Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
16.22

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Jakob Šimenc Tina Baloh Tomaž Barada Antalya svetovno prvenstvo kickboxing

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 16.22

4 leta, 4 mesece

Člansko svetovno prvenstvo v kikboksu, Antalya

Sloveniji dva svetovna naslova v športu, ki želi postati del olimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Jakob Šimnic | Slovenska reprezentanca v kikboksu se je s svetovnega prvenstva v Turčiji vrnila z dvema zlatima in eno bronasto medaljo. Jakob Šimenc (na sliki) je naslov prvaka osvojil v disciplini kick-light. | Foto KBZS

Slovenska reprezentanca v kikboksu se je s svetovnega prvenstva v Turčiji vrnila z dvema zlatima in eno bronasto medaljo. Jakob Šimenc (na sliki) je naslov prvaka osvojil v disciplini kick-light.

Foto: KBZS

Slovenska reprezentanca se je izkazala na svetovnem prvenstvu v kikboksu, ki se je končalo v nedeljo v Antalyi v Turčiji. Tina Baloh in Jakob Šimnic sta osvojila zlati medalji, Blaž Potočnik pa bronasto.

Na svetovnem prvenstvu so se borke in borci merili v disciplinah point-fighting, kick-light in full-contact. Tina Baloh je naslov prvakinje osvojila v point-fightingu, v kategoriji do 70 kilogramov, potem ko je v finalu z rezultatom 8:7 premagala Italijanko Domenico Angelino. Jakob Šimenc je bil najboljši v disciplini kick-light v kategoriji do 57 kilogramov, v finalu pa je z večinsko sodniško odločitvijo 2:1 premagal Bolgara Kirila Ilieva.

Tina Baloh je svetovno konkurenco porazila v point-fightingu. | Foto: KBZS Tina Baloh je svetovno konkurenco porazila v point-fightingu. Foto: KBZS

"Vedela sem, da lahko, če premagam njo, premagam vsakogar"

Balohova, 19-letna borka iz Zagorja ob Savi, je bila skoraj bolj kot naslova vesela tega, da ji je v polfinalu končno uspelo premagati trdoživo Madžarko Henrietto Nagy, sicer prvo favoritinjo turnirja: "Henrietta je večkratna evropska in svetovna prvakinja, ki mi je doslej na turnirjih še ni uspelo premagati, začela sem s tremo, poskušala ostati mirna, po borbi sem bila bolj vesela te zmage kot priborjenega finala. Vedela sem, da lahko, če premagam njo, premagam vsakogar."

Balohova je lanskemu naslovu mladinske svetovne prvakinje dodala še naslov najboljše na svetu v članskih vrstah, ciljev za prihodnost pa ji ne primanjkuje: "Že prihodnje leto se mi ponuja priložnost osvojitve naslova evropske prvakinje, seveda po ostaja velika želja, da bi lahko kdaj zastopala Slovenijo na olimpijskih igrah."

Šimenc je unovčil izkušnje s prvenstva v Budimpešti. | Foto: KBZS Šimenc je unovčil izkušnje s prvenstva v Budimpešti. Foto: KBZS

Šimnic unovčil izkušnje, smola za branilca naslova

Šimnic je na zmagovalnem odru stal že pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, izkušnje pa s pridom uporabil tudi pri letošnjem podvigu. "Intenzivne priprave sem začel že poleti, krona vsega po so bili treningi med prvenstvom, saj sva s trenerjem Sanelom Ljutičem vsak dan opravila posebno pripravo in trening za naslednjega nasprotnika."

Svetovno prvenstvo v Turčiji se ni izšlo enako za oba slovenska branilca naslova. Dvakratni evropski in svetovni prvak Blaž Potočnik se iz Antalye vrača z bronastim odličjem v absolutni kategoriji nad 94 kilogramov v disciplini kick-light, potem ko je po celotedenskem boju z virozo doživel tesen polfinalni poraz proti poznejšemu prvaku, Poljaku Rafalu Gaszczaku. V disciplini point-fighting pa je bila za Tilna Zajca lažja poškodba kolena, ki jo je staknil na Odprtem prvenstvu Slovenije v začetku novembra v Zagorju, prevelika ovira, da bi se lahko v četrtfinalu prebil prek poznejšega finalista Alexa Veresa.

Tina Baloh je v finalu z rezultatom 8:7 premagala Italijanko Domenico Angelino. | Foto: KBZS Tina Baloh je v finalu z rezultatom 8:7 premagala Italijanko Domenico Angelino. Foto: KBZS

Slovenska ekipa "majhna, a kakovostna"

Slovenska izbrana vrsta se je na svetovnem prvenstvu v Antalyi merila v konkurenci 700 borcev in bork iz 63 držav. "Naša ekipa je bila majhna, saj smo pripeljali zgolj sedem tekmovalcev, ampak kakovostna. Poleg dveh osvojenih naslovov svetovnega prvaka in enega brona smo imeli še tri tekmovalce, ki so se prebili do četrtfinalnih bojev," je uspeh slovenske reprezentance komentiral podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in reprezentančni trener za disciplini light-contact in full-contact Tomaž Barada.

Slovenija je imela na tem prvenstvu predstavnike v vseh treh tekmovalnih disciplinah, saj je kot edini slovenski predstavnik v ringu v full-contactu slovenske barve v kategoriji do 67 kg zastopal Urh Černivšek, ki je v četrtfinalu izgubil proti aktualnemu evropskemu prvaku Rusu Juriju Ferorovu.

Slovenska članska reprezentanca je tako na obeh letošnjih prizoriščih svetovnega prvenstva skupno dosegla kar štiri naslove svetovnih prvakov ter po eno srebrno ter po dve bronasti odličji, saj sta konec oktobra na prvem delu prvenstva v Sarajevu v disciplini light-contact naslov prvaka slavila Staša Lipnik (nad 70 kg) in David Žibrat (do 89 kg), medtem ko sta bila Luka Krel (do 84 kg) srebrn in Urša Terdin (do 70 kg) bronasta.

Tomaž Barada: Naredili smo velik korak. Kikboks je postal priznana olimpijska disciplina, ki je sicer še ni v tekmovalnem sistemu. | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Barada: Naredili smo velik korak. Kikboks je postal priznana olimpijska disciplina, ki je sicer še ni v tekmovalnem sistemu. Foto: Vid Ponikvar

Pot do olimpijskih iger "dolga in trnova"

Na krilih dobrih rezultatov in naraščajoče priljubljenosti tega športa pa so tudi v vrstah tega športa vzplamtele olimpijske sanje, poleg tega so 30. november v Turčiji na obletnico priznanja Mednarodnega olimpijskega komiteja zaznamovali tudi kot svetovni dan kikboksa. "Dejstvo je, da smo naredili velik korak. Kikboks je postal priznana olimpijska disciplina, ki je sicer še ni v tekmovalnem sistemu, jo je pa priznal MOK. A je to po drugi strani še bistveno večja zaveza, da bomo nadaljevali po pravi poti, da pridemo do cilja, nastopa na olimpijskih igrah. Pot do tja je še dolga in trnova," je povedal Barada.

Staša Lipnik
Sportal Slovenija ima kar dva svetovna prvaka v kikboksu
Tjaša Ristič karate EP Novi Sad
Sportal Slovenska karateistka nerazpoložena tudi v Madridu
Tim Toplak
Sportal Slovenija ima svetovnega prvaka v ju-jitsuju
Ne spreglejte