Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2013,
10.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Michael Schumacher nesreča nesreča padec Sandi Murovec smučarska čelada

Torek, 31. 12. 2013, 10.17

8 let, 3 mesece

Smučarska čelada lahko prispeva k varljivemu občutku varnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brez čelade Schumacherja ne bi bilo več z nami, poudarja Jean-Francois Payen, član zdravniške ekipe, ki se trudi za dirkačevo življenje. Kaj o pomenu čelade pravi smučarski poznavalec Sandi Murovec?

Sandi Murovec, dolgoletni član slovenske demonstratorske vrste in smučarski trener, okoliščin in razlogov za hud padec legendarnega dirkača Michaela Schumacherja v francoskih Alpah za zdaj ne želi komentirati, saj glede na pomanjkanje informacij ne želi ocenjevati razlogov za padec. "Težko je govoriti na pamet, ugibati pa ne bi želel, za kaj takega niti ni pravi trenutek. Predvsem želim, da Schumi v tej tekmi zmaga, potem bo čas tudi za tovrstne analize," je bil odkrit Murovec.

"Za zdaj vemo le to, da naj bi Schumacher smučal zunaj urejenih smučišč, ne vemo pa niti tega, kje in v kakšnih pogojih. Glede na to, da v Evropi v trenutku nesreče ni bilo prav veliko snega, lahko sklepamo, da je bila snežna odeja relativno nizka in skalnato pobočje le delno pokrito s snegom. V takih primerih se seveda dokaj hitro zgodi, da smučar naleti na skalo, ki smučko nekontrolirano blokira, sledi padec in potem je mogoče marsikaj. Udarec je zaradi silovite inercije neizbežen, vprašanje je le, za kakšen udarec gre oziroma kateri del telesa pri tem utrpi največje poškodbe," je za Sportal pojasnil Murovec, ki je med snemanjem športno-dokumentarnega filma Na kanto tudi sam izkusil silovitost nesreče, ki se lahko pripeti v delcu sekunde.

So zaradi čelade smučarji bolj pogumni?

Uporaba smučarske čelade je v Sloveniji obvezna za otroke do 14. leta starosti. Murovec sicer ne želi špekulirati, ali bi morala biti uporaba obvezna za vse, a kot pravi, že sam pogled na smučišče razkriva, da so smučarji sami spoznali njen pomen in zakon upoštevajo ne glede na starost. "Na smučišču je le še okoli deset odstotkov smučarjev brez čelade, kar je spodbudno, a žal prenekaterim daje napačen občutek varnosti. Mnogi so zaradi čelade (in nove opreme) postali pogumni, na smučišču 'norijo' bolj kot nekoč, svoje pa so prispevale še karving smuči, ki smučarjem občasno dajejo lažno zagotovilo, da bodo pomagale tudi v situacijah, ki jim sicer niso kos," pravi Murovec, ki želi, da bi se smučarji bolj zavedali dejstva, da predvsem pravilna tehnika smučanja pomeni tudi varnejše smučanje. "Ob tem ne moremo mimo objektivne ocene lastnega znanja in pogojev, ki smo jih v danem trenutku sposobni obvladati. Naj bo to apel vsem," polaga na srce vsem ljubiteljem vijuganja po belih strminah, na katerih se občasno dogajajo tudi tragične nesreče, kot je na primer ta, ki se je pripetila priljubljenemu zvezdniku dirkaške karavane.

Spomnimo: Legendarni dirkaški šampion Michael Schumacher si je v nedeljo, 29. decembra 2013, na smučanju v francoskih Alpah huje poškodoval glavo, zaradi česar so ga s helikopterjem pripeljali v Univerzitetno kliniko v Grenoblu. Čeprav so mediji sprva poročali, da se je izvlekel brez hujših posledic, pa se mu je zdravstveno stanje v nedeljo zvečer poslabšalo. 44-letni Schumacher je trenutno v umetni komi. Njegovo stanje ostaja kritično.

Schumacher je lastnik številnih rekordov v formuli ena, bil je sedemkratni svetovni prvak, zbral je osupljivih 91 zmag. Od dirkaškega cirkusa se je poslovil po koncu sezone 2012.

Ne spreglejte