Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
28. 10. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Natisni članek

plavanje doping Miha Potočnik Špela Bohinc

Petek, 28. 10. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Selektor plavalske reprezentance Miha Potočnik

Slovenska plavalka do nadaljnjega suspendirana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Špela Bohinc | Foto STA

Foto: STA

Ko se je slovenska plavalka Špela Bohinc pred dnevi izmaknila dopinški kontroli v Kranju, je poskrbela za dopinško afero. Slovenska protidopinška organizacija (Sloada) o primeru molči. Njene ugotovitve nestrpno pričakuje tudi selektor plavalne reprezentance Miha Potočnik, ki nam je potrdil, da je Bohinčeva do nadaljnjega suspendirana.

Nova dopinška afera, ki odmeva v slovenskem športu, je vrgla temno senco na plavalne bazene. "Od Sloade nisem prejel še nobenih papirjev. Dokler ne bodo stvari uradne, vam ne morem veliko povedati o primeru Špele Bohinc," nam je sporočil Miha Potočnik, ki v teh dneh ne skriva nezadovoljstva nad početjem plavalke kranjskega Triglava.

Po OI 2016 še brez SP v Kanadi?

Nedavno je na mitingu v Dubaju osvojila tretje mesto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nedavno je na mitingu v Dubaju osvojila tretje mesto. Foto: Guliverimage/Getty Images "Kot selektor sem zelo razočaran nad neljubim zapletom," je priznal in potrdil, da je Bohinčeva začasno suspendirana, tako da je do nadaljnjega ne bo na plavalnih tekmovanjih. Tako bo vse do uradne obravnave Slovenske protidopinške organizacije (Sloada).

Če se bo zavlekla, bo Špela Bohinc ostala brez predvidenega nastopa na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih, ki bo decembra potekal v kanadskem mestu Windsor. Študentka, ki bo prihodnji teden praznovala 21. rojstni dan, je na seznamu kandidatk, a je njen nastop pod resnim vprašajem.

Kontrole je treba vzeti v zakup

"Danes je doping kontrola reden spremljevalec vrhunskega športa in jo je treba vzeti v zakup kot nujno zlo. Tistemu, ki je čist, ni treba nikamor bežati," je povedal Potočnik.

Miha Potočnik je leta 2008 pomagal izbranki Sari Isaković do olimpijske medalje v Pekingu. | Foto: Vid Ponikvar Miha Potočnik je leta 2008 pomagal izbranki Sari Isaković do olimpijske medalje v Pekingu. Foto: Vid Ponikvar

Strinja se s tem, da mora ostati šport čist. Kot selektor plavalske reprezentance je mnenja, da je morda v slovenskem okolju še premalo takšnih testiranj. "Kontrol je znotraj nacionalnih športov še premalo. Verjetno zaradi tega, ker smo v slovenskem športu na vseh področjih zelo podhranjeni," razmišlja Gorenjec, ki je največji trenerski uspeh kariere pozdravil leta 2008, ko je njegova izbranka Sara Isaković zablestela na olimpijskih igrah in se v domovino vrnila s srebrno medaljo.

Ni razloga, da bi zagnali paniko

Slovenski selektor z žalostjo ugotavlja, da prihaja do dopinških zlorab tudi v plavalnem športu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenski selektor z žalostjo ugotavlja, da prihaja do dopinških zlorab tudi v plavalnem športu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na največjem tekmovanju, kar ga pozna šport, bi skoraj nastopila tudi Bohinčeva. Do zadnjega trenutka je kandidirala za nastop na olimpijskih igrah v Riu (štafeta 4 krat 200 metrov), ki pa se jih zaradi pravil Mednarodne plavalne zveze ni mogla udeležiti.

To je drugi primer v slovenskem plavanju, ki se ga je oprijel predznak dopinške afere. S prvo je povezana Tanja Šmid. "Na žalost se tako kot v vseh športih dogajajo take stvari tudi v plavanju. Glede na to, da se tu obračajo mali denarji, je morda kar se dopinga tiče manj interesa kot drugod, a se vseeno pojavlja. Ne vidim posebnega razloga, da bi morali v plavalnem športu zagnati paniko. Če govorimo o Tanji Šmid in Špeli Bohinc, sta to osamljena primera. Z reprezentančnimi zdravniki in nutricionisti nista sodelovali ali pa le v zelo omejeni obliki. Obe plavalki sta polnoletni, zato sta odgovorni za svoja dejanja," je še dodal.

Oči uperjene v Sloado

Bohinčeva je s tem prekinila niz tekmovanj, na katerih je dosegala odmevne rezultate. Na arabski turneji, ko je nastopila v Dubaju in Dohi, se je uvrščala na visoka mesta v disciplini 800 metrov prosto. V ZAE je bila tretja, v Katarju pa mesto nižje.

Bohinčev primer ni prvi, ki je letos razburkal slovensko plavalno sceno. Dopinško afero si je privoščila tudi Tanja Šmid. | Foto: Vid Ponikvar Bohinčev primer ni prvi, ki je letos razburkal slovensko plavalno sceno. Dopinško afero si je privoščila tudi Tanja Šmid. Foto: Vid Ponikvar

Zdaj je njena plavalna kariera pod vprašajem, saj se je zaradi zapleta v Kranju znašla v prekršku. Vse oči so uperjene v Slovensko protidopinško organizacijo (Sloada), ki si skupaj s slovenskimi športnimi zvezami prizadeva ščititi pravice športnikov za udejstvovanje v športu brez dopinga.

Ne spreglejte