Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
17. 10. 2015,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odbojka slovenska odbojkarska reprezentanca Italija

Sobota, 17. 10. 2015, 19.06

8 let

Slovenski čudež v Sofiji še kar traja (foto)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski odbojkarji so v prvem polfinalu evropskega prvenstva v Sofiji s 3:1 v nizih premagali še Italijo in se povsem zasluženo uvrstili v veliki finale.

Slovenski selektor Andrea Giani je začel v že preizkušeni postavi Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, kot prosti igralec je začel Jani Kovačič, na drugi strani pa ni presenetil niti italijanski selektor Gianlorenzo Blengini, ki je tekmo odprl v postavi Lanza, Juantorena, Zajcev, Gianneli, Buti, Piano in Colaci. Kot smo že dopoldne poročali iz Sofije, je bilo pri slovenskih odbojkarjih mogoče čutiti pozitivno energijo, saj so se smejali na vsakem koraku in, kot so nam zatrjevali, to ni bila maska, govorili so resnico.

Če smo mislili, da bolje kot proti Poljakom v četrtfinalu ni mogoče igrati, smo se pošteno zmotili. Slovenci so se kot podivjan bik zapodili v Italijane in jih v prvem nizu zdrobili na majhne koščke. Gasparini, Urnaut, Čebulj, kaj bi naštevali, prav vsi na igrišču v slovenskem dresu so igrali za čisto desetko, kar je hitro privedlo do vodstva z 8:3, 16:10, do konca niza pa so fantastični Slovenci italijanskim zvezdnikom izmaknili le še tri točke in niz sklenili s 25:13.

Niz preobratov pripadel Azzurrom

Drugi niz sta oba selektorja začela z enakima postavama. Slovenci niso popuščali in so držali nekaj točk prednosti, a le do izida 9:6, ko so azzurri z delnim izidom 5:1 prvič na tekmi povedli (11:10).

Po dveh zaporednih napakah Gasparinija so ušli celo za dve (14:12) točki, a odlični Slovenci so se spet vrnili in z odličnim servisom in izjemno igro v polju povsem spremenili potek tekme ter s štirimi zaporednimi točkami na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk (16:14).

Slovenci so še vodili pri 19:18, po nekaj neumnostih in lastnih napakah so Italijani spet preši v vodstvo, ki ga do konca niso več izpustili iz rok. Po napakah Kovačiča, ko je čez celo igrišče poslal žogo v avt, in Čebulja (zgrešen servis) se je niz končal s 25:23 za Italijo, ta je tako izenačila izid v nizih na 1:1.

Ko razjeziš našega kapetana

"Bitka izgubljena, vojna še ne," so si dejali slovenski odbojkarji, ko so v drugem nizu premagali sami sebe in Italijane sami vrnili v igro. Tega so se zavedali, zato so bili v nadaljevanju povsem enakovreden nasprotnik, če ne celo boljši. Pri izidu 12:10 in servisu Gasparinija sodnik ni videl dotika italijanskega sprejemalca, čeprav so ga vsi drugi v dvorani. Vseeno to ni zmedlo Slovencev, še več, razjezili so jih.

Slovenci so se v nadaljevanju tekmo povsem na krilih jeznega kapetana Urnauta, ki je dobesedno letel po igrišču, hitro prevzeli pobudo in ušli za nekaj točk. Ko je Gasparini zadel neubranljiv servis je na semaforju kazalo 20:16, je bilo jasno, da je zmaga v drugem nizu blizu. Italijani so še zapretili in se približali na tri točke zaostanka (20:23), a to je bil tudi poskus. Slovenci so tretji niz dobili z 25:20. Zadišalo je po finalu.

Tudi četrti niz je bil izenačen, a do izida 10:10, nato pa so spet stopili na sceno fantastični Slovenci, ki so v nadaljevanju prevzeli pobudo in vodstva niso več izpustili iz rok. Ko je Slovenija po vodstvu z 22:18 naredila dve zaporedni napaki (Urnaut, Klobučar), je slovenskim navijačem zastal dih. A kapetan se je tako kot proti Poljakom hitro odkupil in z dvema točkama pripeljal Slovenijo na prag raja (24:20), nato pa tudi v raj. Slovenija je prva finalistka 29. evropskega prvenstva. Kdo bo njen nasprotnik v boju za zlato odličje, pa bo jasno po dvoboju med Bolgarijo in Francijo.

Ne spreglejte