Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2019,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

plavanje Regan Smith

Petek, 26. 7. 2019, 14.00

4 leta, 8 mesecev

SP v plavanju

V Gwangjuju ameriško-ruski dan rekordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Regan Smith | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Ameriški plavalec Calaeb Dressel je na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju v polfinalu dosegel nov svetovni rekord na 100 m delfin. Nova svetovna rekorda sta bila danes postavljena tudi v 200 m prsno v moški konkurenci in 200 m hrbtno med ženskami, kjer sta nova mejnika dosegla Rus Anton Čupkov in Američanka Regan Smith.

Dressel je razdaljo dveh dolžin premagal v 49,50 sekunde in za 32 stotink izboljšal rekord slovitega rojaka Michaela Phelpsa s svetovnega prvenstva 2009 v Rimu in takratnega obdobja visokotehnoloških kopalk.

V Južni Koreji je s tem padel že drugi Phelpsov rekord. V četrtek je Američanu rekord na 200 m delfin odvzel Madžar Kristof Milak. Dvaindvajsetletni Dressel je bil z 21,18 nato najhitrejši še v polfinalu na 50 m prosto, a bil od svetovnega rekorda Brazilca Cesarja Ciela Filha počasnejši dobri dve desetinki sekunde.

Medtem se je 17-letna Smithova z dosežkom 2:03,35 kot prva ženska spustila pod mejo 2:04 minute na 200-metrski razdalji hrbtno. Star rekord rojakinje Missy Franklin je izboljšala za 71 stotink sekunde.

Ameriški plavalec Caeleb Dressel je na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju v polfinalu dosegel nov svetovni rekord na 100 m delfin.  | Foto: Gulliver/Getty Images Ameriški plavalec Caeleb Dressel je na svetovnem prvenstvu v Gwangjuju v polfinalu dosegel nov svetovni rekord na 100 m delfin. Foto: Gulliver/Getty Images

V uvodu v večer pa je za vseameriški rekord 52,04 poskrbela olimpijska prvakinja Simone Manuel in ubranila naslov iz Budimpešte na 100 m prosto. Na zunanji prvi progi je 22-letnica presenetila favorizirani Avstralko Cate Campbell in švedsko svetovno rekorderko Sarah Sjoestroem, ki sta se morali zadovoljiti s srebrom in bronom.

Druga polovica večera je bila povsem ruska. Čupkov je postal novi svetovni rekorder na 200 m prsno. V finalu svetovnega prvenstva je z dosežkom 2:06,16 kar za 56 stotink sekunde izboljšal rekord, ki ga je v četrtek v polfinalu dosegel Avstralec Matthew Wilson.

Wilson je v četrtek izenačil svetovni rekord Japonca Ippeia Watanabeja, prav ta dva plavalca pa sta danes osvojila srebro in bron. Avstralec je bil od rekorda oddaljen stotinko, Japonec pa šest, s čimer je bila disciplina med najmočnejšimi na tekmovanju.

V preostalih disciplinah je Rusinja Julija Jefimova prepričljivo dobila tekmo na 200 m prsno. Njen rojak Jevgenij Rilov je dobil tekmo na 200 m hrbtno in Ryanu Murphyju na drugem mestu preprečil, da bi vnovič zadonela ameriška himna.

V štafeti na 4 x 200 m prosto so se zmage veselili Avstralci in s svojo himno poskrbeli za spremembo glasbenega programa v bazenu v Gwangjuju.

Katie Ledecky
Sportal Ledeckyjevi k hitri vrnitvi pomagalo tudi sporočilo Phelpsa
Ne spreglejte