SiolNET. Sportal Drugi športi
4,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Finale sezone svetovnega pokala v športnem plezanju

Zgodovinski uspeh, trikrat Zdravljica in solze sreče v Kranju #video

4,20

termometer

Domen Škofic
Foto: Bobo

Komaj 17-letna Korošica Janja Garnbret je danes v Kranju ob koncu sezone svetovnega pokala v športnem plezanju osvojila tretje mesto in že v svoji prvi sezoni v članski konkurenci prejela pokal za zmago v skupnem seštevku težavnosti in kombinacije. Njen partner Domen Škofic pa se kot prvi Slovenec v zgodovini veseli skupne zmage v težavnosti. To je najuspešnejša sezona za slovenske plezalce, ki so s 1575 točkami zmagali tudi v pokalu narodov.

#foto: Kliknite za ogled fotogalerije, ki je nastala skozi objektiv Gregorja Valančiča
1 / 27
2 / 27
3 / 27
4 / 27
5 / 27
6 / 27
7 / 27
8 / 27
9 / 27
10 / 27
11 / 27
12 / 27
13 / 27
14 / 27
15 / 27
16 / 27
17 / 27
18 / 27
19 / 27
20 / 27
21 / 27
22 / 27
23 / 27
24 / 27
25 / 27
26 / 27
27 / 27

Najboljša na svetu sta Slovenca!

Športna dvorana Zlato polje v Kranju je bila prvič v 21-letni zgodovini organizacije sklepnega dejanja svetovnega pokala v športnem plezanju razprodana. Glavni razlog za takšno zanimanje sta brez dvoma prva dama svetovnega športnega plezanja Janja Garnbret in njen življenjski in plezalni partner Domen Škofic.

Že v prvi članski sezoni je 17-letna Garnbretova zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Že v prvi članski sezoni je 17-letna Garnbretova zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Foto: Grega Valančič / Sportida

Domen Škofic je najboljši na svetu v težavnostnem plezanju. Domen Škofic je najboljši na svetu v težavnostnem plezanju. Foto: Grega Valančič / Sportida

Kranjska dvorana Zlato polje je pokala po šivih. Organizatorji so prodajo vstopnic ustavili že v dopoldanskih urah. Kranjska dvorana Zlato polje je pokala po šivih. Organizatorji so prodajo vstopnic ustavili že v dopoldanskih urah. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po njuni zaslugi je več kot 1.400 gledalcev, ki so z glasnim spodbujanjem brez izjeme spodbujali vse tekmovalce, kar trikrat stoje prepevalo Zdravljico.  

Zgodovinska prva sezona med člani

Komaj 17-letna Korošica ima za seboj neverjetno premierno sezono v članski konkurenci. Postala je svetovna članska in mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju in po zaslugi stalne odličnosti skozi vso sezono tudi zmagovalka skupnega seštevka v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem.

Sedemnajstletni Korošici letos nihče ni mogel do živega. Želela si je zmagati tudi pred domačimi navijači, na koncu pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom. Zmaga je pripadla Belgijki Anak Verhoeven, drugo mesto pa Japonki Akijo Noguči. Sedemnajstletni Korošici letos nihče ni mogel do živega. Želela si je zmagati tudi pred domačimi navijači, na koncu pa se je morala zadovoljiti s tretjim mestom. Zmaga je pripadla Belgijki Anak Verhoeven, drugo mesto pa Japonki Akijo Noguči. Foto: Grega Valančič/Sportida

Plezanje Kranj 2016 Škofic Garnbret Markovič Foto: Grega Valančič / Sportida

Na prestolu skupnega seštevka v težavnostnem plezanju se ji je pridružil tudi njen partner, radovljiški plezalec Domen Škofic, ki je v Kranju sploh prvič stopil na zmagovalni oder (zasedel je drugo mesto) in potrdil svoj letošnji primat v moški konkurenci.

To je zgodovinski dosežek za slovensko plezanje. Noben Slovenec še ni zmagal v skupnem seštevku, so pa to že storile tri Slovenke. Poleg Garnbretove še Mina Markovič (trikrat) in Maja Vidmar, ki je v skupnem seštevku slavila v njeni najuspešnejši sezoni 2007.

Janja Garnbret med nastopom v Kranju:

17-letnico so izdali "živčki"

Janja Garnbret Foto: Grega Valančič/Sportida

Čustva ob koncu sezone ... Solze sreče, jih je opisala nadarjena plezalka. Čustva ob koncu sezone ... Solze sreče, jih je opisala nadarjena plezalka. Foto: A. T. K.

