Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 5. 2021,
9.17

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Katja Debevec Anže Peharc

Nedelja, 23. 5. 2021, 9.17

2 leti, 11 mesecev

Športno plezanje

Slovenca del najboljše šesterice na tekmi v Salt Lake Cityju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Anže peharc Kranj | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Kljub odsotnosti najboljše slovenske športne plezalke Janje Garnbret so bili Slovenci zastopani v finalu tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju. Finale sta si priborila Anže Peharc in Gregor Vezonik. Tekmo sta končala na petem oziroma šestem mestu. Katja Debevec je v ženskem polfinalu vpisala osmo mesto.

Predvsem moški polfinale je prinesel kar nekaj sprememb na vrhu. Vodilni po kvalifikacijah, Japonec Yoshiyuki Ogata, je bil na 16. mestu daleč od preboja med najboljšo šesterico finalistov.

Na vrhu po polfinalu je bil njegov rojak Kokoro Fujii. A je v finalu svoje mojstrstvo znova dokazal Čeh Adam Ondra, ki je po uvodni tekmi sezone v Meiringenu v Italiji zmagal tudi na prvi od dveh balvanskih preizkušenj v mestu ob Velikem slanem jezeru v ameriški zvezni državi Utah.

Ondra je edini v moškem finalu osvojil vse štiri vrhove balvanskih smeri, drugega, tretjega in četrtega celo v prvem poskusu, medtem ko je pri prvem za vrh potreboval pet poskusov.

Drugo mesto je osvojil 17-letni Francoz Mejdi Schalck, ki je za svoje prve stopničke na največjih tekmah ugnal avstrijskega veterana Jakoba Schuberta, ta pa je s tremi vrhovi, a z manjšim številom poskusov na četrto mesto potisnil japonskega predstavnika.

Fujii se je uvrstil pred slovenskima finalistoma Peharcem in Vezonikom. Peharc je celo vodil po prvem finalnem balvanu, ki ga je kot edini rešil v dveh poskusih, a je pri naslednjih ostal brez vrhov smeri. Tudi Vezonik je bil uspešen le v drugi finalni balvanski smeri.

Vezonik je bil po polfinalu tretji, Peharc peti. Peharc je kvalifikacije končal na 10. mestu, Vezonik je bil 11.

Katja Debevec | Foto: Vid Ponikvar Katja Debevec Foto: Vid Ponikvar

Debevčeva blizu finala

V ženskem polfinalu je 19-letna domačinka Natalia Grossman ubranila vodstvo iz polfinala in se veselila prve zmage na velikih tekmah.

Drugo mesto je pripadlo 16-letni Francozinji Oriane Bertone, ki je preprečila dvojno ameriško zmago. Druga ameriška finalistka, 20-letna Brooke Raboutou, je osvojila tretje mesto, svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Bertonejeva je bila na stopničkah že v Meiringenu.

Edina slovenska predstavnica v ženskem polfinalu Debevčeva je bila z dvema osvojenima vrhovoma na osmem mestu zelo blizu preboja v finale. Debevčeva je bila v kvalifikacijah šesta.

Na štartu petkovih kvalifikacij je bilo pet Slovencev. Vita Lukan je med 49 tekmovalkami v kvalifikacijah zasedla 23. mesto, Jernej Kruder pa je v konkurenci 55 tekmovalcev zasedel 29. mesto.

Karavana svetovnega pokala v športnem plezanju ostaja v Salt Lake Cityju, kjer bosta od 28. do 31. maja na sporedu še uvodna preizkušnja sezone v hitrostnem plezanju in tretja tekma v balvanskem plezanju.

Na obeh bo nastopila tudi prva slovenska zvezdnica Janja Garnbret, ki je sezono odprla s prepričljivo balvansko zmago v Meiringenu in po dolgem tekmovalnem premoru zaradi novega koronavirusa dobila potrditev o dobri formi. Osrednji cilj sezone Garnbretove so olimpijske igre avgusta v Tokiu, na katerih bo slovenske barve branila skupaj z Mio Krampl.

Anže Peharc Gorazd Hren IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Dva slovenska finala v Salt Lake Cityju
Katja Debevec
Sportal Ob odsotnosti Garnbretove trije slovenski polfinali v Utahu
Ne spreglejte