Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 8. 2023,
14.30

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Luka Potočar Anže Peharc Zan Lovenjak Sudar športno plezanje

Četrtek, 3. 8. 2023, 14.30

8 mesecev, 3 tedne

SP v športnem plezanju

Novo razočaranje za Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Luka Potočar | Aktualni svetovni podprvak Luka Potočar se ni uvrstil v polfinale. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Aktualni svetovni podprvak Luka Potočar se ni uvrstil v polfinale.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski športni plezalci, ki se na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Bernu merijo v moški konkurenci, niso izpolnili osnovnega cilja. Aktualni svetovni podprvak Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Anže Peharc se niso uvrstili v polfinale težavnosti. Že pred tem so trije slovenski plezalci ostali brez polfinala v balvanskem plezanju.

športno plezanje, težavnost, Innsbruck,  Janja Garnbret
Sportal Garnbretova v kvalifikacijah edina osvojila vrh

Po neuspehu na balvanih je slovensko moško vrsto danes čakal popravni izpit v težavnosti. Trije Slovenci so za polfinale, v katerega se je tokrat uvrstilo 27 najboljših, pokazali premalo. Luka Potočar je prvenstvo končal na 33. mestu (33+, 24+). Zan Lovenjak Sudar (26+, 17+) je bil 51., Anže Peharc pa je slovenske nastope v moških kvalifikacijah zaokrožil na 65. mestu (17+, 21+).

Najtežje breme pričakovanj je nosil najmlajši 21-letni Jeseničan Potočar, ki je lani postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala v težavnosti, na SP pred dvema letoma pa je posegel po srebru. Tokrat se je njegova pot končala že na prvi oviri. Že v prvi smeri je imel veliko težav, padel je na oprimku 24+, drugo smer pa je končal na višini 33+.

Najboljši v kvalifikacijah Avstrijec Jakob Schubert, branilec naslova, ki je bil na SP v Moskvi edini boljši od Potočarja, je dosegel višini 42+ in 32+.

Zan Lovenjak Sudar je z 21. mestom poskrbel za najvišjo slovensko uvrstitev. | Foto: Grega Valančič Zan Lovenjak Sudar je z 21. mestom poskrbel za najvišjo slovensko uvrstitev. Foto: Grega Valančič

Potočar je na balvanih končal na 37. mestu. S tem so nični obeti, da bi najboljši slovenski plezalec prihodnji teden nastopil v polfinalu olimpijske discipline balvani in težavnosti ter se potegoval za olimpijsko normo za Pariz 2024.

Lovenjak Sudar je kot 21. balvanski polfinale zgrešil zgolj za eno mesto, Peharc je na balvanih končal na 27. mestu.

Potočar bo prihodnji mesec branil zmago v Kopru

Luka Potočar bo konec oktobra lovil olimpijsko normo v Franciji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Potočar bo konec oktobra lovil olimpijsko normo v Franciji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V polfinale olimpijske kombinacije se bo uvrstilo zgolj 20 najboljših iz predhodnih krogov tekmovanja v težavnosti in balvanih. Dvajseterica v ženski oziroma moški konkurenci se bo nato potegovala za osem mest v finalu, v katerem bodo le nosilci oziroma nosilke kolajn osvojili tudi olimpijske kvote.

Naslednja priložnost za lov na olimpijsko normo bodo evropske olimpijske kvalifikacije v Lavalu v Franciji od 27. do 29. oktobra.

Potočarja po neuspehu na SP v Bernu čaka obramba lanske zmage na domači tekmi svetovnega pokala 8. in 9. septembra v Kopru.

Janja Garnbret
Sportal Jasna želja Janje Garnbret
Gorazd Hren Koper
Sportal "Presuhi športniki so slab vzor. Njihovo zdravje moramo postaviti pred njihovo performanco."
Ne spreglejte