SiolNET. Sportal Drugi športi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po aferi iz Seefelda poziv k boljšim strategijam proti dopingu

0,01

termometer

Doping kolesarstvo Tour de France 2017
Foto: Getty Images

Nemčija je s sojenjem v aferi Seefeld doživela eno največjih dopinških afer v državi, ki je presegla državne meje, tudi v smeri Slovenije. Strokovnjaki pa se ukvarjajo s tem, kako naprej, saj je afera Aderlass dodobra razkrila tudi pomanjkljivosti v boju proti dopingu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Detlef Thieme iz protidopinškga laboratorija v Kreidschi je v vlogi nadzornega strokovnjaka spremljal ves proces in ocenil, da je glavni obtoženi "profesionalno in brez milosti izkoristil v luknje v postopkih". Najbolj dovajanje sveže krvi športnikom tik pred nastopi, ko so bili lahko že prepričani v to, da jim na novo testiranje ne bo treba več.

Thieme trdi, da je sojenje pokazalo potrebo po še bolj ciljno naravnanem testiranju športnikov, če želijo povečati učinkovitost. Pri tem izpostavlja, da se je treba v prvi fazi osredotočiti predvsem na posamezne športne panogo.

In kar je v bistvu posebej enostavno, pred tekmami je treba iskati morebitna vbodna mesta igle, ki bi vzbujala sum, nepravilnosti. Več športnikov je na sojenju namreč potrdilo, da jim denimo nikoli niso pregledali žile na pregibu podlahti in nadlahti.

Kot še pravi Thieme, je bil začuden, kako natančno so bili o svojih krvnih vrednostih v tem primeru ob zdravniku Marku S. iz Erfurta o krvnih vrednostih obveščeni tudi športniki sami, pa tudi, kako hitro se vse novosti v boju proti dopingu razširijo pri kršiteljih. Pri slednjem je zahteval bolj enostavno in manj birokratsko menjavo informacij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin