Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
2. 1. 2012,
21.02

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Drew Brees Tom Brady

Ponedeljek, 2. 1. 2012, 21.02

3 leta, 1 mesec

Sezona rekordov - ko ga doseže še rezervist

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo končan redni del sezone lige NFL je ponudil vrsto rekordov. Drew Brees in Tom Brady sta bila fantastična, "tight endi" dosegajo vse več jardov, blestel je novinec Cam Newton.

Aaron Rodgers? Kdo? Brett Favre? Kdo? Matt Flynn je na zadnji tekmi rednega dela lige NFL podal za Green Bay Packers rekordnih 480 jardov in šest "touchdownov". Kaj takega na eni tekmi ni uspelo niti Rodgersu, niti predhodniku slednjega in rekorderju v nešteto statističnih kategorijah, Favru. Tako so Packers, branilci naslova, redni del končali s 15. sezonsko zmago in sicer so Detroit Lions premagali s 45:41. Pri slednjih je imel podajalec Matt Stafford kar 520 jardov. Oba skupaj torej 1.000 jardov, kar je nov mejnik lige. Rekorda rezervista Flynna sta le pika na i sezoni polni novih in norih rekordnih dosežkov. V naslednjih vrsticah bomo nanizali nekaj najbolj zanimivih.

Izjemni Saints na čelu z Breesom

Najbolj impresivni rekordi so uspeli New Orleans Saints in njihovemu podajalcu Drewu Breesu. Ta je že na predzadnji tekmi rednega dela presegel rekord v podanih jardih v eni sezoni, ki ga je skoraj dve desetletji držal legendarni Dan Marino (5.084). Po nedeljski zmagi New Orleansa s 45:17 nad Carolino Pathers, ko je Brees podal še za 389 jardov in pet "touchdownov", pa nov mejnik znaša neverjetnih 5.476 jardov. Marina je prehitel tudi podajalec New England Patriots, Tom Brady (5.235). Ti trije so edini v zgodovini lige NFL, ki so v eni sezoni presegli 5.000 jardov.

Nazaj k rekordom New Orleansa: največ jardov napada v eni sezoni (7.474), največ prvih poizkusov (416), najmanj izgubljenih žog ("fumblov") v sezoni (šest). Brees je postavil še naslednja rekorda: največ zaključenih podaj v eni sezoni (468) in 71,6 odstotkov zaključenih podaj. Prvi rekord je vzel Peytonu Manningu (450 leta 2010 z Indianapolis Colts), drugega pa sam sebi (70,6 odstotna uspešnost v predlanski sezoni, ko so osvojili Super Bowl). Brees je s svojimi natančnimi podajami do novega mejnika pomagal tudi Jimmyju Grahamu. Ta bi bil s 1.310 ujetimi jardi lahko nov rekorder med "tight endi", če ne bi Rob Gronkowski (Patriots) na zadnji tekmi ujel 108 jardov in sezono končal z rekordnimi 1.327 jardi.

Newton presegel Peytona Manninga

V zgodovino se je zapisal tudi lani prvi izbor na naboru, Cam Newton. Podajalec Carolina Panthers je na 16 tekmah rednega dela podal za 4.051 jardov in tako presegel "rookie" mejnik Peytona Manninga. Obenem je še s tekom zbral več sto jardov. Da je neverjeten talent, je pokazal že na debitanski tekmi, ko je imel 422 jardov. Bo to dovolj za naziv novinca leta? Niso se uvrstili v končnico, medtem ko je to uspelo moštvu Cincinnati Bengals, za katere je zelo dobro podajal novinec Andy Dalton. Izpostavimo še nekaj preostalih rekordov: najdaljši prosti strel (63 jardov Sebastiana Janikowskega iz Oakland Raiders), najdaljše vračanje po "kickoffu" za "touchdown" (108 jardov Randalla Cobba iz Green Baya), največ zadetih prostih strelov v eni sezoni (44 Davida Akersa, "kickerja" San Francisco 49ers), največ vračanj po "puntu" za "touchdown" v eni sezoni (štirje Patricka Petersona, člana Arizona Cardinals), največ "touchdownov" podajalca v zadnjih četrtinah v eni sezoni (15 Elija Manninga iz New York Giants) ...

Allenu zmanjkalo pol "sacka"

Še o rekordu, ki ni padel, a ni manjkalo veliko, član Minnesote Vikings pa si ga je res želel. Jared Allen je na nedeljski tekmi podajalca Chicago Bears na tla podrl tri in polkrat. A 3,5 "sacka" ni bilo dovolj za rekordni dosežek Michaela Strahana, ki je v eni sezoni zbral 22,5 "sacka". Allen se je ustavil pri številki 22. Kot bi na tekmovanju za kralja maturantskega plesa končal na drugem mestu, se je izrazil Allen. "Najbrž bi od veselja čelado zalučal med gledalce. Ali pa bi stekal na VIP tribuno in poljubil soprogo in otroke, nato pa odšel v slačilnico in končal kariero. Mogoče bi jokal. Ali pa bi odvrgel ramenske ščitnike. Najbrž bi zato dobili 15 jardov kazni, tako da je bolje, da nisem dosegel rekorda," se je šalil Jared Allen, edini član Minnesota Vikings, ki si v zanje mizerni sezoni zasluži pozitivno oceno (zmagali so le trikrat).

Ne spreglejte