Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2022,
6.30

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

4

Natisni članek

Kalifornija golf Pia Babnik Pia Babnik

Ponedeljek, 4. 4. 2022, 6.30

2 leti

GOLF, UVODNI MAJOR SEZONE

Pia Babnik do zgodovinskega mejnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

4

Pia Babnik | Pia Babnik je osvojila tretje mesto. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Pia Babnik je osvojila tretje mesto.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Najboljša slovenska golfistka, 18-letna Pia Babnik iz Ljubljane je postavila nov mejnik v slovenskem golfu. Na prvem velikem turnirju sezone, The Chevron Championship v Kaliforniji z nagradnim skladom pet milijonov dolarjev, je zasedla tretje mesto.

Pia Babnik je za nagrado prejela 334.972 dolarjev (približno 303.100 evrov) in 40 točk za svetovno lestvico. Mlada Slovenka, ki je bila pred turnirjem na 109. mestu, je zaostala le za Američankama, zmagovalko Jennifer Kupcho, ki je štiridnevni turnir končala s 14 udarci pod parom igrišča, ter Jessico Korda (-12). Prvouvrščena je prejela 750.000 dolarjev (679.000 evrov), druga pa 461.757 (418.000).

S tem uspehom se je zavihtela med najboljših 50 igralk na svetovni lestvici. Zaseda 43. mesto na Rolexovi lestvici. Na vrhu ostaja predstavnica Južne Koreje Jin-young Ko.

Babnikova je turnir sklenila šampionsko. S petimi birdieji, eaglom na drugi luknji ter zgolj enim bogeyjem je prišla do rezultata -11. Šest udarcev pod parom igrišča oziroma 66 udarcev je bil hkrati najboljši izid zadnje runde.

"Zelo sem zadovoljna. To je res velik dosežek, saj sem prvič nastopila na majorju v ZDA. Uživala sem v igri, se dobro reševala iz težkih položajev in turnir končala v velikem slogu. Ta uspeh mi na stežaj odpira vrata na največje turnirje po vsem svetu," je za STA povedala Pia Babnik.

"Pred zadnjo rundo sem vedela, da sem v dobrem položaju, zato sem igrala potrpežljivo in izkoristila priložnosti. Že na drugi luknji, paru 5, sem s čip-udarcem zadela luknjo in naredila eagle, fenomenalen občutek pa je bil tudi birdie na zadnji luknji pred nekaj tisoč gledalci ob zelenici," je dodala Babnikova.

"Zelo sem zadovoljna. To je res velik dosežek, saj sem prvič nastopila na majorju v ZDA." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Zelo sem zadovoljna. To je res velik dosežek, saj sem prvič nastopila na majorju v ZDA." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdaj bo čas za šolo

Mlada slovenska zvezdnica si bo zdaj vzela krajši premor od turnirjev in se posvetila šoli. "Težko se bo zdaj usesti nazaj v šolske klopi, a to so stvari, ki jih je treba opraviti," pravi Babnikova, ki obiskuje tretji letnik na gimnaziji Erudio v Ljubljani. Naslednji turnir v sklopu evropske serije jo tako čaka šele maja v Madridu.

Za Babnikovo je bil to tretji nastop na največjih turnirjih. Debitirala je lani v Franciji na prvenstvu Evian ter nato odigrala še odprto prvenstvo Velike Britanije. Na obeh turnirjih ni prišla skozi rez.

Turnir Chevron Championship na igrišču Mission Hills Country Club v Rancho Miragu je prvi od petih tako imenovanih majorjev sezone, na katerih lahko nastopijo le najboljše igralke sveta. Letos je bilo tam prisotnih 19 od prvih dvajsetih igralk s svetovne lestvice. Zaradi zdravstvenih težav je manjkala le druga igralka sveta, Američanka Nelly Korda.

Preostali štirje majorji so US Open, ki bo letos v začetku junija v Severni Karolini, prvenstvo KPMG PGA proti koncu junija v Marylandu, prvenstvo Amundi Evian konec julija v Franciji ter AIG British Open avgusta na Škotskem.

Lani je nastopila tudi na olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lani je nastopila tudi na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prejela kar 40 točk

Uspeh Babnikove v Kaliforniji najbolje orišejo številke. Za tretje mesto je prejela 40 točk za lestvico Rolex, kar je več, kot jih je do zdaj osvojila na vseh turnirjih v dveletni karieri profesionalne igralke.

Za prvi osvojeni turnir lani poleti v Franciji je na primer prejela desetkrat manj denarja kot tokrat, za drugo zmago na turnirju v Džedi novembra lani, ki je imel 200.000 dolarjev nagradnega sklada, pa je dobila 16,5 točke za lestvico Rolex.

Ta teden je v ZDA na sporedu še prvi major sezone za moške, prestižni masters. Na kultnem igrišču v Augusti bo verjetno nastopil tudi najboljši golfist zadnjih desetletji Tiger Woods.

Pia Babnik
Sportal Pia Babnik pred zadnjim dnem napredovala, domačinka pred zmago
Tiger Woods
Sportal Je to napoved velike vrnitve?
Pia Babnik
Sportal Pia Babnik po drugem dnevu zadržala mesto
Ne spreglejte