Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 11. 2015,
16.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anja Klinar evropsko prvenstvo

Nedelja, 15. 11. 2015, 16.11

8 let

Po dveh najboljših dosežkih v Evropi sladke skrbi za Klinarjevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska plavalka Anja Klinar ima pred bližnjim evropskim prvenstvom decembra v Izraelu sladke skrbi.

V soboto je na mitingu v Celju s 4:02,12 na 400 m prosto in z 8:15,26 na 800 m prosto dosegla nova slovenska rekorda, ki sta 14 dni pred evropskim prvenstvom tudi najboljša dosežka nove sezone v Evropi. Vnaprej je jasno, da bo pot do medalj v Izraelu težka, saj nekatere najboljše plavalke svojo formo še skrivajo, vsekakor pa je Klinarjeva potrdila, da je tokrat že vnaprej v širšem krogu tekmovalk, ki se lahko potegujejo tudi za več, kot za finale.

Sedemindvajsetletna Jeseničanka, sicer članica radovljiškega kluba, je bila po uspešni soboti na bazenu v knežjem mestu zelo zadovoljna. "Rekorda na 400 kravl sem bila zelo vesela, saj ga v dopoldanskem nastopu nisem pričakovala. Pred evropskim prvenstvom je to dobrodošlo, saj sem dobila še eno potrditev, da zjutraj lahko plavam zelo dobro. Ob tem pa vem, da do EP formo lahko še dvignem in da imam tudi v plavanju rezerve," je Klinarjeva najprej pokomentirala svoj prvi nov državni rekord po skoraj petih letih.

Še boljši je bil večerni izid na enkrat daljši progi, že četrti nastop in četrta zmaga za Gorenjko na tekmi: "Glede na 400 prosto sem vedela, da lahko tudi 800 kravl odplavam dobro. Manjka mi sicer izkušenj, a vseeno se mi zdi, da sem tudi taktično odplavala zelo dobro." Oba rekorda je vzela triglavanki Anji Čarman, ki ju je ta postavila na evropskem prvenstvu leta 2001 v Antwerpnu, tekmovalki pa sta bili dolga leta reprezentančni "cimri". "Upam, da mi ne bo zamerila," je v šali o prijateljici, ki je medtem dvakrat postala mama, še dodala Klinarjeva.

V vseh disciplinah bo lahko še hitrjša

Selektor slovenskih plavalnih reprezentanc Miha Potočnik, tudi trener Klinarjeve v centru pod Oblo gorico, bo v ponedeljek dokončno oblikoval reprezentanco za Izrael. Sam bo imel težave s plavalko zdaj uskladiti nastope na prvenstvu, saj se je Klinarjevi izredno razširil nabor disciplin, v katerih lahko meša štrene najboljšim. S to sladko skrbjo se ukvarja tudi Klinarjeva: "Težko se bom odločila, kaj bom plavala. Tudi rezultat na 800 m prosto je zelo dober in po vsej verjetnosti se bom prijavila, nato pa se bom na licu mestu odločila, ali bom plavala ali ne. Disciplina se mi prekriva z nastopom na 400 m mešano, kar bi bilo zelo zahtevno."

Zadnja leta najboljša slovenska plavalka razmišlja o nastopih na 200 m delfin, 200 in 400 m mešano ter na 400 in 800 m prosto. "Discipline imam po dnevih dobro razporejene in nič ne bo narobe, če bom vsak dan kaj plavala. Seveda je nekaj razmišljanj in res imam problem s tem, da se je nabor razširil, a če bom v formi, plavanje ni problem." Morda bo več jasno že prihodnji teden, ko jo v Kranju čaka generalka za evropsko prvenstvo, kjer se bo še enkrat preizkusila na 800 m prosto, želi si tudi nastop na 200 m kravl, bržkone pa bo zadnji miting dober trening, zato bo nastopila še v kateri od disciplin.

In medtem, ko njen rekord na 400 m prosto nekako ni presenečenje, saj je bila letos že oktobra zelo hitra v uvodu v sezono v Kranju, je presenečenje njen nastop na 800 m prosto. A kot pravi Klinarjeva, se mora vsaj delno za dosežek zahvaliti tudi mlajšim reprezentančnim kolegicam s Koroške: "Lani sem na 800 m prosto sicer nekaj 'probavala', a rezultat nikoli ni bil res pravi. Res je tudi, da sem disciplino plavala malokrat, saj mitingov ni tako veliko in v enem startu je potem težko pokazati vse. Letos pa sem na pripravah v Španiji imela red dober sparing s Tjašo Oder in Gajo Natlačen, kar se je poznalo."

In želje za EP? Razen zdravja, ki jo je v zadnjih letih nekajkrat pustilo na cedilu, Klinarjeva pravi: "Do EP rabim še nekaj hitrosti. Mislim, da sem v vseh disciplinah lahko še nekaj hitrejša."

Ne spreglejte