SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski plezalci do največjega uspeha v zgodovini SP v težavnosti

3

termometer

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v španskem Gijonu sta padla dva mejnika in ena kolajna.

Prvič v zgodovini bodo v članskem finalu SP tekmovali trije Slovenci in prvič bo v moškem finalu med osmerico finalistov tudi Slovenec. Mina Markovič je z uvrstitvijo med najboljšo osmerico osvojila že prvo kolajno v Gijonu, kombinacijski bron.

Trojica najboljših slovenskih športnih plezalcev, Mina Markovič, Maja Vidmar in Domen Škofic, se bo v nedeljskem finalu najboljše osmerice borila za kolajne in šampionska naslova.

"V finalu vsi trije sposobni boja za kolajne"

"Dejansko smo lahko več kot zadovoljni. Resda sem napovedal štiri finala, ampak na žalost se za Urbana Primožiča s 14. mestom ni izšlo, a ni bil prav daleč. Še vedno lahko rečem, da sem bil blizu napovedim. Dosegli smo tri finalne nastope, kar je definitivno največji slovenski uspeh v zgodovini svetovnih prvenstev v težavnosti. Poleg tega sta oba fanta izboljšala dosedanjo najboljšo uvrstitev na SP, kar se fantov tiče. Ne morem biti bolj zadovoljen, kot sem trenutno. V finalu pa so se vsi trije sposobni udeležiti boja za kolajne. Lahko pa že zdaj rečem, da smo eno kolajno že osvojili. Mina je v kombinaciji tretja, tako da se približujemo mojim napovedim o štirih osvojenih kolajnah," je bil po polfinalu zadovoljen glavni trener slovenske ekipe in vodja odprave Roman Krajnik.

"Z uvrstitvijo v finale sem zelo zadovoljna. Moje plezanje v polfinalu je bilo zelo sigurno, do vrha mi je zelo malo zmanjkalo, ampak mislim, da imam glede na način plezanja še nekaj rezerve. Če jutri to ponovim oziroma še nekaj dodam, bi moralo biti vse skupaj dovolj. To je moj drugi finale na SP v težavnosti, po šestem mestu v Arcu pred tremi leti pač definitivno upam, da bom to uvrstitev izboljšala, predvsem pa si želim dobrega plezanja. Za že osvojeno medaljo sem ravnokar izvedela, mislim, da je dobra popotnica za finale," je dejala Markovičeva, ki je po Arcu leta 2011 še drugič na SP osvojila kombinacijski bron.

Da bi v finalu odplezal kot zna in užival

"Prvi cilj sem dosegel in sem neizmerno zadovoljen. Mogoče res škoda, da nisem v polfinalni smeri zadržal vrha, je bilo res težko, isto napako so naredili še trije tekmovalci, tako da lahko rečem, da nisem padel čisto po neumnem. Če bi zadržal vrh smeri, bi lahko nastop končal na najlepši možen način, kar pa sem zdaj prihranil za finale. Definitivno upam, da bom v finalu odplezal kot znam in da bom užival," je napovedal Domen Škofic.

Maja Vidmar pa je dejala: "V polfinalu sem naredila, kar sem hotela, odplezala, se pripravila in zdaj me čaka ena lepa nagrada. Za jutri pa akcija, gremo napadat vrh, kar bo, pa bo, in se že zdaj veselim."

Brez finala je ostal Urban Primožič, ki je s 14. mesto sicer izboljšal svoj najboljši dosežek na SP: "Moram reči, da nisem izpolnil želja, da bi se uvrstil v finale. Nisem pa razočaran s plezanjem, saj sem polfinalno smer začel veliko bolj sproščeno in odločno kot v kvalifikacijah. Do mesta, kjer sem padel, je vse potekalo brez napak. Na žalost pa sem par gibov pod mejo za finale naredil preveliko napako, kar me je stalo še boljše uvrstitve. Mislim, da sem imel še nekaj rezerve, da bi posegel tudi po višjih mestih, za uvrstitev v finale pa bi moral imeti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin