Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
4. 2. 2016,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Kauzer OP Avstralije

Četrtek, 4. 2. 2016, 13.43

8 let

Petra Kauzerja v Avstraliji strašijo strupene kače in pajki

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski kajakaš že mesec dni trenira v vroči Avstraliji, kamor je tokrat s seboj vzel tudi svojo družino. Kot pravi Hrastničan, je tam našel svoj mir.

Peter Kauzer bo po vsej verjetnosti na olimpijskih grah v Rio de Janeiru nastopil še tretjič. V Pekingu in Londonu je veljal za favorita, a vedno ostal brez tako želene medalje. Tokrat bo svojo srečo poskusil še v Braziliji. Peter na skriva ambicij – zanima ga samo medalja. Glede na to, da ga čaka olimpijska sezona, se je po nekajletni pavzi znova vrnil na priprave v Avstralijo, kjer trenira že dober mesec.

Našel je svoj mir

"Vse poteka tako, kot sem si najbolj želel. Bila je pametna odločitev, da sem prišel nekoliko prej v Avstralijo. Prve tri tedne sem zelo kakovostno treniral, saj na progi še ni bilo gneče. Zdaj pa so več ali manj že vsi tekmovalci prišli. Veliko nas je. Prihodnji vikend, ko nas čaka prva tekma, bo na štartu 69 tekmovalcev, kar je za to obdobje kar visoka številka," nam je uvodoma povedal dvakratni svetovni prvak, ki ima letos ob sebi tudi družbo, ki mu največ pomeni. "Zelo dobro je, da sta poleg mene tudi Janja (žena, op. p.) in hčerka. Tukaj imam vse, kar potrebujem."

Zadnjih nekaj let je Kauzer hodil na priprave v Združene arabske emirate, natančneje v Al Ain, letos pa se je odločil, da bo treniral na olimpijski progi iz leta 2000. Prav tako se ne more pritoževati nad previsokimi temperaturami, saj so letos veliko znosnejše kot pred leti. "Pozna se, da je letos olimpijska sezona in so tukaj vsi, ki imajo največ možnosti za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Kar se tiče zimskih priprav, je Avstralija najboljša destinacija. Imam svoj mir in tudi proga tukaj mi zelo ustreza. Blizu imam fitnes … že od nekdaj mi je všeč Avstralija," nam je zaupal 32-letni divjevodaš, ki bo konec tedna nastopil na tekmi.

Trenira tudi z olimpijskim prvakom

Peter večinoma trenira s tujimi tekmovalci. Nekajkrat so ga na trening povabili tudi Avstralci, ki jih ta teden čakajo izbirne tekme za olimpijske igre. "Veliko treningov sem opravil tudi z aktualnim olimpijskim prvakom Danielejem Molmentijem. Konec koncev moraš gledati svetovno špico in se primerjati tudi z njimi. Veliko se pogovarjamo in s tem morda dobiš tudi kakšno novo idejo," je razkril naš sogovornik, ki je presenečen nad trenutno formo. "Nekajkrat smo se merili in bil sem presenečen nad svojimi časi. Več ali manj sem bil hitrejši od vseh, kar je za ta čas presenetljivo."

Večja težava je pri pajkih

Pred dnevi je na progi v Penrithu zavladala prava panika, potem ko je na kajakaško progo zašla tako imenovana rjava kača, ki velja za eno najbolj strupenih kač. Bolj kot kač se Kauzer boji pajkov, ki lahko zlezejo v opremo … "Takrat sem ravno prišel iz fitnesa in sem šel veslat na mirno vodo. Povedali so mi, da je kača na progi, tako da so morali zapreti vodo in poklicali gasilce, ki so se kar nekaj časa trudili, da so jo odstranili. Čeprav gre za zelo strupeno kačo, je pri njih zaščitena in se je ne sme ubiti. Vsi vemo, da smo v deželi, kjer je veliko strupenih živali. Sam vidim večjo težavo pri pajkih, ki so tudi zelo strupeni. Hitro jih lahko spregledaš in ti zlezejo v opremo. Malo bolj moraš biti previden. Dokler se kača ni pojavila na progi, o tem niti nismo razmišljali … Se pa to ni prvič zgodilo. Pravijo, da se to zgodi enkrat ali dvakrat na leto."

Ne spreglejte