Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
25. 6. 2017,
6.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Roger Federer Wimbledon

Nedelja, 25. 6. 2017, 6.37

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Šokiral Federerja, nato hudo zbolel, danes pa obrača milijarde #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Mario Ančič, nekdanji vrhunski teniški igralec, je nase opozoril že ob svojem prvem nastopu na turnirju za grand slam. Svojega teniškega potenciala zaradi hude bolezni ni nikoli izkoristil. Danes je izjemno uspešen poslovnež, ki obrača ogromne vsote denarja.

Pisalo se je leto 2002, ko je Mario Ančić na slovitem Wimbledonu v svojem prvem dvoboju stopil na osrednje igrišče. Da je bil dvoboj še toliko bolj zanimiv, ga je na drugi strani mreže čakal Roger Federer, ki se je ravno v tistem času prebijal v svetovni vrh. Švicar je bil velik favorit, a se je dvoboj obrnil povsem v drugo smer. Za takrat šele 18-letnega Ančiča je v njegovi loži stiskal pesti Srdjan Ivanišević, oče Gorana Ivaniševića, ki je leto pred tem kot povabljeni igralec zmagal Wimbledon. Ančić je bil tistega leta na turnirju drugi najmlajši igralec na turnirju.

Mario Ančić je leta 2002 kot 18-letnik na osrednjem igrišču v Wimbledonu ponižal Rogerja Federerja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mario Ančić je leta 2002 kot 18-letnik na osrednjem igrišču v Wimbledonu ponižal Rogerja Federerja. Foto: Guliverimage/Getty Images Vse skupaj se je končalo prej kot v dveh urah

Ne le, da je Ančić igral svoj prvi dvoboj v Wimbledonu, ampak sploh prvi dvoboj na turnirju za grand slam, potem ko se je na glavni turnir uvrstil skozi kvalifikacije. Mario Ančić je v dvoboju pokazal svojo mirnost in osredotočenost. Dvoboj se je končal po treh nizih (6:3, 7:6, 6:3) in je trajal vsega eno uro in 40 minut.

Federer se je leto pred tem prebil do četrtfinala, ko je premagal Tima Henmana, enega od glavnih favoritov za zmago, zato so leta 2002 od njega veliko pričakovali. Načrte pa mu je prekrižal mladi Splitčan. Švicar preprosto ni našel odgovora na močan servis Hrvata in na njegovo igro na mreži. Ančićevi servisi so bili izjemni. Njihova povprečna hitrost je bila 193 kilometrov na uro, najhitrejši servis pa je bil 204 kilometre na uro.

"Ničesar nisem imel za izgubiti. Vedel sem, da se lahko borim. Sem mlad in verjamem vase. Šel sem na igrišče in poskušal igrati svoj najboljši tenis," je pred 15 leti po dvoboju povedal takrat novi up hrvaškega tenisa.

"Goran je eden in edini, jaz sem samo Mario"

Ančić je priznal, da je pred tem dvobojem govoril z Ivaniševićem, ki ga tisto leto zaradi poškodbe rame ni bilo v Wimbledonu. "Z njim sem govoril o taktiki. Povedal mi je, naj se izogibam njegovega forhenda in naj napadam na njegov drugi servis. Res je dober človek. Prihajava iz istega mesta in zame je kot starejši brat.

Takoj jpo veliki zmagi so ga začeli enačiti z Goranom Ivaniševićem, ki je leta 2001 presenetljivo zmagal Wimbledon. | Foto: Guliverimage/Getty Images Takoj jpo veliki zmagi so ga začeli enačiti z Goranom Ivaniševićem, ki je leta 2001 presenetljivo zmagal Wimbledon. Foto: Guliverimage/Getty Images

V teniških krogih so ga že takoj začeli primerjati z Goranom Ivaniševićem. "Ne, Goran je Goran. On je eden in edini, jaz sem samo Mario." Ančić je v naslednjem krogu igral proti Čehu Janu Vaceku in izgubil.

Razumljivo, precej bolj redkobeseden je bil Federer, ki je že na OP Francije izpadel v prvem krogu. "Vedel sem, da je mlad igralec, veliko več o njem nisem videl. Trenutno sem zelo razočaran," je povedal Federer, ki je še naslednje leto osvojil svojo prvo zmago na sveti travi od skupno sedmih.

Goran Ivanišević leta 2002 zaradi poškodbe ni igral v Wimbledonu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Ivanišević leta 2002 zaradi poškodbe ni igral v Wimbledonu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slišalo se jih je kilometre naokoli

Zelo pestro je bilo tudi v domačem Splitu, kjer ga je spremljal Goran Ivanišević. "Gledal sem ga s preostalimi na televiziji. Lahko si predstavljam, da se je naše navijanje slišalo kilometre naokoli, ko je zmagal. Bila je izjemna zmaga."

Roger Federer verjetno še danes ni pozabil tega poraza. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer verjetno še danes ni pozabil tega poraza. Foto: Guliverimage/Getty Images "Tokrat Ančića ne bom podcenjeval"

Igralca sta se po tistem igrala še šestkrat in vsakokrat je bil boljši Federer. Dvakrat sta še igrala tudi v Wimbledonu in Federer je vedno znova opozarjal, da tistega prvega dvoboja ni nikoli pozabil. Takole je govoril leta 2006, ko sta se srečala v četrtfinalu.

"Takrat sem ga podcenjeval. To je zadnje, kar bom storil v torek. Na pesku je premagoval sijanje igralce. Igra agresivno in je zelo nevaren igralec. Ne pušča veliko časa, kar je precej neobičajno za igro na pesku. Ko je nekdo neprestano agresiven, ni lahko igrati, a Ančić lahko dela vse. Lahko skrajša točke, lahko pa igra daljše točke. Wimbledon 2002 se ne bo ponovil."

Bolezen in konec kariere

Mario Ančić je svojo (pre)kratko kariero končal pri 26 letih, ko so mu leta 2007 odkrili mononukleozo, leta 2011 pa se je uradno poslovil od profesionalnega tenisa. V svoji karieri je osvojil tri turnirje serijae ATP, na turnirjih za grand slam pa je največji uspeh dosegel leta 2004 v Wimbledonu, ko se je prebil do polfinala.

Mario Ančić danes ni povezan s tenisom. Zašel je v poslovne vode. | Foto: Mario Ančić danes ni povezan s tenisom. Zašel je v poslovne vode.

Danes živi povsem drugačno življenje

Po končani športni karieri je Mario Ančić v svojem življenju kmalu našel nove izzive. V Splitu je diplomiral iz prava, pozneje pa je na univerzi Columbia še doktoriral. Sprva ga je pot vodila v ligo NBA, danes pa je v službi v eni izmed največjih svetovnih bank, kjer dela v ekipi, ki pri prevzemih svetuje največjim investicijskim skladom.

"Transakcije, s katerim delam, se gibljejo od 500 milijonov dolarjev (448 milijonov evrov) pa do nekaj milijard dolarjev in vsak dan se moram soočati s pritiskom, a na Wall Streetu je raven pritiska razmeroma visoka. Komuniciram s strankami, svetovalci, odvetniki … Poleg tega pa moram žonglirati z internimi odnosi v banki. Gre za povsem drugačno življenje kot v športu, ki pa mi je vseeno veliko pomagal, da ta stres lažje prenesem," je za mojahrvatska.vecernji.hr pred časom povedal Ančić.

Ne spreglejte