Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
4. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

Rudy Tomjanovich Kermit Washington skok v športno preteklost NBA

Nedelja, 4. 6. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost – Kermit Washington in Rudy Tomjanovich

Brutalen udarec, ki je obema košarkarjema zaznamoval karieri #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18
Brutalni udarec, ki je obema košarkarjema zaznamoval karieri | Foto printscreen

Foto: printscreen

V zgodovini košarkarske lige NBA bo 9. december 1977 za vedno zapisan kot črn dan. Tekmo med Los Angeles Lakers in Houston Rockets je namreč zaznamoval brutalen udarec, ki bi bil skoraj usoden za kapetana Raket Rudyja Tomjanovicha.

Če si dandanes košarkarja v profesionalni košarkarski ligi NBA skočita v lase, ju bodo po hitrem postopku ustavili in pomirili, precej drugače pa je bilo v 70. letih prejšnjega stoletja, ko so bili pretepi v ligi NBA velika težava. To so bili temni časi ameriške košarke.

V sezoni 1976/1977 se je zgodilo 41 pretepov, eden od odmevnejših pa je tisti z druge tekme velikega finala. Vodstvo lige je po tej sezoni zato precej zaostrilo kazen za pretepače, ki se je s 500 ameriških dolarjev dvignila na potencialnih 10.000 dolarjev, maksimalni petdnevni suspenz pa se je spremenil v suspenz, ki je lahko trajal neomejeno.

Nasilje je bilo brez dvoma glavna težava, s katero se je bilo treba spoprijeti. (David Stern, komisar lige NBA)

Abdul-Jabbar novincu zlomil čeljust, sebi pa roko

Nove kazni niso prinesle bistvenega izboljšanja stanja, vsaj v prvi fazi ne. Že na prvi tekmi nove sezone je namreč po dveh minutah igre zvezdnik Los Angeles Lakers Kareen Abdul-Jabbar silovito udaril prvi izbor nabora Kenta Bensona, ki je igral prvo tekmo v dresu Milwaukee Bucks. Novinec je padel kot pokošen in utrpel zlom čeljusti, medtem ko si je Abdul-Jabbar pri udarcu zlomil roko.

Najbolj brutalen udarec v zgodovini lige

Pretepaški vrhunec se je zgodil 9. decembra 1977 na tekmi med Los Angeles Lakers in Houston Rockets. Pretep med več igralci se je začel, potem ko je Kermit Washington za hlačke potegnil nasprotnika Kevina Kunnerta. Ta se je obrnil, ob tem pa s komolcem v obraz zadel Washingtona, ki je menil, da je to naredil nalašč.

Vmešal se je Abdul-Jabbar, ki je zagrabil Kunnerta za roke, da bi preprečil nadaljnji pretep, to pa ja izkoristil Washington in tako močno udaril Kunnerta v glavo, da se je ta skoraj sesedel. To pa še zdaleč ni bilo vse. Sledil je verjetno najbolj brutalen udarec v zgodovini lige NBA.

Želel je le pomagati, a obležal v luži krvi

Rudy Tomjanovich je bil takrat kapetan Houstona, in ko je videl, kaj se dogaja na sredini igrišča, je stekel proti pretepačema, da bi ju dal narazen. Ravno takrat, ko se je v polnem šprintu približeval, se je Washington obrnil, ga zagledal in samodejno zamahnil na vso moč. Tomjanovich je prejel tako hud udarec v glavo, da je v trenutku obležal v luži lastne krvi.

Abdul-Jabbar, ki je bil le kakšen meter oddaljen, je pozneje dejal, da je udarec zvenel tako, kot da bi lubenico vrgel ob tla. Šlo je za tako resne poškodbe, da je nesrečni igralec Raket komaj preživel.

Najglasnejša tišina, kar so jo kadarkoli slišali

V dvorani je v trenutku zavladala tišina. Igralec Houstona Mike Newland jo je opisal kot najglasnejšo tišino, kar jih je kadarkoli slišiš. Reporterji so zvok udarca slišali v drugo nadstropje in nekateri so prišli na parket, ker niso mogli verjeti, da se je to res zgodilo.

Rudy se je kljub hudim poškodbam sam pobral in odkorakal z igrišča, a takoj je bilo jasno, da gre za resno poškodbo. Na poti v garderobo se je srečal s svojim krvnikom in ga v jezi vprašal, zakaj je to storil. Čeprav hudo poškodovan ni bil sposoben novega pretepa, je bil precej agresiven, zato so morali posredovati redarji.

Njegov obraz je bil izmaličen, sprednji del lobanje povsem zdrobljen. Cerebrospinalna tekočina, ki obdaja možgane, mu je kapljala v grlo. Hitro so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so se zdravniki borili za njegovo življenje. K sreči uspešno, čeprav je glavni kirurg pri posegu njegovo lobanjo primerjal z zdrobljenim jajcem, katerega lupino bi poskušali ponovno zlepiti skupaj. Dodal je, da je videl ljudi s precej lažjimi poškodbami, ki niso preživeli.

Konec igralske kariere, a začetek odlične trenerske

Tomjanovich se je po petih mesecih vrnil, a nikoli ni bil več enak igralec, zato se je tudi predčasno upokojil leta 1981. Dve leti pozneje je postal pomočnik trenerja, leta 1992 pa glavni trener Houstona. Klub je popeljal do dveh zaporednih naslovov v letih 1994 in 1995, zapustil pa ga je leta 2003 zaradi raka na mehurju.

Rudy Tomjanovich je Houston popeljal do dveh naslovov prvakov lige NBA. | Foto: Getty Images Rudy Tomjanovich je Houston popeljal do dveh naslovov prvakov lige NBA. Foto: Getty Images

Na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 je vodil ameriško reprezentanco, ki je brez izgubljene tekme osvojila zlato medaljo.

Washington eden najbolj osovraženih igralcev

Na Washingtonovo žalost je bil na edinem posnetku le njegov udarec, ne celotna akcija, kjer bi bilo razvidno, da ni edini zakuhal vsega skupaj. V televizijski oddaji Saturday Night Live, ki si jo je v povprečju ogledalo od 30 do 35 milijonov ljudi, so posnetek večkrat predvajali, posledično pa je Washington postal eden najbolj osovraženih ljudi. Prejel je najvišjo mogočo denarno kazen in 60 dni prepovedi igranja, kar je bila najdlje v zgodovini lige. Le dva tedna po dogodku so ga Jezerniki brez razgovora prodali Bostonu.

Njegova družina je prejemala na tisoče negativnih sporočil, nikjer ga niso več lepo sprejeli, osovražen je ostal do konca kariere in še dlje, čeprav je ob igrišču veljal za zelo prijaznega človeka in si take etikete do konca življenja zaradi ene napake ni zaslužil.

Dogodek je obema igralcema spremenil življenje, spremenil pa je tudi košarko, saj so kazni nato še poostrili. Tudi igralci so počasi dojeli, da pretepanje ne spada na igrišče.

Ne spreglejte