Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2014,
20.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mina Markovič plezanje

Nedelja, 14. 9. 2014, 20.31

7 let, 12 mesecev

Plezalka Mina Markovič bronu dodala še srebro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mina Markovič je nova svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju. Pred njo se je uvrstila le izjemna Južnokorejka Džain Kim.

Markovičeva v finalu ni bila edina Slovenka. Z 28-leti najstarejša finalistka Maja Vidmar je tekmovanje končala na petem mestu, 20-letni Domen Škofic pa je bil v svojem prvem velikem finalu na svetovnih prvenstvih četrti, s čimer je izboljšal najboljši slovenski dosežek v moški konkurenci na SP v težavnosti. Četrti Slovenec Urban Primožič je v polfinalu končal na 14. mestu. Pri moških je blestel Čeh Adam Ondra, ki je naslovu svetovnega prvaka v balvanih dodal še naslov svetovnega prvaka v težavnosti.

Srebro Markovičeve je že drugo za slovensko športno plezanje na letošnjih SP. Jernej Kruder je minuli mesec na SP v Münchnu prav tako osvojil srebrno kolajno, a v balvanih. Edino zlato kolajno je doslej osvojila Martina Čufar na SP v težavnosti pred 13 leti v Winterthurju, Vidmarjeva ima v svoji zbirki dve bronasti kolajni v težavnosti, Markovičeva pa je kombinacijskemu bronu izpred treh let iz Arca dodala nov bron, prav tako v kombinaciji, bero kolajn v Gijonu pa končala še s prvim srebrom v posamični disciplini težavnosti.

Markovičeva je v svojem drugem finalu na svetovnih prvenstvih v težavnosti, zadnje prvenstvo pred dvema letoma v Parizu je izpustila zaradi poškodbe, pred tremi leti v Arcu pa je bila šesta, prikazala vrhunsko plezanje, ki je zadostovalo za četrte stopničke v sezoni. Dvakrat druga je bila že na generalki za Gijon, rockmastru v Arcu, v svetovnem pokalu pa je bila tretja julija na tekmi v Chamonixu, kjer je lani osvojila tudi srebro na evropskem prvenstvu.

"Čestitke Džain, da je splezala do vrha"

"Do sedaj na svetovnih prvenstvih še nisem osvojila medalje v težavnosti. Da sem jo dosegla v Gijonu, je res zelo lepa nagrada za vse, sem zelo vesela. Po nihanjih skozi sezono so se stvari ravno na najpomembnejši tekmi vendarle sestavile in postavile na pravo mesto, kar je lepa nagrada za ves vložen trud in lepa spodbuda za nadaljevanje sezone. Smer je bila postavljena dokaj enakomerno, z izjemo giba, na katerem sem padla, žal mi je, da nisem mogla nadaljevati, ker sem bila še kar dovolj pri močeh. Čestitke Džain, da je splezala do vrha in osvojila zlato kolajno," je dejala Markovičeva.

Pred dvema letoma je morala SP v Parizu izpustiti zaradi smole s poškodbo: "S to kolajno je bilo malo povrnjeno tudi za Pariz, ki ostaja v mojem spominu z res grenkim priokusom. Vsi vemo, da je bila sezona 2012 res moja in da mi je šlo takrat vse kot po maslu in tudi pripravljenost je bila pred tistim prvenstvom na izjemno visoki ravni."

Ne spreglejte