Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2020,
19.36

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

3

Natisni članek

Vršič Kranjska Gora Goni Pony

Sobota, 5. 9. 2020, 19.36

3 leta, 7 mesecev

Nor rekord: s ponijem na Vršič v manj kot 40 minutah! #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

3

GONI PONY 2020 Luka Kovačič | Gorski tekač Luka Kovačič je postavil nov rekord s kolesom pony na Vršič. Za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami, je potreboval samo 39 minut in 39 sekund.  | Foto Matic Ritonja/Sportida

Gorski tekač Luka Kovačič je postavil nov rekord s kolesom pony na Vršič. Za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami, je potreboval samo 39 minut in 39 sekund.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Letos na šesti izvedbi kolesarske dirke Goni Pony sicer res ne moremo govoriti o rekordni udeležbi, saj je bila ta zaradi ukrepov NIJZ skrčena na največ 500 tekmovalcev, lahko pa znova govorimo o rekordnih časih. Absolutni zmagovalec kolesarske dirke z retro nostalgijo, ki sicer ima zabavni predznak, a ko gre zares, gre pač zares, je gorski tekač in turni smučar Luka Kovačič (39:39), med dekleti pa je bila že četrtič nepremagljiva amaterska kolesarka Laura Šimenc (45:48).

Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je bilo na štartu šeste izvedbe Goni Pony samo 500 tekmovalcev. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je bilo na štartu šeste izvedbe Goni Pony samo 500 tekmovalcev. Foto: Matic Ritonja/Sportida

GONI PONY 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

GONI PONY 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Kljub ukrepom, ki so organizatorje prisilili, da so močno zdesetkali listo udeležencev – lani jih je bilo na štartni listi več kot 1300, letos so se morali ustaviti pri številu 500 –, dirka ni izgubila na svojem šarmu in sproščenosti, tisti najboljši pa so ohranili svojo nepopustljivost in pedala navili do konca.

GONI PONY 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Rekorda v obeh konkurencah!

Tak je bil tudi rezultat. Luka Kovačič, gorski tekač, ki je konec avgusta v enem zamahu oziroma v manj kot 14 urah pretekel pet najvišjih slovenskih vrhov, je za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami, potreboval samo 39 minut in 39 sekund, kar je nov rekord vožnje s ponijem na Vršič.

Kovačič je sicer prepričan, da je njegov rekordni čas ni skrajni limit in da ga je možno še izboljšati.

Gorski tekač Luka Kovačič je resno zagrizel v vršiški klanec. Za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami je potreboval samo 39 minut in 39 sekund, kar je nov rekord vožnje s ponijem na Vršič. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Gorski tekač Luka Kovačič je resno zagrizel v vršiški klanec. Za 13-kilometrsko traso z 801 višinskim metrom, naklonom do 10,8 odstotka in 24 serpentinami je potreboval samo 39 minut in 39 sekund, kar je nov rekord vožnje s ponijem na Vršič. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Skoraj pet minut za Kranjčanom, ki je sicer tudi nekdanji cestni kolesar, je v cilj pripeljal Srečko Brulc (44:26), tretje mesto pa je pripadlo Alexandru Petru (45:44).

V ženski konkurenci je bila znova nepremagljiva nesporna kraljica dirke Goni Pony – zmagala je že četrtič, to pa je tudi njen četrti nastop na tej dirki –, doktorica veterinarskih znanosti Laura Šimenc. Štartno črto je prečkala s časom 45 minut in 48 sekund, zadnji del je prevozila celo z zlomljenim krmilom.

"Približno tri kilometre pred ciljem sem ugotovila, da sem zlomila krmilo. Desni del krmila se je začel premikati, zato nisem več poganjala v stoje, da ga ne bi odlomila do konca, in sem malce previdneje nadaljevala v sede," je povedala Šimenčeva, ki je dirkala z nekoliko prilagojenim kolesom, med drugim tudi s tremi zobci več na zadnjem verižniku.

Laura Šimenc je bila med dekleti znova nepremagljiva, prehiteli pa so jo samo trije fantje. Od Kranjske Gore do Vršiča je potrebovala samo 45 minut in  48 sekund, kar je pet minut hitreje kot lani. To je njena četrta zmaga na tej dirki.  | Foto: Matic Ritonja/Sportida Laura Šimenc je bila med dekleti znova nepremagljiva, prehiteli pa so jo samo trije fantje. Od Kranjske Gore do Vršiča je potrebovala samo 45 minut in 48 sekund, kar je pet minut hitreje kot lani. To je njena četrta zmaga na tej dirki. Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Lani sem imela pretežko prestavo in lažja mi je bolj ustrezala, čeprav sem mimo Jasne po ravnini izgubila. A se nisem obremenjevala, šla sem svoj tempo. Tudi glede na druge dirke sem letos dobro pripravljena, čeprav ne vem zakaj, ker ne treniram po planu, le sproščeno kolesarim. Zadovoljna sem, pomerila sem se tudi s tretjim fantom, a s takšnim krmilom mu v zaključku nisem bila kos. Tudi drugega sem videla, Lukata pa le na štartu!" se je smejalo nekdanji svetovni prvakinji med amaterskimi kolesarkami.

GONI PONY 2020 | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Drugo mesto je osvojila gorska tekačica Barbara Trunkelj (51:56), tretje pa Tanja Rode, ki je za traso porabila uro, dve minuti in 35 sekund (1:02:35).

Žirija za retro slog, ki jo je vodil smučarski krosist Filip Flisar, je za naj retro bejbo razglasila Tino Mezeg, za naj retro tipa pa Jana Kozina. Naj retro skupina sta postala Mirjana in Stefan Svenda.  Za nagrado jih čaka karting vožnja na dirkališču Red Bull Ring v Spielbergu in legendarne superge Startas z unikatno poslikavo.

Utrinke z dirke si oglejte v fotogalerijah Matica Ritonje/Sportida:

1. del:

Fotogalerija
1 / 45

2. del:

Fotogalerija
1 / 12

3. del:

Fotogalerija
1 / 57

Preberite še:

Luka Kovačič
Sportal Na Triglav, Jalovec, Mangart, Visoki Rokav in Škrlatico v manj kot 14 urah #video
Sportal Padel je nov rekord gorskega teka: v 1;26:45 iz Krme do Triglava

 

 

 

Ne spreglejte