Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 5. 2021,
22.13

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Matej Šebenik šah

Torek, 25. 5. 2021, 22.13

2 leti, 11 mesecev

kvalifikacije za svetovni pokal, podčetrtek

Šebenik v naslednjem krogu, kvartet izpadel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Matej Šebenik | Matej Šebenik je napredoval v naslednji krog šahovskih kvalifikacij za svetovni pokal. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Matej Šebenik je napredoval v naslednji krog šahovskih kvalifikacij za svetovni pokal.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski velemojster Matej Šebenik se je uvrstil v naslednji krog šahovskih kvalifikacij za svetovni pokal, ki med 24. in 30. majem potekajo v hibridni obliki. Slovenci igrajo v Termah Olimia v Podčetrtku, Šebenik je ugnal Makedonca Kirila Georgijevja po dodatnih partijah, preostala četverica Slovencev pa je izpadla.

Šebenik in Georgijev sta zmagala z belimi figurami, odločitev o zmagovalcu dvoboja je padla v pospešenem tempu, ko je slovenski velemojster slavil z 1,5:0,5. Velemojster Marko Tratar si je izboril dodatne partije s Poljakom Grzegorzem Gajewskim, oba sta si razdelila točki po partijah v standardnem tempu, Tratar je nato klonil v dodatnem delu.

Izpadli sta tudi Jan Šubelj in Žan Tomazini, ki sta po porazih v ponedeljek danes remizirala in izgubila z 0,5:1,5, Laura Unuk pa je izgubila tudi drugi dvoboj (0:2).

Vsi slovenski predstavniki v kvalifikacijah v Podčetrtku so imeli precej višje rangirane velemojstre. Čeh Jan Krejči je izločil mednarodnega mojstra Šublja, Šved Tiger Hillarp Persson pa mednarodnega mojstra Tomazinija. Rus Ivan Rozum je premagal Unukovo, prvo slovensko šahistko doslej z nazivom mednarodnega mojstra. Slednja ima več kot 140 točk nižji rating od tekmeca.

V sredo se tekmovanje nadaljuje z naslednjim izločilnim krogom. Igrajo prek spleta, a v standardnem tempu v dvorani pod nadzorom kamer in sodnikov. Srednjeevropski šahovski pokal sredi maja, tudi s slovensko udeležbo, je bil prvi večji mednarodni ekipni šahovski dogodek, ki je bil izveden na tak način in je bil tudi ratingiran.

Preberite še:

Sportal Štirje porazi in remi slovenskih šahistov v uvodu kvalifikacij za svetovni pokal
Ne spreglejte