Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
6. 6. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

Natisni članek

skok v športno preteklost Jess Willard Jack Dempsey

Nedelja, 6. 6. 2021, 4.00

2 leti, 10 mesecev

Skok v športno preteklost

Po več kot 100 letih še vedno velja za enega najbolj brutalnih pretepov #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

4

Od znamenitega dvoboja je minilo že več kot sto let, a o njem se govori in piše še danes. Četrtega julija leta 1919 sta se v Toledu, državi Ohio, v boksarskem ringu pomerila Jack Dempsey in Jess Willard. Mnogi menijo, da je bil to eden najznamenitejših dvobojev v zgodovini boksa.

Ljubitelji boksa so verjetno že večkrat slišali za boksarsko ime Jack Dempsey, ki je svoje čase blestel v ringu. A prej omenjeni dvoboj je Dempseyja izstrelil med boksarske zvezde. Še danes pa obstaja posnetek ene najbolj brutalnih uvodnih rund v boksu.

Jess Willard je leta 1915 postal svetovni prvak. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jess Willard je leta 1915 postal svetovni prvak. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dobesedno smrtonosni udarci

Jess Willard je bil od leta 1915 svetovni prvak v težki kategoriji in nasprotniki so imeli pred njim veliko strahospoštovanje. Svojo boksarsko kariero je začel šele pri 27 letih. Za tiste čase je veljal za pravega orjaka, saj je v višino meril kar 198 centimetrov in tehtal 106 kilogramov. Znan je postal po dvoboju leta 1913, ko se je boril proti Jacku Youngu. Young je prejel tako močen udarec, da je v deveti rundi nesrečno umrl.

Jess je bil obtožen umora druge stopnje, toda sodno bitko je dobil. Dve leti zatem je postal svetovni prvak v težki kategoriji, potem ko se je leta 1915 boril proti priljubljenemu Jacku Johnsonu. Dvoboj, ki je potekal v Havani, se je končal po neverjetnih 26 rundah.

Ena najbolj brutalnih prvih rund v zgodovini boksa.

Podcenjevanje, ki je Dempseyja samo še bolj razjezilo

Štiri leta kasneje je Jess Willard sprejel dvoboj z mladim Jackom Dempseyjem, ki je izhajal iz številčne družine − bil je namreč eden od trinajstih otrok. Sprva je svoj boksarski talent kazal s pretepi za denar v barih. Njegova pot se je vzpenjala in leta 1919 je dobil priložnost, da se bori za naslov svetovnega prvaka. Pred dvobojem so ga zmotili podcenjujoči komentarji njegovega nasprotnika. Ta je rekel, da bo to najlažji dvoboj v njegovi karieri, in ob tem poudaril, da bo vesel, da se bo pas svetovnega prvaka vrnil belcu.

Dempseyjevi so namreč bili mešane rase. Njihovi predniki so bili Irci in ameriški staroselci, tako imenovani Indijanci. Njegova prababica pa je bila Židinja. Zato so ga neprimerni komentarji še toliko bolj prizadeli. Gledalci, zbralo se jih je nekaj več kot 19 tisoč, zagotovo niso pričakovali takšnega razpleta. Pravzaprav so bili priča eni najbolj brutalnih uvodnih rund v zgodovini boksa.

Prejemal je udarce, ko še sploh ni prišel k sebi Jack Dempsey | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jack Dempsey Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trajalo je nekaj več kot minuto, da je Dempsey s serijo udarcev orjaku večkrat zlomil čeljust in ga spravil na tla. Willardu se je nekako uspelo pobrati, a vsakokrat je nato takoj dobil nove. V tistem času je veljalo pravilo, da ko se je boksar dvignil na noge, se je dvoboj lahko nadaljeval. Vse skupaj je bilo videti precej surovo, saj je svetovni prvak prejemal udarce, ko še sploh ni prišel k sebi. V prvi rundi se je Willard kar sedemkrat znašel na tleh.

Bližal se je konec

Na koncu ga je v prvi rundi rešil zvonec. Občinstvo je bilo tako glasno, da ekipa Jacka Dempseyja ni slišala zvonca in so že slavili zmago. Sodnik jih je pozneje opozoril, da borbe še ni konec, se je pa vsekakor bližal njen konec.

Tudi v nadaljevanju je Dempsey dominiral in nasprotniku zadal vrsto težkih udarcev. Jess Willard je nekako zdržal še drugo in tretjo rundo, nato pa se je odločil, da pas svetovnega prvaka preda. Zapisi pravijo, da je Willard po tretji rundi ves čas ponavljal, da ima prihranjenih 100 tisoč dolarjev in tudi farmo v Kansasu. Za ta dvoboj je namreč prejel 100 tisoč dolarjev, medtem ko jih je Dempsey zaslužil 27.500.

Po ringu naj bi ležali zobje

Willard naj bi dobil težke in trajne poškodbe. Poleg zlomljene čeljusti naj bi imel zlomljena rebra in trajno izgubo sluha. Priče so govorile, da naj bi po tleh ringa ležali njegovi zobje. A samo nekaj dni po dvoboju so Willarda obiskali novinarji. Trdili so, da poškodbe niso bile tako hude in da je takrat že bivši svetovni prvak imel na obrazu le nekaj modric. Mnogi so posumili, da so bile morebitne težke poškodbe le izgovor, da se je lahko umaknil iz dvoboja. Še do danes ni povsem jasno, kako hude so bile poškodbe, a glede na videno s posnetka, mnogi verjamejo, da jih je Willard hudo skupil.

Na borbi se je zbralo 19.500 ljudi, a organizatorji dvoboja so pričakovali veliko bolj polne tribune. Takratni promotor Tex Rickard je povedal, da so bile vstopnice za 60 in 50 dolarjev razprodane. Veliko razočaranje je bilo, ker niso prodali večine najcenejših vstopnic. Na razpolago jih je bilo med 35 in 40 tisoč, prodali pa so jih le pet tisoč.

Jack Dempsey je doživel visoko starost. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jack Dempsey je doživel visoko starost. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Je imel Dempsey na rokavicah res pritrjene vijake?

Poraženec je še štirideset let po tem dvoboju zatrjeval, da je bil prevaran. Prepričan je bil, da je imel Dempsey na rokavicah pritrjene vijake, zaradi katerih je dobil hude poškodbe obraza. Leta 1960 je za BBC šport še izjavil, da so po dvoboju na tleh ringa našli vijak. Te navedbe niso bile nikoli dokazane.

Oba sta doživela visoko starost

Po enem najbolj znanih dvobojev je Dempsey imel pas svetovnega prvaka v lasti še naslednjih šest let, medtem ko se je Jess Willard športno upokojil. Willard je umrl leta 1968, star 83 let, Jack Dempsey pa leta 1983 pri starosti 87 let.

 

Roger Federer
Sportal Vsak napačen korak bi ga lahko spremljal do konca življenja
Maribor Villarreal 2006
Sportal Maribor prizadejal Špancem zgodovinsko sramoto
Steven Kruijswijk Giro
Sportal Dan, ki bi ga Rogličev sotekmovalec najraje izbrisal iz spomina #video
Ne spreglejte