdlje prišel do tretjega kroga in je bil znan po tem, da je včasih kakšno cigareto prižgal kar med odmori med dvoboji, na drugi pa sestri Williams.

Serena, ki je le nekaj mesecev pred tem vstopila med profesionalke in bila torej na začetku kariere, je obetala veliko. Tistega leta je premagala tri igralke, uvrščene med najboljšo deseterico. Venus, pred tem finalistka OP ZDA, je bila takrat že veliko bolj uveljavljena, na lestvici WTA je bila na 16. mestu.


Zadnji Sportalovi skoki v športno preteklost:


Spil je dve pivi in pometel s sestrama Williams

Karsten Braasch | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Na igrišču številka 12 v Melbournu se je zbralo nekaj sto ljudi. Ob igrišču ni bilo linijskih sodnikov, ni bilo pobiralcev žogic, denarnih nagrad ni bilo, stave prav tako ne. Pred nekaj deset predstavniki različnih medijev je bil v igri samo ponos.

Braasch, ki je na dvoboj prišel neposredno s partije golfa, spil dve pivi in pokadil nekaj cigaret, preden je prvič zavihtel lopar, je s sestrama Williams pometel brez večjih težav. Najprej je Sereno premagal s 6:1, vmes je vodil že s 5:0, potem je Venus odpravil s 6:2.

"500. mesto ali nižje. Ženske proti moškim nimajo niti najmanjših možnosti," je po dvoboju ležerno razlagal veseli Nemec in dodal, da je dvoboj vzel bolj za šalo kot zares.

Da bi bilo zabavno, je igral slabše, kot je znal

"Igral sem kot nekdo, ki je na lestvici na 600. mestu ali nižje, saj sem si želel, da bi bilo zabavno. Nekateri so mi govorili, naj ju premagam, ne da bi sploh osvojili kakšno točko, a sem se raje malo zabaval," je ob tem malce zbodel sloviti Američanki. Pozneje sta obe postali številki ena svetovnega tenisa in skupaj osvojili kar 30 turnirjev za grand slam, Serena 23 in Venus 30.

Karsten Braasch | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Razlika med moškim in ženskim tenisom je pač prevelika. Moški veliko lažje lovijo udarce, ženske težje vračajo moške udarce," je še povedal, se nasmejan fotografiral s sestrama Williams, prižgal cigareto in hitro spil nekaj požirkov piva.

Serena je priznala, Venus pa ...

"Bilo je res težko. Uspelo mi je nekaj udarcev, ki jih na WTA-turnirjih ne bi obranila nobena igralka, on pa jih je zlahka ustavljal," je po dvoboju priznala Serena, ki se je očitno sprijaznila s tem, kar je trdil Braasch, medtem ko je imela njena starejša sestra nekoliko drugačno mnenje.

"Igralce, uvrščene pod 350. mestom na lestvici ATP, bi premagali," je najprej povedala Serena. "Mislil je, da ne bova osvojili nobene točke, a se je zmotil. Dokazali sva, da se lahko meriva z moškimi," je dodala starejša izmed sester Williams.

Sestri Williams sta se takrat vzpenjali na vrh. Danes sta legendi svetovnega tenisa. | Foto: Reuters Sestri Williams sta se takrat vzpenjali na vrh. Danes sta legendi svetovnega tenisa. Foto: Reuters

Kdo se danes slajše smeje?

Danes se Braasch, ki je med profesionalci vztrajal od leta 1987 do 2005, verjetno v debatah ob gostilniških pultih, s cigareto v ustih in pivom pred sabo, pogosto spomni na ta dogodek, zaradi katerega ga je spoznal marsikdo, ki ga sicer ne bi, in se ob tem pošteno nasmeji.

Toda smeji se lahko tudi sestrama Williams, ki še vztrajata med profesionalci. Medtem ko je Nemec, ki ju je pred skoraj dvema desetletjema utišal pred svetom, na svoji teniški poti zaslužil vsega milijon in pol ameriških dolarjev, onidve spadata med tri največje zaslužkarice v zgodovini tenisa. Skupaj sta samo z nagradami zaslužili že več kot 120 milijonov ameriških dolarjev. Serena, ki je na prvem mestu, 86, Venus pa nekaj več kot 34.

Ne spreglejte