Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Natisni članek

Peter Mankoč plavanje

Sobota, 26. 11. 2016, 6.45

6 let, 7 mesecev

Peter Mankoč se ni poslovil, to je storil že zdavnaj, sinoči se je predvsem zahvaljeval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

1

Peter Mankoč kolaž

Nekdanji vrhunski plavalec Peter Mankoč, ki je zadnjo uradno tekmo odplaval decembra 2012, se je sinoči na slavnostnem dogodku na Ljubljanskem gradu zahvalil vsem, ki so mu na njegovi športni poti stali ob strani. "Ne gre za poslovilni dogodek, s tem sem že zdavnaj končal," pravi, "ampak zahvalni."

Ko je decembra 2012 na svetovnem prvenstvu v Istanbulu odplaval svojo zadnjo resno tekmo (kot najhitrejši Evropejec v disciplini 100 metrov mešano je bil četrti), ni vedel, da je to plavalno slovo.

Za njim je bogata kariera, v kateri je osvojil 34 medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih ter dosegel dva svetovna in še dva evropska rekorda. | Foto: Za njim je bogata kariera, v kateri je osvojil 34 medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih ter dosegel dva svetovna in še dva evropska rekorda.

"Potihoma sem pričakoval, da me bodo povablili v mešano štafeto za evropsko prvenstvo v Izraelu, a so tekmo zaradi nestabilnih razmer v tej državi prestavili za leto dni. Takrat se je moja športna kariera iztekla. Glede poslovilne tekme pa: ker moj plavalni klub (Ilirija) in Plavalna zveza Slovenije nista izkazala interesa zanjo, meni pa tudi ni bilo do tega, da bi si jo organiziral sam, so stvari ostale nedorečene."

Zahvalil se je tudi prijateljem iz sveta plavanja. | Foto: Vid Ponikvar Zahvalil se je tudi prijateljem iz sveta plavanja. Foto: Vid Ponikvar

"No, zdaj sem se odločil, da jih končam oziroma da se na posebnem dogodku zahvalim vsem ljudem, brez katerih moja kariera ne bi bila mogoča," je Mankoč strnil razloge za sinočnji slavnostni dogodek na Ljubljanskem gradu, na katerem ni želel biti zvezda večera.

"Sem samo skupna točka, zvezde večera so ljudje, ki so mi pomagali med kariero," je dejal.

Družini in drugim, ki so mu v času kariere stali ob strani, se je zahvalil s kopijo certifikata o svetovnem rekordu. Plavalec PK Ilirija je v svoji karieri dosegel kar dva. | Foto: Vid Ponikvar Družini in drugim, ki so mu v času kariere stali ob strani, se je zahvalil s kopijo certifikata o svetovnem rekordu. Plavalec PK Ilirija je v svoji karieri dosegel kar dva. Foto: Vid Ponikvar

Fotogalerija
1 / 6

Po zadnjem uradnem skoku v bazen je plavalec, ki se je z evropskih in svetovnih prvenstev kar 14 let vračal s kolajnami za Slovenijo, počel marsikaj.

Kot vodja enega od plavalnih centrov v Ankari je deloval v Turčiji, bil je aktiven v ženini domovini, Estoniji, zdaj pa so se z družino – s plavalko Triin Aljand imata leto in pol staro hčerko Brino – odločili, da se najmanj za štiri leta ustalijo v Sloveniji. Tukaj je Mankoč zajadral v povsem drugačne vode.

Z estonsko plavalko Triin Aljand ima Mankoč leto in pol staro hčerko Brino. | Foto: Z estonsko plavalko Triin Aljand ima Mankoč leto in pol staro hčerko Brino.

Peter Mankoč je najuspešnejši (moški) plavalec v samostojni Sloveniji. Ima 34 medalj s svetovnih in evropskih prvenstev ter dva svetovna in še dva evropska rekorda.

Peter Mankoč | Foto:

Mankoč v vlogi vodje marketinga

Če smo ga bili dolga leta vajeni gledati v kopalkah, ki so z leti spreminjale dolžino in obliko, ter nas je razvajal z rekordi (Mankoč je desetkratni evropski prvak na 100 metrov mešano v kratkih bazenih), se ga bomo zdaj morali navaditi v drugačni obleki in vlogi.

V elegantnem suknjiču in vlogi vodje marketinga v avtosalonu enega od dolgoletnih sponzorjev. "Za zdaj se še privajam, mislim pa, da mi gre dobro," je ocenil svojo marketinško učinkovitost.

Večer spominov in zahval. | Foto: Vid Ponikvar Večer spominov in zahval. Foto: Vid Ponikvar

V dogovorih s Plavalno zvezo Slovenije

Tudi plavanju še ni rekel zadnje besede. Z novim predsednikom PZS Jakobom Bednarikom se dogovarja za sodelovanje, a ker so pogovori v povojih, jih še ne želi razkrivati.

Iz časov prejšnje kariere pogreša samo eno: "Da sem imel manj 'špeha', je izstrelil kot iz topa. Velika razlika je seveda tudi ta, da med športno kariero, čeprav sodeluješ s trenerji, na koncu o vsem odločaš sam, v službi pa si pogosto odvisen od drugih in njihovega dela."

Peter Mankoč | Foto:

Težko ocenjuje, ali ime Peter Mankoč še vedno odpira vrata, mu pa sodelavci pravijo, da ga stranke prav zaradi imena in športnih uspehov jemljejo bolj resno kot druge. Njegovo ime je še vedno blagovna znamka, ki pritegne, ocenjujejo.

Zbrali smo nekaj fotografij, ki nas bodo spominjale na kariero Petra Mankoča:

Peter Mankoč | Foto:  

Peter Mankoč | Foto:

Peter Mankoč | Foto:

Peter Mankoč | Foto:

Peter Mankoč | Foto:

Peter Mankoč | Foto:

 

Ne spreglejte