Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 12. 2016,
12.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Peter Mankoč svetovni rekord plavanje

Nedelja, 25. 12. 2016, 12.53

6 let, 6 mesecev

Po najboljšo veteransko znamko

Peter Mankoč bo napadal svetovni rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Peter Mankoč

Nekdanji svetovni in evropski rekorder Peter Mankoč, ki je plavalno kariero sklenil leta 2012, uradno pa konec letošnjega leta, se vnovič pripravlja na plavalni podvig. Marca ali aprila napoveduje napad na svetovni veteranski rekord na 50 metrov delfin.

Pri tokratnem plavalnem cilju je Mankoč združil prijetno s koristnim. Plavanje, ki mu je posvetil večino življenja doslej, je izbral predvsem, da izgubi nekaj odvečnih kilogramov, ki jih je dobil v zadnjih letih. "Februarja sem si moral postaviti neki cilj, da shujšam. Zadal sem si, da do marca ali aprila poskušam doseči veteranski svetovni rekord v kategoriji od 35 do 39 let na 50 metrov delfin, pa čeprav sem na zgornji meji in bom prihodnje leto star 39 let," pravi nekdanji šampion ljubljanske Ilirije.

Pri tem opozarja, da gre za zahteven podvig, izid, ki bi ustrezal 16. mestu na običajnem plavalnem evropskem prvenstvu, obenem pa mora izboljšati rekord nekdanjega švedskega zvezdnika Larsa Frolanderja, olimpijskega in svetovnega prvaka. "Videli bomo, kako bo šlo. Cilj je zahteven. Gre za izid 23,72, sam si želim plavati 23,60."

Do evropskega prvenstva v Kranju ne ve, ali bo zdržal

Termin in prizorišče še nista natančno izbrana, bržkone pa bo Mankoč rekord napadal na kateri od številnih italijanskih tekem. "S tem se bom ukvarjal na koncu, verjetno januarja, ko bom videl, ali lahko rekord res dosežem. Potem moram seveda izbrati tako tekmo, na kateri so rekordi uradni in se upoštevajo."

Leto pozneje bo v Kranju evropsko veteransko prvenstvo v plavanju, bržkone največji veteranski plavalni dogodek na svetu v tem letu. "Ne vem, ali bom zdržal in vsako jutro pred službo opravil trening. Vstajam ob peti uri in ne vem, ali bom vztrajal tako dolgo. O tem za zdaj ne razmišljam. Cilje sem si za zdaj postavil do marca, aprila," še pravi ljubljanski olimpijec, ki kilometre nabira v bazenu fakultete za šport na Kodeljevem.

Ne spreglejte