Mlada koroška plezalka je po tekmi priznala, da se je danes v prestolnici Gorenjske navijačem (s Koroške in Velenja sta v Kranj pripotovala dva avtobusa njenih navijačev) želela zahvaliti za podporo, ki jo je čutila vso sezono, a se ji ni izšlo po željah. Po vodstvu v polfinalu in kvalifikacijah, ki ji je vlilo samozavest, se je morala v finalu zadovoljiti z zanjo skromnim tretjim mestom. Solze, ki so se v njenih očeh zalesketale po svečani podelitvi, so solze sreče in ne razočaranja, je dejala.

Zmaga je pripadla Belgijki Anak Verhoeven, drugo mesto pa Japonki Akiyo Noguchi. Izkušena 29-letna slovenska plezalka Mina Markovič je pristala na nehvaležnem 4. mestu.

Nasprotno pa se je vse poklopilo 22-letnemu Škoficu, ki je v Kranju prvič stopil na zmagovalni oder. Zmagal je Nemec Sebastian Halenke, tretji je bil Italijan Stefano Ghisolfi.

Mina Markovič med nastopom v Kranju:

Urban Primožič je danes po šestem mestu pred domačimi navijači sklenil svojo športno kariero. Urban Primožič je danes po šestem mestu pred domačimi navijači sklenil svojo športno kariero. Foto: Stanko Gruden

Po petih letih je v kranjskem finalu znova nastopil tudi 24-letni Urban Primožič, ki se je s končnim šestim mestom poslovil od tekmovalnega plezanja.

V prihodnje se bo posvetil poslovnim izzivom, plezal bo za svojo dušo, pripravljen pa je pomagati tudi reprezentanci in domačemu plezalnemu klubu v Škofja Loki. 

REZULTATI finalne tekme svetovnega pokala Kranj 2016

ženske - 49 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 73 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Anak Verhoeven (BEL)
2. Akiyo Noguchi (JAP)
3. Janja Garnbret (SLO)
4. Mina Markovič (SLO)
5. Hannah Schubert (AVS)
6. Jain Kim (KOR)
7. Yuka Kobayashi (JAP)
8. Mathilde Becerra (FRA)
...
11. Katja Kadič (SLO)
19. Vita Lukan (SLO)
20. Rebeka Kamin (SLO)
24. Tjaša Kalan (SLO)
26. Mia Krampl (SLO)
34. Kaja Skvarč Božič (SLO)
35. 
Tjaša Slemenšek (SLO)
38. 
Veronika Meke (SLO)
1. Sebastian Halenke (NEM)
2. Domen Škofic (SLO)
3. 
Jakob Schubert (AVS)
4. Stefano Ghisolfi (ITA)
5. 
Dmitrii Fakiryanov (RUS)
6. 
Urban Primožič (SLO)
7. Romain Desgranges (FRA)
8. Yuki Hada (JAP)
...
16. Jure Raztresen (SLO)
19. Milan Preskar (SLO)
42. Jernej Kruder (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
47. Martin Bergant (SLO)
51. Gregor Vezonik (SLO)
54. Zan Sudar (SLO)
 

SKUPNA RAZVRSTITEV svetovnega pokala 2016
Težavnost

ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 530 točk
2. Anak Verhoeven (BEL) - 495 točk
3. Jain Kim (KOR) - 395 točk
4. Magdalena Röck (AVS) - 345 točk
5. Mina Markovič (SLO) - 306 točk

...
20. Tjaša Kalan (SLO) - 77 točk
1. Domen Škofic (SLO) - 472 točk
2. Jakob Schubert (AVS) - 402 točk
3. Romain Desgranges (FRA) - 380 točk
...
10. Urban Primožič (SLO) - 199 točk

Kombinacija

ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 596 točk
2. Akiyo Noguchi (JAP) - 447 točk
3. Jessica Pilz (AVS) - 286 točk
1. Sean McColl (KAN) - 538 točka
2. Jakob Schubert (AVS) - 439 točk
3. Kokoro Fujii (JAP) - 423 točk

Pokal narodov (vir: IFSC)

1. Slovenija - 1575 točk 
2. Francija - 1548 točk
3. Avstrija - 1325 točk

Intervju z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem si bosta na naših straneh lahko prebrali jutri zjutraj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 812
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin