Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
24. 5. 2015,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odbojka Slovenija Portugalska Andrea Giani Tine Urnaut

Nedelja, 24. 5. 2015, 18.25

8 let

Slovenci s servisi odpihnili Portugalce

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski odbojkarji so na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na EP z gladkih 3:0 premagali Portugalce. Selektor Andrea Giani je na slovenski klopi debitiral z zmago.

Glede na to, da Slovenija z novim selektorjem Andreo Gianijem ni odigrala niti ene pripravljalne tekme, nas je vse zanimalo, v kakšnem stanju je slovenska odbojkarska reprezentanca. Težav s poškodbami ni bilo, od najboljših je manjkal le Matevž Kamnik, ki še vedno ni povsem zdrav in bo najverjetneje izpustil tudi nastope v evropski ligi. Bil pa bi nared septembra, če bi se Slovenija uvrstila na evropsko prvenstvo.

Italijanski strokovnjak je pričakovano začel s postavo, kakršno smo napovedali že po sobotnem tehničnem sestanku. Za razliko od njegovega predhodnika Luke Slabeta, ki je dajal prednost Gregorju Ropretu, je na mestu organizatorja igre začel z izkušenim Dejanom Vinčićem. Vinku so v prvi postavi delali družbo še Mitja Gasparini, Klemen Čebulj, Tine Urnaut, Alen Pajenk, Danijel Koncilja, na mestu libera pa je bil Jani Kovačič.

Izkoristili šele deveto

Slovenci so tekmo začeli silovito s točko prek kapetana Urnauta, a se Portugalci niso zmedli in kot senca sledili našim odbojkarjem. Vinčić je v prvem nizu pokazal zelo raznovrstno igro, veliko žog sta dobila tudi blokerja Pajenk in Koncilja, zato gostje niso najbolje vedeli, kam je bolje postaviti blok. Zanimivo je, da je Slovenija kljub dobri igri šele po asu Gasparinija povedla za dve (14:12), za tri pa pri 20:17. Portugalski selektor Hugo Silva je hitro zahteval minuto odmora, ki se je tudi obrestovala. Gostje so ujeli slovenske odbojkarje, niz pa se je prevesil v podaljšano igro. Treba je poudariti, da je imela Slovenija ves čas pobudo, a številnih zaključnih žog ji ni uspelo pretopiti v dobljeni niz. Vseeno je na koncu tudi z malce sreče in pomočjo gostov Slovenija dobila prvi niz z 31:29. Gianijevi izbranci so izkoristili šele osmo zaključno žogo za osvojitev niza in doumeli, da so Portugalci vse prej kot naiven nasprotnik.

Nori Gasparini s servisi rešil Slovenijo

Ker se zmagovalnega konja ne menja, je slovenski selektor tudi drugi niz začel z enako postavo. Portugalci so res začeli silovito, povedli s 4:1 in 7:4, a so Slovenci po zaslugi odličnega serviranja Gasparinija na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti (8:7). Izoljan je šov nadaljeval tudi po pavzi in s tremi asi Slovence popeljal do lepe prednosti (11:7).

Kazalo je dobro vse do vodstva s 15:11, ko se je ustavilo v napadu. Čebulj je prejel kar dva bloka in Portugalci so poravnali izid na 15:15. Giani je reagiral in v igro namesto Čebulja poslal Alena Šketa, za katerim je fenomenalna sezona v Italiji. Tudi ta poteza ni spremenila poteka srečanja, Portugalci so povedli celo z 18:16, po točki za znižanje pa je na servis znova prišel vroči Gasparini. Primorec je z zadržanim servisom takoj dosegel as za izenačenje, nato pa bombardiral naprej in Slovenijo popeljal do vodstva z 22:18, kar je zadostovalo tudi za zmago v drugem nizu. Slovenci so na koncu dobili niz z na videz lahkih 25:20.

V tretjem nizu predaja Portugalcev

Če so v prvih dveh nizih Portugalci še pretili, pa je v tretjem nizu Slovenija gostom pobegnila že na samem začetku. Vseeno visoka prednost izbrancev Andree Gianija ni uspavala, saj tudi v nadaljevanju niso popuščali in igrali zagrizeno. Danes izjemni Vinko je lepo delil žoge na vse strani, soigralci pa so jih pretapljali v točke. Slovenija je tako ob drugem tehničnem odmoru vodila že s kar 16:8 in niz je bil že dobljen, s tem pa tudi prvi polčas dodatnih kvalifikacij.

Portugalce bo treba za uvrstitev na šesto evropsko prvenstvo premagati še enkrat, sicer bo za ta podvig treba zmagati v skrajšanem "zlatem nizu". Po videnem v Mariboru loterija ne bo potrebna.

Ne spreglejte