Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2022,
15.51

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

svetovno prvenstvo slalom Lillehammer parasmučanje Jernej Slivnik

Petek, 21. 1. 2022, 15.51

2 leti, 3 mesece

LILLEHAMMER, SVETOVNO PRVENSTVO V PARASMUČANJU, SLALOM

Slivnik še boljši kot v veleslalomu, v slalomu tik pod stopničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Jernej Slivnik | Jernej Slivnik je preizkušnjo v kategoriji sedečih smučarjev končal tik pod stopničkami. | Foto Sportida

Jernej Slivnik je preizkušnjo v kategoriji sedečih smučarjev končal tik pod stopničkami.

Foto: Sportida

Najboljši slovenski parasmučar Jernej Slivnik je na svojem drugem in zadnjem nastopu na svetovnem prvenstvu za smučarje invalide v norveškem Lillehammerju osvojil četrto mesto v slalomu. Pred dvema dnevoma je bil sedmi v veleslalomu.

Za 21-letnega Hrušičana se je SP končalo z odličnim rezultatom, saj je v Lillehammerju po sedmem mestu na sredinem veleslalomu današnji slalom sklenil s še boljšim dosežkom in preizkušnjo v kategoriji sedečih smučarjev končal tik pod stopničkami. Po prvi vožnji je bil šesti, v drugo pa je še popravil svojo uvrstitev.

Jernej Slivnik
Sportal Slivnik do izida kariere

Slivnik je že na sredini tekmi potrdil, da je v dobri formi. S prebojem med prvih deset mu je z ramen padlo breme, zato je na današnji tekmi lahko smučal sproščeno, predvsem pa zbrano in natančno, vse skupaj pa je bilo dovolj za četrto mesto.

Svetovni prvak med sedečimi smučarji je postal domačin Jesper Pedersen (1:27,61), srebro je dobil Francoz Victor Pierrel (1:30,28), bron pa Nizozemec Niels De Langen (1:31,37). Slivnikov čas je bil 1:34,62.

V drugi vožnji šel še bolj 'na glavo'

Roman Podlipnik: Tokrat se je Jernej izkazal tudi na trdi podlagi, kjer je imel včasih nekaj bojazni. Na tem prvenstvu je pridobil tudi samozavest.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Roman Podlipnik: Tokrat se je Jernej izkazal tudi na trdi podlagi, kjer je imel včasih nekaj bojazni. Na tem prvenstvu je pridobil tudi samozavest. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Že v prvi vožnji sem odpeljal zelo dobro. Postavitev je bila direktna in hitra. V drugi sem šel še bolj 'na glavo', za Poljakom Igorjem Sikorskim sem bil stotinko zadaj. To me je še dodatno motiviralo. Napadel sem in z nekaj napakami prišel do četrtega mesta," je po tekmi povedal Slivnik in dodal: "Tega svetovnega prvenstva sem se resnično veselil. Morda še bolj kot iger v Pekingu. Vesel sem, ker se je tako izteklo v tej pravljični Norveški. Vse skupaj pa je krasen in izvrsten motiv za nastop na paraolimpijskih igrah."

"Vedeli smo, da lahko Jernej tako smuča ob določenih pogojih. Tokrat se je izkazal tudi na trdi podlagi, kjer je imel včasih nekaj bojazni. Na tem prvenstvu je pridobil tudi samozavest. V veleslalomu je v drugo smučal z malce zavore, a je ravno zato naredil napako. V smučanju je tako, da moraš ves čas napadati, tudi za ceno tega, da narediš napako. V slalomu se je po sedmem mestu v veleslalomu sprostil malce bolj in dobro opravil s progo," je SP pospremil trener Roman Podlipnik.

Dobra spodbuda za paraolimpijske igre

Svetovno prvenstvo na Norveškem je bilo za Slivnika že drugo takšno tekmovanje v karieri, na tej ravni tekmovanja je prvič nastopil že pred tremi leti. Takrat je bil deseti v slalomu ter 17. v veleslalomu.

Dosežka v Lillehammerju pa bosta za Slivnika tudi zelo dobra spodbuda za prihajajoče paraolimpijske igre, ki so njegov glavni cilj v sezoni. Najboljši športniki invalidi se bodo v Pekingu merili med 4. in 13. marcem. Slivnik bo na Kitajskem zagotovo nastopil v slalomu in veleslalomu. Na naslednjih tekmah svetovnega pokala pa si bo skušal privoziti dovolj točk še za nastop v superveleslalomu.

Preberite še:

Jernej Slivnik
Sportal Slivnika do paraolimpijskih iger loči še natanko 50 dni
Ne spreglejte