Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2022,
16.07

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

kanu Eva Alina Hočevar Lea Novak Alja Kozorog

Petek, 29. 7. 2022, 16.07

1 leto, 9 mesecev

SP V KAJAKU IN KANUJU NA DIVJIH VODAH, KVALIFIKACIJE (KANU)

V polfinale vsi kanuisti in Eva Alina Hočevar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Benjamin Savšek | Olimpijski prvak Benjamin Savšek je bil zelo hiter v kvalfikacijah. | Foto Jan Lukanović

Olimpijski prvak Benjamin Savšek je bil zelo hiter v kvalfikacijah.

Foto: Jan Lukanović

Potem ko se je v četrtek v sobotni polfinale uvrstilo vseh šest slovenskih kajakašev in kajakašic, je bila danes v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu bera slovenskih kanuistov in kanuistk slabša. V polfinale so se uvrstili štirje, in sicer Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič ter Eva Alina Hočevar.

Eva Terčelj
Sportal V sobotni finale vseh šest kajakašev

Največjo dramo je zagotovo doživljal Božič, ki se v prvi vožnji ni uvrstil med najboljših 20, v drugi pa mu je semafor na cilju pokazal 12. mesto, kar bi zanj pomenilo konec prvenstva. A sodniki so ugotovili, da so mu neupravičeno dosodili en dotik in ga naknadno uvrstili na osmo mesto. Tako se je ob Savšku in Berčiču, ki je dosegel deseti čas druge vožnje ter s tem imel nekaj sreče, tudi on uvrstil med najboljših 30, ki se bodo v nedeljo borili za najvišja mesta.

Savšek v boj za najvišja mesta

Najboljši vtis med Slovenci je sicer spet zapustil Savšek, ki se je v nedeljski polfinale edini uvrstil že po prvi vožnji, v kateri je dosegel drugi čas kvalifikacij, za 1,41 sekunde ga je premagal le Francoz Denis Gargaud Chanut, olimpijski prvak iz Ria.

"Pokazal sem dobro, tečno vožnjo in vesel sem, da se bom v nedeljo spet potegoval za najvišja mesta. S tem, ko bom v polfinalu startal predzadnji, bom imel nekaj dodatnega pritiska, a ga bom poskušal odmisliti. Bo pa v nedeljo nova, drugačna tekma na povsem drugače postavljeni progi," je bil kot ponavadi redkobeseden olimpijski prvak iz Tokia.

Luko Božiča je pokopala napaka na zadnjih vratcih. | Foto: Nina Jelenc Luko Božiča je pokopala napaka na zadnjih vratcih. Foto: Nina Jelenc

Prvi na svetovni jakostni lestvici bo imel v nedeljo priložnost, da po slovitem Slovaku Michalu Martikanu postane drugi kanuist, ki bi istočasno združil vse tri največje naslove, saj je letos zmagal tudi na evropskem prvenstvu.

Eva Alina Hočevar s tretjim časom opravila popravni izpit

Za napredovanje v polfinale so bile dopoldne prepočasne tudi vse tri kanuistke, nobena v prvi vožnji ni bila posebej blizu 20. mestu, ki bi še zadostovalo za izpolnitev cilja. Tako so morale vse na popravni izpit, ki ga je s tretjim časom opravila le Eva Alina Hočevar, hčerka leta 1996 v Augsburgu evropskega prvaka Simona Hočevarja si je tako na prvenstvu po kajakaškem zagotovila še drugi polfinale.

Lea Novak je brez njega ostala za las, v drugi vožnji je bila enajsta, za potrebnim desetim mestom je ob enem dotiku vratc zaostala sekundo in pol. Alja Kozorog, s 26. mestom najboljša Slovenka v prvi vožnji, pa je v drugo storila veliko napako, izpustila vratca in s 50-sekundnim pribitkom ostala v ozadju.

Ne spreglejte